Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Citrus Studio: Casa (în) L

Un L cu buzunare ascunse și perspective verzi – o casă extrovertită, transparentă și deschisă către natură: dinspre curte, expoziții de spații, de plinuri și goluri printre care-ți vine să te ascunzi; dinspre stradă, un obiect elegant, diferit de context, a cărui efervescență generează adesea o oprire și un motiv de interacțiune (ne spun vecinii).

Proiect: Citrus Studio
Text: Lorena Brează
Foto: Citrus Studio

Casa în L e rezultatul unei interacțiuni generat de-a lungul a 4 ani plini, într-o comunicare intensă (și în același timp naturală) client–arhitect, de care multe clădiri ar avea nevoie. Despre concept și proces mi-a povestit Claudia, care a proiectat minuțios povestea. Casa a fost pentru ea un început ca arhitect independent, o ocazie de a da tot ce-i mai bun, dar și de a învăța foarte mult.

După cum spuneam, casa este rezultatul unei relații bune între client și arhitect, în care acesta din urmă a fost prezent de la început în proiect, până la finalizarea șantierului. Casa răspunde nevoilor unei mame și a fiului ei de 11 ani, fiind o înșiruire de spații private și comune, locuri pentru interacțiune și pentru retragere. Parcela de colț este situată într-o suburbie din nordul Bucureștiului – comuna Corbeanca – și beneficiază de un front de salcâmi spre strada principală.

 

01_A_1_54A3643 m

 

Tocmai acest front care se afla acolo încă de la început și care a rămas nealterat a influențat gândirea casei și a contribuit la imaginea dinspre stradă, care pare să aibă un înalt gard natural. Orientarea casei este atipică, pentru că poziția acesteia pe teren nu caută intimitatea în spatele unor garduri înalte.

Curtea generată de geometria în L a casei se deschide către strada de acces, iar gardul din panouri metalice perforate nu constituie o barieră vizuală puternică.

 

02_B_15b_IMG_8211 m

 

Construcția se compune dintr-un parter amplu, în formă de L, și un corp simplu, rectangular la etaj. Parterul delimitează curtea pe două laturi și este aproape în întregime transparent către aceasta.

 

03_A_11_Y9A0854

 

De fapt, una dintre temele principale de proiectare a fost deschiderea și luminozitatea spațiilor, suprafețele vitrate fiind aproape jumătate din totalul închiderilor verticale.

 

05_AB_27b_Y9A9582

8_Y9A0746 m

 

La interior predomină albul, iar spațiile sunt gândite să ofere perspective către curte, către exterior, dar și între ele, comunicând și privindu-se reciproc. La aceasta contribuie și utilizarea oglinzilor, a căror prezență intensifică vizibilitatea unghiurilor.

O serie de decupaje adânci în parter generează câteva curți intime.

 

6a_Y9A9796

07_A_35a_54A3529

 

Spațiile locuibile se desfășoară și se orientează de-a lungul curții. Spațiile tehnice și spațiile complementare se așază în zonele din spate. În contrast, zona de zi este dispusă în corpul de pe parter, cel mai apropiat de poarta de acces; soclul foarte mic și tâmplăria care glisează complet vara fac ca această zonă să devină parte din grădină.

 

10b_Y9A0802 m

 

Zona nocturnă de la parter este legată de zona de zi printr-un coridor complet vitrat, care unește vizual grădina cu salcâmi și curtea principală. Dormitoarele de la nivelul parterului sunt amplasate în propria „cutie“. Întregul parter mizează pe o transparență desăvârșită și pe o comunicare cu grădina, accentuând senzația unor spații dezinhibate, libere în natură.04 A_14b_54A3618 m

 

Etajul este dedicat parțial unei zone de lucru: biblioteca, biroul, spațiul media și parțial dormitorului tânărului. Spațiile de la etaj au o perspectivă diferită către exterior; vitrajele principale de la etaj sunt în extremitățile volumului rectangular și primesc lumină de la răsărit și de la apus. Biroul este un soi de punct de observație spre strada principală liniștită, cu o vedere filtrată de salcâmi, către apusurile spectaculoase.

 

46c_Y9A9959 m

 

Volumul etajului este acoperit în șarpantă și acoperit cu țigă ceramică pentru o mai bună izolare. Expresia foarte diferită de cea a parterului creează imaginea unei case așezate peste o altă casă.

 

10_AB_52_Y9A0410 mi

 

La nivel de materiale, preferința clientului și arhitectului a fost către industrial, iar acest lucru se simte în diverse detalii: stâlpi și grinzi metalice aparente, inserții metalice în pardoseală, scară interioară. O scară galbenă exterioară care accesează terasa este adăugată fațadei dinspre stradă, ca într-un colaj minimalist, aceasta fiind și singura culoare de pe învelișul casei.

 

 

Dintr-un material adesea atipic pentru funcțiunea de locuire la scară mică, așezată pe orizontală și încercând să ia tot ce-i mai bun din jur (fie că vorbim despre lumină, perspective sau natură), Casa (în) L este atât un exemplu de arhitectură de calitate și de comunicare sănătoasă client–arhitect, cât și un punct de referință pentru comunitate, oferind o imagine diferită de vecinătăți și generând o serie de discuții interesante pornite de cei care locuiesc în jur, iar acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care un obiect de arhitectură îl poate genera.

 

*Planuri: plan parter+ grădină, plan etaj, secțiune transversală, plan încadrare

 

Info & credite

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

 

Adresa: comuna Corbeanca, Ilfov
Arhitectură: Citrus Studio – Claudia Trufaș
Colaboratori:Daniela Crăciunoiu, Nicolae Petrencu
Rezistență: Ovidiu Bogdan
Instalații: Horia Crețu
Șef de șantier: Petre Ilie

Parteneri:

Tondach / Wienerberger:Țiglă (învelitoare și fatadă)

OurDesign: Mobilier custom

IR COLOURS: Tencuială decorativă faţadă, vopsele şi microciment interior

 

 

 

Sari la conținut