CĂTRE O PRACTICĂ SPAŢIALĂ ANGAJATĂ: LECŢIA ARTEI – o prezentare susținută de studioBASAR

StudioBASAR sunt poate cea mai solidă referință românească a activismului arhitectural și cercetării urbane printr-o practică angajată. Probabil că termenul de „solid” nu o să le placă, pentru că ei promovează flexibilitatea, procesul și nu rezultatul fix, dialogul și nu orgoliul. Asta e.
Acum îi puteți vedea și auzi la Sandwich, un loc cum nu se poate mai potrivit: un spațiu infim și generos, fragil și rezistent, într-o zonă decadentă și energică. (Z)

29 iunie 2018, ora 19 @ spațiul de artă Sandwich, Str. Băiculești 29 – Combinatul Fondului Plastic, București

Vineri, odată cu închiderea expoziției Thomas Tsang: Soundwich are loc prezentarea și discuția „CĂTRE O PRACTICĂ SPAŢIALĂ ANGAJATĂ: LECŢIA ARTEI” susținută de studioul de arhitectura studioBASAR (Alex Axinte și Cristi Borcan), la spațiul de artă Sandwich din București.

DESPRE SUBIECTUL PREZENTĂRII

>> Arhitectura se află într-o permanentă căutare a unui echilibru între extreme: între artă şi ştiinţă, între o cultură elitistă şi rolul social al design-ului, între logica materială tehnico-economică şi misiunea de coagulare a comunităţii, între viziuni cantitative si calitative, între autor, client şi utilizator, între ideologie şi viaţa de zi cu zi. Diversitatea şi contradicţiile dintre aceste ingrediente vorbesc despre potenţialul interdisciplinar al arhitecturii, dar indică şi o tensiune asociată acestui proces de căutare al echilibrului. Pe fundalul acestei căutări, prezentarea va ilustra cum am intrat ca un studio de arhitectură în contact cu oraşul trăit, întâi prin intermediul galeriei, şi cum am învăţat astfel lecţia artei prin practica spaţiului public. << (studioBASAR)


DESPRE studioBASAR

studioBASAR este un studio de arhitectură şi o practică a spaţiului public, înfiinţat în Bucureşti în 2006. Preocupaţi de dinamica culturii urbane şi de dispariţia spaţiilor publice, studioBASAR iniţiază şi dezvoltă acţiuni şi proiecte în spaţiul public. Variind de la temporare la permanente, aceste procese includ cercetare aplicată, cercetare participativă, activare comunitară, co-producere şi co-design, design urban, educaţie aplicată şi pedagogie civică.

 

În 2010 studioBASAR a publicat cartea EVACUAREA FANTOMEI. ARHITECTURI ALE SUPRAVIEŢUIRII (P+4 Publications) şi în 2016 au fost curatorii ONE ARCHITECTURE WEEK din Plovdiv, Bulgaria. În 2009 studioBASAR a realizat designul expoziţiei SEDUCŢIA INTERVALULUI, pavilionul României la Bienala de Artă de la Veneţia, iar în 2014 proiectul BAIA PUBLICĂ a fost finalist la Premiul European pentru Spaţiu Public Urban.
În 2017 studioBASAR a fost unul dintre laureaţii SOCIAL DESIGN CIRCLE oferit de Curry Stone Design Prize. >>

studiobasar.ro

DESPRE SANDWICH

sandwich valorifică potențialul ascuns al unui spațiu rezidual dintre două construcții utilitare și folosește limitele constructive ale acestuia pentru provocarea unor noi soluții. sandwich funcționează ca spațiu independent de artă, din aprilie 2016.

sandwichgallery.ro

Evenimentul face parte din Proiectul “Sandwich Moves the Center – Construcție Culturală Periferică”.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Legendă foto:

1. studioBASAR, Priveste Apa, instalație – eveniment în cadrul proiectului Plug to Nature. Strategii de recucerire a urbanităţii – un proiect dezvoltat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, Bucureşti, 2012

2. studioBASAR, Cutia cu ‘89, 2014

3, studioBASAR, Baia Publica, 2012

4. Thomas Tsang, Soundwich project la sandwich Gallery, 2018

 

Articol conex:

Sandwich. De la reziduu la loc pentru artă

Sari la conținut