Echipa de curatori si autori de la Zeppelin va propune o carte si o expozitie despre bastioane si mistere, centre de arta si locuri de iesit in ora?, mirese si DJ, case de ieri si locuire de azi, piatra, stuc, lemn si o?el Cor-Ten. Sunt 20 de povesti despre locuri batrane si fragile, despre reparatii rabdatoare si despre idei destepte, curaj si injectii de energie. Proiectele sunt realizate in ultimii ani (unele continua inca) si variaza de la ansambluri de mii de metri patrati la actiuni punctuale de design interior. Exista, chiar si in contextul crizei, alternative la distrugere si abandon, iar patrimoniul ajunge sa genereze valoare economica. Si inca ceva: astazi, cea mai cool arhitectura noua iti iese cand intervii creativ si responsabil asupra arhitecturii vechi.
Multa lume inca percepe patrimoniul ca fiind o piedica in calea dezvoltarii si modernizarii. Altii, dimpotriva, viseaza la pastrarea inghetata a cladirilor vechi si refuza complet orice interventie noua. Operatiile alese aici nu se limiteaza la respectarea regulilor de protectie, ci dau o viata noua unor cladiri vechi; proiectele trec de restaurare pentru a vorbi de regenerare. Sunt interventii in care elementele moderne constituie un nou strat, ce intra intr-un dialog respectuos si sensibil cu cele istorice.
Printre cele 20 de exemple se numara Casa Mincu, astazi sediul Ordinului Arhitectilor din Romania, Centrul de arhitectura din fosta Uzina de Apa din Suceava, locuinte vechi reabilitate, baruri extrem de populare din centrul vechi, cladiri istorice din Cluj sau Brasov ce capata o viata noua, Bastionul Theresia din Timisoara, renasterea Salii Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez din Bucuresti si multe altele.
Expozitia
Este realizata in parteneriat cu Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” din Bucuresti si va avea loc intre 24 septembrie si 17 octombrie (vernisaj: 24 septembrie, ora 19.00, accesul principal dinspre Piata Revolutiei). Locul este cum nu se poate mai potrivit: nu este vorba doar despre una dintre cele mai frumoase si prestigioase cladiri din Bucuresti, ci si despre un spatiu si o institutie renascute dupa distrugerile inspaimantatoare din decembrie 1989.
Expozitia intra in dialog cu spatiul solemn si extrem de ornamentat al holului Aulei. Designul foarte retinut, ce nu incearca sa concureze arhitectura veche, ascunde de fapt o instalatie interactiva, cu un pronuntat caracter ludic. Informatiile (texte, fotografii etc.) sunt ascunse in mijlocul unui joc cu o miza foarte serioasa.
Cartea
Este gandita ca un album de arta, si contine imagini si texte documentate si accesibile. Va fi lansata cu ocazia vernisajului din 24 septembrie si va fi disponibila la librariile Carturesti, Humanitas, Diverta, sau va putea fi comandata online sau direct la sediul Zeppelin.
Date tehnice: Format: 203,5 x 28,2 cm; 200 de pagini color; text bilingv (romana-engleza). Pret: 22 RON
Editori: Stefan Ghenciulescu, Constantin Goagea, Cosmina Goagea, Mugur Grosu, Cosmin Caciuc
Autori : Stefan Ghenciulescu, Constantin Goagea, Cosmina Goagea, Mugur Grosu, Cosmin Caciuc, Justin Baroncea, Johannes Bertleff, Planwerk
Design grafic: Radu Manelici (Faber Studio)