Cea mai buna expozitie Zeppelin va fi la Brasov – din 29 ianuarie pana pe 10 februarie 2013, la Muzeul de Arta, in fiecare zi între orele 10 si 18 (mai putin luni, cand este închis). Sunteti bineveniti!
“Case vechi, design si ceva în plus. Reactivarea patrimoniului architectural din Romania”, o instalatie interactiva despre design si arhitectura ultramoderne, produse si tehnologii de ultima ora – toate aplicate pentru salvarea si re-activarea unor cladiri de patrimoniu.
Expozitia propune o selectie de 20 de interventii contemporane în cadrul unor cladiri de patrimoniu. Nu au fost alese restaurari ale unor monumente cu valoare uriasa (în care interventiile nici nu ar trebui sa se vada), ci operatiuni care au dat o viata noua unor locuri batrane si fragile. Reparatii respectuoase, dar si injectii de functiuni noi, strategii, actiuni comunitare, valori adaugate pentru un loc. Dincolo de imagini frumoase si de istoria locului, fiecare dintre aceste proiecte avea de spus povestea unui proces de regenerare. E vorba uneori despre restaurari întinse pe zeci de ani, cu fonduri minime si voluntariat permanent (cum este cazul Casei Mincu – sediul Ordinului Arhitectilor din Romania); alteori, despre amenajari foarte populare, care tin însa de o anumita privire asupra istoriei; centre de arta, muzee, locuinte, sali de spectacole; interventii invizibile sau, dimpotriva, marcari clare ale insertiei contemporane. Dintre proiectele selectate, trei sunt, deloc întamplator, din Brasov:
- Placuta logica a unor întamplari banale – Sediul administrativ al Bisericii Evanghelice din Brasov (proiect: Exhibit Arhitectura). Respectul pentru substanta istorica, eleganta si inteligenta interventiei care refuza pastisa atat de draga, din pacate, multor restauratori romani fac din aceasta lucrare un exemplu de buna practica ce ar trebui sa devina parte dintr-un circuit arhitectural public.
- Turnul din interiorul turnului – Restaurarea si refunctionalizarea Bastionului Postavarilor din Brasov (proiect: Point 4).
O interventie invizibila din exterior si complet reversibila creeaza o noua lume interioara si o altfel de relatie cu orasul. - Muzeul civilizatiei urbane a Brasovului (proiect: Nicolae Taric si Bogdan Lupescu).
La 500 de ani de la prima atestare documentara, dupa decenii de promiscuitate comunista si letargie, un monument de arhitectura civila din Piata Sfatului devine, dupa restaurare, un pol identitar al orasului.
Curatori: Cosmina Goagea, Stefan Ghenciulescu, Constantin Goagea, Mugur Grosu, Cosmin Caciuc
Design expo si grafic design: Constantin Goagea, Radu Manelici
Sistem interactiv: Acant Design
Organizatori: Zeppelin si Ordinul Arhitectilor din Romania – filiala Brasov, Covasna, Harghita
Cu sprijinul: Administratia Fondului Cultural National, Ordinul Arhitectilor din Romania si Muzeul de Arta Brasov
Parteneri media: Zile si nopti, Arhiforum, Hipmag