Re-activarea patrimoniului arhitectural din Romania
O carte si o expozitie marca Zeppelin
24 septembrie 2012, ora 19:00
Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”
Zeppelin lanseaza o carte si o expozitie despre design si arhitectura ultramoderne, produse si tehnologii de ultima ora – toate aplicate pentru salvarea si re-activarea unor cladiri de patrimoniu.
Vorbim despre operatii care nu se limiteaza la respectarea regulilor de protectie, ci dau o viata noua unor cladiri vechi; proiecte care trec de simpla restaurare, pentru a vorbi de regenerare. Sunt interventii in care elementele moderne (realizate cu produse si tehnologii de top) constituie un nou strat, ce intra intr-un dialog respectuos si sensibil cu cele istorice. Cele cca. 20 de exemple arata ca prezervarea si modernizarea nu se contrazic, ci se completeaza si ca reabilitarea poate fi o alternativa foarte eficienta pentru inlocuire, inclusiv din punct de vedere economic.
Proiectele selectate nu reprezinta doar operatii remarcabile de restaurare si reabilitare, ci, in sine, exemple de arhitectura, design si tehnologie de cea mai buna calitate la nivel international.
EXPOZITIA
Se va desfasura in perioada 24 septembrie – 17 octombrie 2012, in foaierul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucuresti. O parte importanta a acestei expozitii va consta dintr-o instalatie interactiva, folosind tehnologie si concepte digitale de ultima ora.
PUBLICATIA
Este gandita drept o carte de arta si va contine atat imagini de
foarte buna calitate, planuri (si, in unele cazuri, detalii), cat si texte
documentate si accesibile;
– Date tehnice: format: 20,35 x 28,3 cm; 200 de pagini color; 1.000
exemplare; text bilingv ( romana / engleza );
– Aparitie: 24 septembrie 2012. Cartea va fi lansata in cadrul vernisajului
expozitiei, precum si al unei conferinte din seria Serile Zeppelin.
Printre lucrarile selectate se numara:
- Restaurarea casei Mincu din Bucuresti ca sediu al Ordinului Arhitectilor din Romania si spatiu de cultura arhitecturala (in process de realizare – Serban Sturdza si biroul Prodid);
- Sediul administrativ al Bisericii Evanghelice Brasov (Exhibit Arhitectura);
- Centrul de Industrii creative The Ark, realizata prin conversia fostei Burse de marfuri din Bucuresti (Mario Kuibus si Re-Act Now);
- Interventii in cadrul Institutului Francez din Bucuresti: Libraria Carturesti si reabilitarea Salii Elvira Popescu (biroul Lundi et Demi – arh. Attila Kim, designer Ciprian Tocu);
- Centrul de Arhitectura, Cultura urbana si Peisaj, Suceava (Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Suceava);
- Restaurarea unei locuinte din Bucuresti (Biroul Starh – Florian Stanciu, Iulia Stanciu);
- Restaurarea si extinderea unei cladiri istorice din Cluj ca sediu de birouri, locuinte si ansamblu de dotari publice (BAU & Planwerk);
- Restaurarea si refunctionalizarea Bastionului Postavarilor din Brasov (Point 4).
Organizator: Asociatia Zeppelin
Cu sprijinul: Administratia Fondului Cultural National, Ordinul Arhitectilor din Romania, Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”
Sponsori: Lafarge, Grohe, Sika, Rigips, Tassullo, Techno Office, Onduline, Alukonigstahl, Il Spazio, Radox
Parteneri media: Igloo, Arhitext, Modernism, Sapte Seri, Arhiforum, RFI, Observatorul Cultural, Atelierul de Proiectare, Hipmag, Tataia.
Pagina de Facebook a evenimentului.