Proiect: JRKVC
Text, Foto: Peter Jurkovič
Dincolo de imaginea publică modestă se dezvăluie treptat o arhitectură curajoasă. Mica locuință fuzionează (și uneori juxtapune) logica arhitecturii tradiționale slovace cu principiile unei locuiri moderne.
O temă simplă: „vrem să trăim într-o căsuță pe un teren mic, la un preț rezonabil. Bugetul se fixează la 75.000 euro. Îmi aduc încă aminte de vara trecută la țară. Am putea refolosi tipologia, morfologia, chiar și ornamentele arhitecturii rurale slovace?”
Există anumite principii imprimate în arhitectura populară tradițională, verificate de timp și valabile încă – în special în contextul nevoii noastre de a reduce amprenta ecologică și risipa de energie. Nu întotdeauna ce-i mare e și bun! Clădirile vechi și simple nu se luptau cu natura, ci deveneau parte a acesteia. Se construiau din materiale locale, care erau deja disponibile și nu necesitau un transport îndelungat sau dificil – lemn, argilă sau paie, pentru a denumi doar câteva. Ferestrele nu erau la fel de performante ca în prezent, așa că se mențineau de obicei mici.
La slovaci, o verandă acoperită, numită “gánok” era o parte tradițională a casei, asigurând contactul cu mediul exterior chiar și pe iarnă sau pe timp de vreme rea.
În cursul procesului de design, am privit iar la aceste principii. Ne-am propus o fuziune a arhitecturii vechi și contemporane. Casa de formă arhetipală are o amprentă redusă, ferestre pitorești mici și o verandă. Parterul e organizat pe o schema tradițională de trei încăperi.
Spațiul “negativ” rămas – în jur și deasupra cutiei – cuprinde camerele: sufrageria, dormitorul principal de la parter și un dormitor la mansardă.
Spațiul modest al livingului de la parter e compensat de un perete-cortină imens îndreptat spre nord, ce extinde literalmente zona interioară spre grădină.
Mulțumită orientării, nu e nevoie de un sistem de protecție solară.
Camera și biroul din zona superioară a cutiei primesc din plin lumina blândă dinspre nord.
Casa e construită cu panouri structurale izolate realizate dintr-un sandviș de panouri OSB tip în jurul unui miez de spumă din polistiren.
O podea masivă de beton e folosită pentru încălzire și menținerea energiei termice. Pentru a reduce costurile, nu există sisteme sofisticate integrate în locuință.
Titlu: Casa IST
Terminarea lucrărilor: 2013
Arie construită: 85 mp
Loc: Čunovo, Slovakia
Arhitectură: JRKVC – Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Števo Polakovič
Buget: € 85.000