Asociația pentru Tranziție Urbană a lansat la începutul anului proiectul Cu Fața Spre Dunăre în cadrul programului internațional DANUrB+ la Giurgiu, destinat valorificării patrimoniului local danubian. Proiectul vizează întoarcerea orașului Giurgiu „Cu Fața spre Dunăre” printr-o serie de activități centrate pe regenerarea urbană și valorificare cultural-turistică a cartierului Smârda.
Cartierul Istoric Smârda
Festivalul Zilele Dunării 2022 se întoarce și el, ca și restul orașului Giurgiu #CuFațaSpreDunăre. Cartierul Smârda este una din zonele bogate în patrimoniu din Giurgiu, un cartier cu valoare istorică încă vizibilă prin arhitectură și memoria locală, dar și prin patrimoniul natural ce urmează să fie integrat.
Anul acesta vom poposi în cartierul Smârda, unde sărbătorim istoria locului, comunitatea locală, poveștile strânse de generații și perspective de viitor. O serie de activități de promovare a patrimoniului orașului sunt deja în organizare:
- Expoziția foto a cartierului Smârda “Atunci și Acum”
- Întâlniri comunitare cu povești și revitalizare peisagistică “La Bordei”
- Plimbări ghidate și harta interactivă a cartierului
- Concerte, discuții, ateliere și stand-uri tematice în cartier
Apel de contribuții locale
Între 8 și 10 iulie, cartierul Smârda va deveni un punct de întâlnire în oraș, ocazie cu care toți cei interesați – de la cetățeni, asociații sau grupuri informale, la companii, instituții și autorități locale – sunt invitați să ajute la extinderea festivalului cu idei, proiecte, ateliere, evenimente, timp, resurse și energie pentru a face această zonă a orașului mai prietenoasă pentru toți giurgiuvenii.
Poți să te înscrii prin acest formular până luni 30 mai 2022 în funcție de interes în următoarele categorii:
ACTIVARE ÎN CADRUL FESTIVALULUI
Propune o intervenție tip atelier, instalație, mini-proiect, discuție, plimbare, concert, stand care să sărbătorească patrimoniul istoric, natural, arhitectural sau social al cartierului Smârda. Dacă ai ceva de expus, un proiect personal, o afacere socială, o idee – ești așteptat.
CURATOR DE EXPOZIȚIE
Susține dezvoltarea expoziției foto a cartierului Smârda “Atunci și Acum” cu fotografii din arhiva personală/ de familie cu povești și momente surprinse în Smârda cartieru și ajută la colectarea resurselor din comunitate. Vei fi ajutat cu scanarea fotografiilor și vei primi la schimb o fotografie la minut, din cartierul Smarda în anul 2022.
ARTĂ ȘI MEȘTEȘUG
În calitate de artist, creator sau meșteșugar local, propune intervenții artistice / de revitalizare în cartier la care ai vrea să lucrezi.
ORGANIZAREA FESTIVALULUI
Susține echipa A.T.U. în calitate de sponsor, partener sau voluntar pe perioada festivalului pentru o bună organizare.
Ca sponsor poți susține premiile pentru cei mai implicați cetățeni și organizarea festivalului cu materiale suport.
Ca partener poți ajuta la diseminarea informațiilor în mediile proprii de activități și colaborare în desfășurarea festivalului.
Ca voluntar, te poți implica cu entuziasm în toate categoriile de activități organizate în cartier.
COMUNITATEA “LA BORDEI”
Susține grupul “La Bordei” prin implicare activă în revitalizarea ultimului bordei din Giurgiu în calitate de sponsor, partener sau voluntar. Comunitatea “La Bordei” este formată dintr-un grup de giurgiuveni dedicați salvării ultimului bordei din Giurgiu și transformarea sa într-un centru comunitar. Bordeiul are nevoie urgentă printre altele de o structură de protecție nouă, reamenajarea grădinii, iar orice ajutor este bine-venit!
În urma ideilor și interesului primit, vor fi identificate colaborările cele mai potrivite, va fi finalizată agenda festivalului și va începe organizarea alături de cei dornici să se implice. Implicarea comunității locale este unul dintre obiectivele proiectului, în ideea de a colabora cu cât mai mulți cetățeni activi din Giurgiu.
Înscrie-te cu ideea ta prin formular până luni 30 mai 2022. Iar organizatorii, începând de miercuri 1 iunie vor lua legătura cu toți cei care și-au exprimat interesul.
Pentru orice întrebări, sugestii și materiale foto, sunteți invitați să scrieți la atu@atu.org.ro
Proiectul Giurgiu #CuFațaSpreDunăre este inițiat de @A.T.U Asociația pentru Tranziție Urbană ca parte din programul co-finanțat european de regenerare urbană DANUrB+. Proiectul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Urbanism UAUIM și Primăria Municipiului Giurgiu, cu implicarea activă a actorilor locali: Comunitatea “La Bordei”, Muzeul Județean “Teohari Antonescu”, Tranzit2030 și un grup de istorici și experți locali.