Expoziție: luni, 8 august – marți, 16 august @ Mussette – KUBE/Calea Victoriei, 114, București
Vernisaj: luni, 8. august, 19:00, în prezența artistului
Intrarea liberă
Patrick Topitschnig, artist stabilit în Viena, s-a născut in 1980 în Styria, Austria. Practica sa este legată de realizarea de filme și lucrări din zona sound art a cărui experiență include, printre altele, colaborarea în proiecte de teatru.
După terminarea studiilor de Commercial Information Technology, el a studiat Intermedia Art and Narrative Film in Vienna și în Berlin sub îndrumarea unor personalități ca: Bernhard Leitner, Erwin Wurm, Constanze Ruhm și Thomas Arslan. În 2012 și-a realizat lucrarea de diplomă cu filmul experimental “Right to Hospitality”.
A fost premiat cu grantul Fred Adlmüller sau premiul Ursula Blickle pentru filmul ”Concision of the Whole” (2007) (Zerschneidung des Ganzen). In 2013 a primit Starter Stipendia pentru video și media art din partea Austrian Federal Ministry for Culture and Arts.
Creațiile sale sunt cu precădere lucrări video sau sound art adeseori introduse în contextul unor instalații. Ele se bazează cu precădere pe experiența fizică directă sau recepția imediată, precum și pe timpul ca durată respectiv măsurare a trecerii timpului.
Patrick Topitschnig se află în România prin programul Artist-in-Residence Bucharestair.
Expoziția “Careful, Icarus.” propune o inversie formală care în mod inerent afectează livrarea unui conținut modelat de către mediul său original. Ca urmare a unor procese de extragere / expansiune, lucrările au devenit material al altor lucrări, filmele au devenit material generator al fotografiilor.
Reinventând diferite narațiuni altfel decât forma lor originală, această selecție cuprinde o paletă variată a temelor elaborate în cursul producției lor: percepția spațiului și a timpului în cadrul unui mediu vast al ruinelor, împrejurimilor sau a naturii.
Fotografiile din expoziția “Careful, Icarus.” sunt fragmente și extrase din still-uri video și fotografii prezentate într-un format variat. Focusul din aceste piese rezidă în intensitatea lor cormatică și forma lor abstractă ce evocă o calitate picturală.
——
Proiectul ART on DISPLAY, inițiat și organizat de către Asociația Ephemair in 2014, reflectă în vitrinele unor spatii neutilizate temporar sau amplasate in imobile cu un grad de risc ridicat pentru accesul public starea de fapt a artei contemporane românești, activând totodată spații urbane din București și atrăgând atenția asupra unei probleme încă nerezolvate legate de comfortul urban din acest oraș prin prezența intervențiilor si instalațiilor site specific.
Organizator: Asociația Ephemair
Cu sprijinul: Forumului Cultural Austriac, BucharestAir
Parteneri: Musette, Corcova Roy & Dâmboviceanu, X Design Services
Partener juridic: Țuca Zbârcea & Asociații
FB event /topitschnig.com / bucharestair.com / artondisplay.ro