Bucureștiul pe surse: mari proiecte în exclusivitate

Text: Mugur Grosu

Recent, într-o singură zi, la distanță de câteva ore, am aflat din mediul online câteva informații livrate ca exclusivități de presă despre niște proiecte extrem de importante, care vor schimba fața Bucureștiului – așadar, informații de maxim interes public. Într-un caz este vorba de operațiuni ale Companiei Naționale de Investiții – societate comercială pe acţiuni aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar în altul de Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic – institutie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. În ambele cazuri ni se „arată“ niște proiecte ivite din senin în legătură cu care nu s-a făcut, încă, nicio comunicare publică serioasă, nicio dezbatere, niciun concurs de soluții, și despre care instituțiile amintite nici măcar nu s-au ostenit să publice vreo informație, oricât de lapidară, pe propriile site-uri.  Cu tot respectul pentru colegii din presă, e aici ceva simptomatic – un element cheie care leagă modul abscons în care sunt inițiate și cel în care sunt comunicate proiectele care schimbă fața capitalei: exclusivitatea. Iată mai jos și proiectele, fără prea multe comentarii; v-am lăsat însă datele de contact la care puteți solicita fiecare dintre voi instituțiilor amintite să dea dovadă de cuvenita transparență:

Stadioane noi-nouțe pentru UEFA Euro 2020

Întâi un titlu in GSP: “EXCLUSIV Primele imagini cu noua arenă a lui Dinamo » Cum va arăta stadionul din Ștefan cel Mare
…Dar iată-l și la DIGIsport, care dă și-un indiciu în legătură cu sursa:
A apărut primul set complet de imagini cu noul stadion Dinamo

O nouă arenă modernă va „răsări” în România, de această dată în centrul Bucureştiului. Şansa suporterilor români se numeşte Euro 2020, stadionul lui Dinamo fiind angrenat în programul turneului final. Documentaţia pentru noul stadion, studiul de prefezabilitate şi toate avizele au fost obţinute încă de anul trecut, astfel că CS Dinamo a publicat astăzi, pe site-ul oficial o galerie foto sugestivă. Actualul stadion va fi dărâmat în întregime, urmând ca în cadrul complexului Dinamo să se înalţe o arenă de ultimă generaţie, cu 30.000 de locuri.”

 

noul dinamo -2

Ca un făcut, site-ul oficial (csdinamo.eu) nu era, în acea zi, funcțional, așa că a trebuit să mai așteptăm până puteam verifica și această sursă. Iată ce am citit azi aici:

„Ținând cont de interesul uriaș generat de noua bijuterie sportivă, CS Dinamo vine în întâmpinarea fanilor cu o prezentare orientativă a noului stadion, prin intermediul câtorva reprezentări grafice. Dincolo de mărirea capacității arenei, care va duce astfel la o înălțime mai mare a structurii, merită de specificat faptul că accesul la stadion se va face, atât din Șoseaua Ștefan cel Mare, cât și de la pe Strada Barbu Văcărescu, prin intermediul unor pasaje pietonale aflate la înălțimea străzii. Sub pasajul care va face legătura între Șoseaua Ștefan cel Mare și stadion se va afla o parcare subterană pe trei niveluri (1087 de locuri)

noul stadion_dinamo_10

 

Anul trecut, prin noiembrie, DIGIsport avea altă exclusivitate, cu un subiect similar:
FOTO EXCLUSIV Rapid va avea un stadion nou, complet acoperit! Care va fi capacitatea arenei

Fanii Rapidului au motive de bucurie. Proiectul legat de modernizarea Stadionului ”Valentin Stănescu” din Giulești este extrem de serios și va fi dus la finalizare. Reprezentanții Companiei Naționale de Investiții analizează cu mare atenție întreaga documentație, după care vor aproba proiectul. Va fi momentul în care se va putea vorbi și despre data finală la care stadionul va fi gata. Deocamdată, macheta (foto jos) este gata. Noul stadion va avea o capacitate de 18.000 de locuri, integral acoperite, o sală multifuncțională, dar și alte săli de haltere, lupte, box și karate. Nicio sală din cadrul complexului giuleștean nu va fi demolată, doar că cele două săli de la tribuna oficială vor fi mutate în noua peluză. De asemenea, în zonă vor mai fi construite și două parcări. Una supraterană, amplasată în spatele Operei Comice pentru copii (160 de locuri) și una lângă noua sală de sport, pe trei etaje, cu o capacitate de 480 de locuri, cu două căi de acces spre stadion; alee pietonală şi pasarelă.

macheta noul rapid

 

Iată și informațiile de context: În 2020, cu prilejul aniversării a 60 de ani de la înființarea Campionatului European de fotbal, competiția se va desfășura în 13 orașe europene, printre care și  Bucureştiul, care va găzdui 4 meciuri: 3 în grupe şi unul în optimi. Toate 4 sunt programate să se desfășoare pe Arena Națională (dacă se va rezolva, până atunci, interminabila șaradă a autorizării celebrului acoperiș retractabil), dar alte 4 stadioane – Dinamo, Rapid, Ghencea și Arcul de Triumf – vor găzdui meciuri de antrenament, prilej pentru care vor intra într-un program de reabilitare.

Cine a “desenat” noile stadioane, cine le va proiecta, de unde apar aceste exclusivități, nimeni nu spune / nu știe, iar partea „norocoasă” a presei pare-a se mulțumi cu ce i se-aruncă, ba chiar dă din coadă, deși nu-i vorba doar de gadget-uri urbane pentru anumiți microbiști, ci de operațiuni serioase în zone foarte sensibile ale capitalei, care ne interesează pe toți. Vreți mai multe detalii? Le puteți solicita, fiecare dintre voi, direct aici:

Compania Națională de Investiții
Adresă: Piaţa Naţiunilor Unite nr. 9, bl.107, sector 5, Bucureşti
tel: 021-316.73.83 / 021-316.73.84 / e-mail: office@cni.com.ro

 

Ansamblul monumental Kiseleff din Piața Victoriei

Altă știre extrem de importantă, livrată ca exclusivitate sută la sută de publicația B365:

EXCLUSIV. Ansamblu monumental, ridicat la Piaţa Victoriei. Cum va arăta GALERIE FOTO

Administraţia Monumentelor va ridica un ansamblu monumental dedicat generalului Pavel Kiseleff, în Piaţa Victoriei. Ansamblul va fi realizat de sculptorul Ionel Stoicescu şi reprezintă, de fapt, un spaţiu sculptural-arhitectural, amenajat ca „o machetă a Bucureştiului pe care Kiseleff a început să-l ordoneze”, după cum se precizează în foaia de capăt a proiectului, obţinută în exclusivitate de B365.ro. Ansamblul va fi ridicat la intersecţia Bulevardului Aviatorilor cu Şoseaua Kiseleff, pe o suprafaţă de circa 5525 metri pătraţi, fiind structurat ca un labirint verde, cu alei alcătuite din dale de piatră sculptate. (…) Amenajarea propune totodată ca atenţia să se concentreze asupra personalităţii lui Pavel Kisselef printr-o metaforă plastică puternică – CUBUL – care, în mod conceptual, îl defineşte şi îl conturează. KISELEFF-CUBIC ART MONUMENT este spaţiul Cubului – un model multidimensional al spaţiului psihologic şi o reţea pentru metaforele încastrate şi experienţele trăite.” Sic! Mai aflăm că pe cub vor fi inserate imagini cu Bucureştiul din anii 1830 şi texte din regulamentele organice, iar pe una dintre suprafețe va fi şi o efigie a generalului Pavel Kiseleff. Etc etc etc. Despre zona marcată cu roșu e vorba (și care astăzi e verde): 

Piata Victoriei - Ansamblul Kiseleff

Aflăm, cu această ocazie și că monumentul a fost inclus în proiectul de buget pe 2016 al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, dar cu o sumă insuficientă pentru ca lucrările să fie demarate anul acesta. Cum ar veni, deocamdată să ne obișnuim cu ideea…  În același document mai aflăm despre lucrări precum Lacătele Dragostei (Romeo și Julieta pe bancă) (sic!), monumentul din bronz Regensis (Murim pentru a ne naște), monumentul de for public Marea Unire sau Arena soclu-element sculptural din granit – componentă a Ansamblului monumental – Rainer al III-lea de Monaco…

Pe site-ul instituției nu veți găsi nimic. Vreți, totuși, să aflați mai multe detalii? Le puteți solicita aici:
Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
Adresa: Str. SEVASTOPOL, Nr. 24 , SECTOR 1 – sediu secundar
tel: 021.318.37.67 / 021.318.37.68 / e-mail: ampt-bucuresti@pmb.ro

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE
Sari la conținut