Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Blocul ca prilej de design: Zupagrafika

“Pe unii oameni îi emoționează răsăritul; noi apreciem forța arhitecturii poloneze, precum și blocurile”. Patrimoniul arhitectural socialist și a sa obsesie pentru ritm, periferia si declinul, dar și instrumentele de design abandonate și elementele banale ale unei ambianțe de zi cu zi reprezintă surse de inspirație pentru echipa hispano-poloneză.

Text & foto: Zupagrafika

Despre noi

Zupagrafika este un atelier de design grafic cu sediul în Poznań, Polonia. A fost creat de către David Navarro și Martyna Sobecka și a prins viață din dragoste pentru școala poloneză de afiș, a cărei influență în operele atelierului este foarte pronunţată. Ne specializăm în afişe, design editorial si design grafic aplicat arhitecturii.

 

 

Pentru noi, arhitectura reprezintă un element important și el cumva transpare în toate  proiectele Zupa. Colaborăm de asemenea cu arhitecţi din Spania şi Polonia în diverse proiecte grafice sau arhitecturale. De curând, am conceput designul pentru un font inspirat de panourile de vitromozaic ale unui ansamblu de blocuri socialiste. Ne place totodată să lucrăm cu obiecte din viaţa de zi cu zi şi să le scoatem din contextul lor obişnuit. Un exemplu în acest sens este o uriaşă conductă de apă din parc, pe a cărei suprafață am îmbinat elemente tipografice de dimensiuni mari pe suprafaţa acesteia, creând fraze suprarealiste.

Decupaje de blocuri

Pasiunea noastră pentru arhitectură a dus de asemenea la crearea Zupamarket, propriul nostru spaţiu creativ. Zupamarket este asemenea unui teren de joacă unde dăm frâu liber nebuniei noastre creatoare şi unde creăm, printre altele, decupaje ale unor obiecte sau elemente arhitectonice care ne surprind in fiecare zi.

 

 

Noi lucrăm cu obiecte pe care le considerăm opere de artă uitate ale designului polonez si, mai presus de orice, cu blocuri si clădiri moderniste care ne-au impresionat. Aici s-a născut prima noastră colecţie de decupaje din hârtie; am început cu seria „Miasto Blok-How” care ilustra o selecţie de clădiri moderniste din Poznań, şi am continuat cu „Polikony”, decupaje ale unor puncte de referinţă urbane poloneze date uitării, „Blokografia”, litere de hârtie cu ilustraţii arhitectonice pe deasupra.

 

Toate decupajele din hârtie sunt printate pe hârtie reciclata 100% şi sunt ilustrate pe baza clădirilor reale, păstrând semnele de descompunere şi degradare datorate trecerii timpului; astfel, se pot observa detalii precum impurităţi, fisuri, sau graffiti originale ce acoperă faţadele.

Cea mai recentă serie, “Blok Wschodni” (“Blocuri de la Răsărit”), este compusă din exemple emblematice de arhitectură funcţională – Rotunda PKO din Varșovia, de exemplu,

câteva clădiri mai puţin clasice, dar totuşi cunoscute locuitorilor oraşului – Za Żelazną Bramą, Mokotów, Smolna 8, precum si blocurile de la periferii prefabricate în sistemul „Wielka Płyta” (Tarchomin).

 

 

Întreaga serie are un caracter eco, fiind realizată din hârtie si carton reciclate 100%. Fiecare clădire include o scurtă adnotare tehnică privind arhitecţii săi, anul construirii si locaţia exacta. Arhitectura de tip Wielka Płyta, în forma sa originală, aproape că a dispărut pe măsură ce majoritatea oraşului a fost supusă operaţiilor de izolare termică. Cartierele Tarchomin şi Puławska sunt printre ultimele exemple ale unei astfel de construcţii fascinante. Ca designeri, apreciem compoziţia faţadelor, pe care le percepem ca opere de artă. Repetarea modelelor, atinse de trecerea timpului, conferă faţadelor un caracter unic, plin de texturi, culori şi mişcări uimitoare, asemenea unui dans hipnotic din beton, pe care îl privim in fiecare zi dar, cu toate acestea, nu îl observăm cu adevărat. Pe unii oameni îi emoționează răsăriturile, însă noi apreciem puterea arhitecturii poloneze, precum si blocurile socialiste. Ne place să înţelegem oraşele în sens invers, din suburbii spre centru.
 

Blocuri-cuiburi

Bloc-cuiburi a fost programul un workshop pregătit special pentru Fundacja Spot, în Poznań, Polonia. Fiecare participant trebuia să îşi creeze propriul bloc-cuib. În final, toate acestea au fost atârnate în parc pentru a forma o mică zonă de cuiburi pentru păsările ce locuiesc in acel parc.

 

 

Ideea era aceea de a crea un cartier modernist forestier pentru păsări, utilizând tehnici grafice cu de aplicare a  modelului „Wielka Płyta” pe căsuțe din placaj, într-un atelier unde ne-am folosit de tehnicile de compoziţie manuală, ca o referinţă la LETRASET. Vechea tehnică de compoziţie prin decalcare era foarte apreciată atât de arhitecţi, cât şi de designer în perioada 1960-1980, înainte ca acest domeniu să fie dominat de computer.

 

Ne-am dorit o transmutare a căsuțelor în blocuri realizate din elemente prefabricate caracteristice, folosind transferul de elemente arhitecturale, precum şi imprimarea de texturi elementare pe suprafeţele de lemn.

 

Sari la conținut