BLOC. UNBLOCK – un proiect de regenerare a patrimoniului construit în perioada socialistă.

Call for students. Arhitecți și designeri, sociologi și antropologi la un workshop interdisciplinar și o experiență de învățare hands-on, în sit real. În luna septembrie sondăm problemele locuirii, adunăm povești și producem design contemporan într-o scară de bloc socialist. Un proiect manifest ce deschide un orizont de posibilități.

Înscrieri până la 10 august

BLOC. UNBLOCK este un proiect de regenerare a patrimoniului construit în perioada socialistă, patrimoniu care prin forța împrejurărilor este încă într-o mare măsură neglijat.

Miza imediată este de a remodela parterul unei scări de bloc și spațiul exteior adiacent, într-o manieră convingătoare, care să descopere potențialul arhitectural al spațiilor comune. Tema de proiectare ține cont de specificul și limitările acestui gen de spațiu, de probleme concrete, dar și de nevoia pentru armonie vizuală, de tipologiile diferite de utilizatori și de necesitățile lor specifice.

Miza profundă este de a sonda dinamica unei comunități și influența pe care o poate avea spațiul în coeziunea și funcționarea ei.
Intervenția se va concretiza cu ajutorul unui workshop interdisciplinar, ce adună la un loc studenți arhitecți, designeri, antropologi și fotografi, sub îndrumarea arhitecților și trainerilor diferitelor ateliere (lemn, metal, ceramică, beton).

Echipa de studenți va proiecta și propune amenajarea spațiilor, va detalia obiectele de mobilier necesare, le va construi și monta. Desfășurarea de forțe este concentrată în luna septembrie, urmând ca în octombrie să fie răspândit studiul de caz și resursele utile printr-un „ghid al locatarului”, realizat împreună cu echipa de proiect. Perioada workshop-ului aplicat deschide proiectul și publicului larg printr-o serie de conferințe pe teme conexe, agenda acestora urmând să fie anunțată.

Echipa de traineri este alcătuită din tineri, majoritatea arhitecți, care au preferat un drum profesional mai aproape de obiect și materie, unelte și detalii.

Spațiul intervenției este una dintre scările Blocului „Liric” din zona Cișmigiu, un bloc cu istorie, cu o comunitate numeroasă, deja exersată în proiecte de ameliorare a spațiului comun (vezi articol conex).

Înscrierile sunt deschise până la 10 august (inclusiv) studenților cu entuziasm creativ și dorință de mai bine.

Proiectul este organizat de Asociația Designers, Thinkers, Makers și Nod Makerspace. Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. În parteneriat cu Banca Transilvania, La Firul Ierbii, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu.

Detalii și înscrieri aici.

 

 

Articol conex:

Spionaj și poezie, la bloc. O instalație la Blocul Liric.

Sari la conținut