Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

BIOS – o expoziție-manifest despre Antropocen, cu instalații de artă digitală și interactivă

BIOS – An Interactive Art Exhibition About the Anthropocene
9-27 Septembrie – Galeria Galateca

Foto: Maria Nastase, Orsolya Balint

“Bazat pe observațiile impactului uman asupra naturii, umanitatea concurează cu forțele naturii, o natură care obișnuiește să creeze ocazional evenimente de extincție în masă și ere glaciare.
Dacă plasăm specia umană pe scara timpului în care a existat planeta Pământ, omenirea ocupă 0,00044% din întreaga existență a planetei și 0.0057% din întreaga perioadă a existenței vieții. Într-un timp atât de scurt oamenii pare că au reușit să domine mediul care-i înconjoară mulțumită tehnologiei și a cunoștințelor științifice pe care le-au dobândit.”

Așa începe statementul BIOS – o expoziție-manifest despre Antropocen, epoca în care viața pe planetă e puternic influențată de existența umană. 12 lucrări de artă digitală și interactivă explorează conceptual specia umană și efectele sale asupra mediului.

Între 9 și 27 septembrie 2020, BIOS – an interactive art exhibition about the Anthropocene prezintă la Galateca lucrări de artă digitală și interactivă care explorează relația dintre umanitate, tehnologie și planetă și implicațiile care reies din rolul central jucat de om în dinamica mediului înconjurător.

Numele expoziției face trimitere la viață (gr. βίος) și la basic input/output system, care stă la baza comunicării între sistemul de operare și componentele computerelor.

Tema comuna a lucrărilor este activitatea umană și influența sa dominantă asupra ecosistemelor planetare și a mediului. Situația actuală este explorată din multiple perspective, de la modul în care oamenii interpretează informația (FILTERED de Matei Băcanu), la cautarea identității (MeetEgo – de Dan Adrian Ionescu), a echilibrului (IN/BALANCE – Alina Rizescu) sau a ierarhiei (DID I KNOW de Maria Năstase). Impactul acțiunilor noastre poate fi experimentat într-o abordare filosofică (PROGRESS de Ștefănescu) sau de tip cauza-efect in cele 2 experiente de realitate virtuala (SAVE OUR PLANET de Adrian Tăbăcaru si BUTTERFLY EFFECT de Emil Drăgan). Instalatia FEEDBACKER de Octavian Albu vorbește despre proporția impactului asupra mediului dintre oamenii obișnuiți si marile companii globale. Viața în sine este reinterpretată prin filtrul simbiozei naturii cu tehnologia în instalațiile TECHNO ANGST de Dorin Cucicov, SPOT de Răzvan Pascu și MYOSOTIS ELECTRICUS de Sebastian Comănescu.

Cea de-a 12-a instalație a rezultat în urma unui workshop de video-art ținut de Asociatia CEVA cu tineri până în 24 de ani. Cele 2 lucrări selectate sa facă parte din video instalație, realizate de Elena Bejinaru și Maria Giurgea reflectă cu sensibilitate perspectiva generației Z asupra antropocenului.

Conceptul expozițional semnat de RIZI pune în focus experiența de explorare a subiectului din mai multe perspective. Parcurgerea spațiului a fost gândită etapizat, instalațiile se descoperă treptat, pe masură ce se dezvăluie din spatele filtrelor textile translucide. Interacțiunea joacă un rol important în crearea unei experiențe multisenzoriale. Modul de dispunere al instalațiilor mizează pe alternanța între implicarea rațională și cea emoțională în raport cu stimulii vizuali, tactili sau auditivi.

Misiunea expoziției este să creeze un canal empatic și informațional între public și problemele ridicate de Antropocen prin intermediul interacțiunii cu arta digitală. În acest sens, în fiecare seară, începând cu ora 18:00 și până la inchidere, unul dintre artiști este ghidul expoziției.

“Puterea conștiinței, a tehnologiei și a acțiunii poate să fie îndreptată în direcții palpitante dar periculoase. Ne putem folosi capacitatea tehnologică pentru a ne armoniza cu natura analogică? Care ar fi traseul individual către un viitor colectiv?” sunt câteva din întrebările lansate spre dezbatere de grupul de artiști de la BIOS.

 

___

Pentru siguranța vizitatorilor, accesul este permis treptat, într-un flux controlat, pe un circuit desemnat de organizatori, numai cu masca. Fiecare vizită va avea un timp alocat limitat. Amenajarea expoziției ține cont de recomandările și reglementările în vigoare în contextul actual

Proiectul este produs de RIZI, susținut de UNATC-Cinetic și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

bios.live
ig.com/bios.live
fb.com/events/bios

Sari la conținut