Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Barometrul locuințelor sănătoase / Healthy Homes Barometer – 2016

(a) Barometrul locuințelor sănătoase 2016 (Healthy Homes Barometer – HHB) reprezintă cea mai recentă cercetare pan-europeană care investighează experiențele, atitudinile și comportamentul cetățenilor din Europa cu privire la percepția lor asupra stării de sănătate, a gradului de mulțumire oferit de locuință și asupra consumului energetic.

Acesta este cel de-al doilea studiu de acest gen publicat de către Grupul VELUX, primul fiind publicat în anul 2015.

Studiul a fost efectuat în colaborare cu cercetători științifici de renume precum I.R.Dr. Dr. h.c. Bernd Wegener de la Universitatea Humboldt din Berlin și M.A. Moritz Fedkenheuer de la Universitatea Tehnică Darmstadt, pe un eșantion format din 14.000 de europeni din 14 țări: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Spania, Elveția și Anglia.

Principiile de la care pleacă Barometrul derivă din principiile Casei Active, așa cum au fost formulate de Alianța pentru Case Active. În acest sens, o locuință sănătoasă este acea locuință care are un impact cât mai redus asupra mediului și care este cât de poate de eficientă energetic, iar în același timp asigură un mediu sănătos și confortabil ocupanților săi.  

Concluziile acestui studiu au demonstrat faptul că 1 din 5 europeni are probleme de sănătate, 1 din 4 se simte foarte rar plin de energie, iar 2 din 3 s-au confruntat cu infecții în gât sau nas, astfel calitatea vieții devenind tot mai scăzută. Europenii resimt impactul negativ al acestor probleme datorate locuințelor în fiecare zi.

Cu certitudine, locuința are un impact direct asupra sănătății, iar pentru a beneficia de o casă sănătoasă, studiul a relevat faptul că este bine să beneficiem de un somn bun, de temperaturi interioare confortabile, de suficient aer proaspăt și lumină naturală, precum și să încercăm să combatem umiditatea din interior.

Iată mai jos, care este statusul actual al europenilor cu privire la aceste 5 aspecte importante ale locuinței sănătoase.

1.    O viață sănătoasă începe cu un somn sănătos
Facem un efort deosebit când ne alegem hrana și apa (2 kg/zi) și totuși, aerul pe care îl respirăm are un impact mai mare asupra sănătății noastre (15 kg/zi – 12,000 litri). Practic, 55% din consumul total de apă, hrană și aer pe durata vieții este aer din spațiul interior al clădirilor. Deci, este important nu doar ce mâncăm sau câte exerciții fizice facem, ci și în ce fel de locuințe trăim și cum dormim.

velux_somn

Conform HHB 2016, europenii care beneficiază de condiții bune de somn sunt cu 50% mai predispuși la o sănătate mai bună. Somnul de o calitate slabă sau lipsa acestuia este corelat cu performanțe scăzute la locul de muncă, cu creșterea riscului accidentelor de muncă și cu dificultățile în luarea deciziilor.

2.    Temperaturi confortabile în interior
Europenii care trăiesc în locuințe friguroase sunt mai predispuși cu 50% mai mult  la infecții în gât și nas, iar 82% dintre europeni au declarat că iarna resimt frig în locuință. Temperaturile prea mici sau prea mari din interior duc la afecțiuni legate de sezonalitate și creșterea numărului infecțiilor.

3.    Aer proaspăt
Europenii care nu aerisesc locuința de cel puțin 2 ori pe zi sunt mai lipsiți de energie, comparativ cu cei care aerisesc locuința de 2-4 ori pe zi.

velux_ventilatie_1

Aerul proaspăt prin ventilația naturală este vital pentru un climat interior sănătos, reducând consecințele toxinelor emise de surse precum aparatele electronice sau soluțiile chimice din casă, minimizând astfel riscul alergiilor.

4.    Niveluri normale de umiditate
La nivel european, umiditatea reprezintă o problemă majoră, care, în timp, duce atât la creșterea mucegaiului, cât și la o creștere a bolilor asociate, cum ar fi astmul. În jur de 16% dintre europeni trăiesc în prezent în locuințe pline de umiditate și mucegai, iar acest lucru reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea și bunăstarea societății.

5.    Niveluri satisfăcătoare de lumină naturală
Iluminarea naturală suficientă din interior aproape că anulează riscul de a te simți lipsit de energie. Lipsa luminii naturale poate fi cauza insomniilor, stresului, obezității, oboselii și depresiei.

velux_lumina
Lumina naturală nu este bună doar pentru sănătate și pentru starea noastră generală de bine, dar ea reduce consumul energetic al locuinței și, implicit, costurile. Iarna, locuințele dotate cu ferestre de mansardă beneficiază astfel de aport solar care se traduce prin încălzire pasivă, reducând nevoia de încălzire artificială.

Locuințele care au avantajul de a avea iluminate natural toate spațiile, chiar și cele care nu au acces la fațadă, sunt mansardele, datorită caracterul particular dat de planurile înclinate. În condiții similare, ferestrele de mansardă aduc cu 100% mai multă lumină în comparație cu ferestre verticale cu aceeași suprafață vitrată și cu 200% mai multă lumină în comparație cu lucarnele de aceleași dimensiuni.

Află mai multe detalii și descarcă catalogul HHB, ediția 2015 si 2016 de aici.
velux.com, activehouse.info

Sari la conținut