Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

„Atâta s-a putut” – expoziție colectivă și publicație despre greșeli

12.12. 2024 – 28.02.2025 @ Rezidența9 (I.L.Caragiale 32 București)
vernisaj și lansare: joi, 12 decembrie, de la ora 19:00

Scena9 și Rezidența9 lansează numărul 6 al revistei Scena9 pe hârtie (și) cu o expoziție colectivă despre greșeli. Dublul eveniment va prilejui o discuție cu Andra Matzal (coordonatoarea ediției), Ioana Pelehatăi (curatoare a expoziției) și Alin Cincă (designerul grafic al acestui număr).

În numărul 6 al revistei Scena9 pe hârtie se vorbește cu deschidere și luciditate despre ce și cum greșim:
„În cuprinsul la care au contribuit zeci de jurnaliști, artiști, scriitori, cercetători și fotografi, încercăm să fim onești cu slăbiciunile noastre și înțelegători cu orbecăirile în căutarea unor soluții, multe imperfecte, altele iluzorii. Să ne luăm timp de gândire la consecințele erorilor noastre împreună și pe cont propriu, chiar dacă „nu am timp“ ne-a devenit mantră. Să nu întoarcem privirea, oricât de descurajatoare ar fi veștile despre realitate și oricât de bine ne-ar prinde să ne prefacem că nu vedem. În noul număr de Scena9, vorbim despre cât cântăresc greșelile în știință, în medicină și în justiție, răscolim istoria ultimului secol, pentru a înțelege efectele pe termen lung ale unor greșeli colective de proporții, care ne afectează, într-un fel sau altul, pe toți, privim spre viitorul pe care prognozele îl schițează în culori din ce în ce mai întunecate pe spectrul anxietății ecologice și căutăm răspunsuri posibile.”

Curatoare: Ioana Pelehatăi, Ioana Cîrlig, Suzana Dan

Au contribuit: Beatrice Arzoiu, Oana Barbonie, Lucian Barbu, Andrei Becheru, Daniel Boiangiu, Simona Cîrlugea, Alin Cincă, Ana Maria Ciobanu, Ioana Cîrlig, Covrig, Mihai Dragolea, Fernando Diaconu, Bogdan Dincă, Vlaicu Golcea, Maks Graur, Toma Hurduc, Studio Interrobang, Anca Iosif, Loreta Isac, Iosif Király, Andrada Lăutaru, Elena Manea, Petra Martin, Mihai Mincan, Denis Nanciu, Denisa Niță, Ioana Pelehatăi, Mircea Pop, Matei Rădulescu, Paula Rusu, Oana Sandu, Codruța Simina, Ionuț Sociu, Ioan Stoleru, Melinda Ureczki, Andreea Vrabie.

Noi am făcut o revistă. Am scris, am desenat, am fotografiat, am întrebat, am umblat, am ascultat, am cercetat. Am și greșit – revista însăși este despre greșeală. Benefică, neînsemnată, istorică, uitată, iertată, colectivă. Nu ne-am vorbit între noi, toți cei mai bine de 50 de oameni care-au făcut revista, dar în timp ce ne (auto)examinam erorile, am tot aterizat pe teme recurente. Familia de origine și cea aleasă, pânza socială în care ni se întrețes viețile și relația toxică dintre antropocen și natură. Și la final am făcut și-o expoziție, în care arătăm toate astea, plus cum anume am făcut noi o revistă. Am și greșit – în fond, oare aici și acum mai avem nevoie de un spațiu în care să ne întâlnim, să privim ilustrații, colaje și fotografii, să ne ascultăm poveștile și să vorbim între noi? Dacă ne-ntrebi pe noi, da.” – Ioana Pelehatăi

Program expoziție – luna decembrie

12.12, 18:00: Vernisaj ATÂTA S-A PUTUT, discuție cu echipa Scena9: Andra Matzal (editoare a numărului #6), Ioana Pelehatăi (curatoare expoziție), Alin Cincă (design grafic numărul #6).

14.12, 11:00 – 13:00: Workshop Care-i faza cu greșelile? – atelier de reparat greșeli interioare cu Suzana Dan

18.12., 19:00: Discuție cu Ana-Maria Ciobanu, Oana Sandu, coordonatoarele proiectului editorial Mame, despre munca de jurnaliste și maternitate

Urmează și alte evenimente în lunile ianuarie și februarie, care vor fi confirmate pe parcurs.

Program de vizitare
Marți – Vineri: 16:00 – 20:00
Sâmbătă – Duminică: 13:00 – 20:00

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12 – 20 decembrie 2024 și 08 ianuarie – 28 februarie 2025 și este cu intrare liberă.

Numărul 6 al revistei Scena9 poate fi cumpărat și de la fața locului. De asemenea, cei care cumpără numărul online de pe scena9.ro îl pot ridica de la Rezidența9, în orele de vizitare ale expoziției.

Rezidența9 este un centru cultural din inima orașului, în care sunt aduși împreună gânditori, creatori, comunități și oameni de știință într-un dialog deschis, pentru o mai bună înțelegere asupra lumii în care trăim. Împreună, ne străduim să construim un spațiu sigur, inclusiv și primitor pentru oricine ne trece pragul. Apreciem diversitatea și încurajăm acceptarea și respectul reciproc în comunitatea noastră.
Scena9, Școala9 și Rezidența9 sunt programe coordonate de Fundația9, care se află la intersecția dintre artă contemporană, jurnalism independent și educație continuă. Fundația9 este fondată de BRD Groupe Société Générale

*Fb event

 


 

Revistă / publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii

Articol în cadrul ediției 2024 Zeppelin/București/Online

Sari la conținut