revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

ASTRA VR. Patrimoniu etnografic și tehnologie multimedia la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA din Sibiu a marcat o premieră pentru colecțiile în aer liber cu profil etnografic: deschiderea ASTRA VR, o expoziție la care vizitatorii pot folosi casti VR (virtual reality) pentru a intra în lumea de altădată a satului românesc, cu scene animate din viața cotidiană, peisaje, natură, arhitectură, traditii si obiceiuri. Noul circuit expozițional cuprinde Gospodăria de boștinar din Sebeșul de jos, Staulul și Gospodăria de oier din Rășinari, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Proiectul mai cuprinde secvențe de benzi desenate și povești sonore despre păstorit și despre confecționarea lumânărilor din ceară, uleit și prepararea oțetului de mere.

Muzeul dispune de 20 de căști, care funcționează independent, circuitul este bilingv, în română și engleză, iar expoziția va rămâne deschisă până la finele anului 2021.

 

La proiect a lucrat, pentru aproape 8 luni, o echipă impresionantă de specialiști, atât ai Muzeului ASTRA, cât și arhitecți, regizori, programatori, graficieni și actori. Zeppelin Design a asigurat conceptul artistic și designul.

 

IMG_2439

 

E o poveste spusă la persoana 1. O povestire despre personajul nevăzut din această bandă, un narator care îți povestește ce se întâmplă cu viața de la staul și mai sus la stână, în 4 episoade scurte, și spre deosebire de ce te-ai aștepta să găsești într-un muzei – didascalii și explcații despre cum a fost făcut cutare obiect în nu știu ce an, ești atras într-o poveste despre copilărie și despre amintiri cu locurile astea. În poveștile astea o să auziți și vocile mamei și tatălui, și-ale ciobanului, o să vă-ntâlniți cu scene, momente și mai ales cu stări ale povestitorului, și asta cred că iese foarte mult din muzeul clasic, ăla care doar îți arată din perspectiva celui deștept, la modul dacă citești – ești deștept, nu citești, eu sunt muzeul. De data asta muzeul se apleacă spre publicul tânăr, se-așează jos și spune vino-ncoa să-ți povestesc ceva, Și-ți arată o bandă desenată, nu didascalii.

IMG_2417

Ideea asta de a folosi o singură șipcă lungă să se potrivească cu toată construcția e destul de evidentă pentru toată lumea, e un material care o să îmbătrânească un pic, și ne dorim asta, să crească așa, organic, odată cu timpul, cum și construcțiile și-au schimbat culoarea în timp. O să observați că dacă mergeți încet, încet pe lângă poveste o să intrați fix în ritmul în care ciobanii merg cu oile la munte, mai faci un pas, mai citești, mai vezi o ilustrație, mai stai un pic, te mai uiți, și începi să înțelegi la modul fizic cum era cu stâna și cu oile“ – Constantin Goagea, Zeppelin Design.

Pentru mai buna punere în valoare a patrimoniului, proiectul îmbină utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie cu dezvoltarea de noi activităţi prin implicarea specialiştilor muzeali, a meşterilor şi a producătorilor locali. O expoziţie adusă la zi, adaptată aşteptărilor publicului ţintă – tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani, centrată în jurul a 13 obiecte etnografice care au fost selectate pentru a fi restaurate, expuse şi interpretate.

Pentru valorificarea expoziției, elementelor de muzeotehnică moderne li se va adăuga un program cultural constituit din ateliere meșteșugărești și gastronomice susținute de producători locali, precum și din reconstituiri și târguri.

 

 

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.

 

Info, credite

Curator și coordonator expoziție: Mirela Iancu
Coordonatori conservare-restaurare: Andrea Bernath, Iulia Teodorescu
Conservator-restauratori: Marius Iuga, Gabriel Ciolan
Muzeografi: Ancuța Ilie, Camelia Repede, Adrian Stoia, Valentin Delcă
Coordonator program valorificare expoziție: Lucian Robu
Responsabil derulare ateliere: Mihaela Gherghel
Concept artistic și design: Zeppelin Design by Q Group Proiect
Creative Direction: Cosmina Goagea, Constantin Goagea
Design expoziție: Cristina Ginara, Andrei Angelescu
Ilustrație: Alex Voicu
Scenariu și regie audio VR: Alexandru Berceanu
Producție și dezvoltare Unreal Engine: Tudor Gheorghe, Collider Visuals
Modelare 3D, personaje 3Ds: Andrei Drîmbă, Alin Sîrbu, Silviu Popescu
Sound design: Mihai Gheorghiu
Voci: Romeo Cornelius, Isabela Neamțu, Ioan Ionescu, Vlad Bârzan, Ivona Berceanu, Sașa Berceanu, Vlad Benescu, Răzvan Mandruță, Valentina Zaharia
Editare documentație etnografică: Simona Constantin, Cristina Ginara, Alexandra Bușilă
Scanare obiecte 3D: Giga Pixel
Scenariu audio: Simona Constantin
Regie audio: Ilinca Stihi
Voci Actori: Cosmina Dobrotă (Ana), Voicu Hetel (Toma), Ivona Berceanu (Măriuca), Brândușa Mircea (Pria), Ciprian Cojenel (Achim), Sașa Berceanu (Bucura)
Sound Design: Tom Brânduș
Design grafic: Radu Manelici
Programare sunet: Ioan Cernei
Expert muzeal: Dragoș Neamu
Producție sistem expunere: Fabricate
Lumini: Almalux
Montaj: Concret Multiform

Fotografii: Silviu Popa

ASTRAVR.ro
Consiliul Județean Sibiu, Muzeul ASTRA, Museums I Sør-Trøndelag
Proiect finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

 

Sari la conținut