Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Asculta 5 minute de muzica clasica – un proiect Radio Romania Muzical

Radio Romania Muzical initiaza in luna octombrie 2010 un nou proiect : « Asculta 5 minute de muzica clasica ». Principiul lui este simplu: difuzarea a cinci minute de muzica clasica, zilnic, in cat mai multe spatii neconventionale, altele decat salile de concert, acolo unde afluxul de public/vizitatori este cat mai mare.

Practic, pe parcursul lunii octombrie va putea fi ascultata, zilnic, cate o lucrare celebra din repertoriul clasic, insotita de un scurt anunt referitor la proiect, initiatorul si partenerul lui si detalii despre lucrarea propusa spre auditie. Partenerii proiectului sunt: doua lanturi nationale de hipermarketuri, 6 mall-uri din Bucuresti si din tara, doua lanturi nationale de librarii, un lant national de magazine de bricolaj, 8 muzee din Bucuresti si din tara, o primarie dintr-un sector bucurestean care va difuza muzica in parcuri si o firma internationala de audit financiar care va difuza muzica pentru angajatii sai.

Vineri, 1 octombrie (Ziua Internationala a Muzicii), de la ora 18, Radio Romania Muzical organizeaza in Piata Universitatii din Bucuresti (spatiul de langa Spitalul Coltea) o intalnire-auditie colectiva, unde iubitorii muzicii clasice sunt invitati sa vina in numar cat mai mare – este un gest ce va demonstra ca cei care iubesc si pastreaza valorile autentice din Romania sunt inca multi si uniti. Lucrarea ce va putea fi ascultata – Coralul din Cantata 147 de Johann Sebastian Bach este un omagiu adus interpretului acest inregistrari, celebrul pianist roman Dinu Lipatti, de la moartea caruia se implinesc in 2 decembrie 2010 60 de ani.

„Asculta cinci minute de muzica clasica” este un proiect Radio Romania Muzical, initiat si dezvoltat de Cristina Comandasu, redactorul sef adjunct al postului. Mai multe detalii despre proiect pe pagina web www.romania-muzical.ro/5minute.

Partenerii proiectului sunt:
Cora, Carrefour Romania, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Suceava, Bucuresti Mall, Plaza Romania, Anzisoft (LCD-uri RATB), Mr. Bricolage, Librariile Humanitas, Librariile Carturesti, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National Peles, Castelul Bran, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul Literaturii din Iasi, Muzeul National de istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Taranului Roman, Primaria sectorului 3, Pricewaterhouse Coopers

„Pentru noi conteaza fiecare gest marunt, pentru ca viata insasi este compusa din gesturi marunte si decizii care nu par importante, dar care apoi se va dovedi ca au schimbat totul.
    Un astfel de gest marunt poate fi alegerea de a asculta (macar) 5 minute de muzica clasica pe zi. Despre influenta muzicii asupra intelectului si afectivitatii umane s-a scris mult, despre importanta muzicii culte in contextul culturii universale, de asemenea. Muzica unei civilizatii nu este doar expresia divertismentului acelei epoci, ci sumumum-ul tuturor cuceririlor acelei civilizatii, de multe ori anticipand si dezvoltarile ulterioare.
    Studiile arata de asemenea ca muzica culta are efecte directe asupra psihicului uman: este binecunoscut efectul Mozart asupra copiilor care invata matematica sau asupra….vacilor care dau lapte.
    Ne aflam intr-un timp cand dezbaterile asupra mediului inconjurator sunt la ordinea zilei, si este bine sa fie asa, pentru ca tot pe acest pamant vor trai si copiii nostri. Ne aflam insa intr-un timp cand devine acuta preocuparea pentru plantarea unui copac si in adancul fiecarei fiinte umane, pentru ca sufletul si constiinta sunt cu adevarate cele mai importante bogatii pe care le putem lasa urmasilor nostri.
    Radio Romania Muzical initiaza asadar un proiect ce-si propune lupta impotriva poluarii spiritului: a asculta cinci minute de muzica clasica pe zi poate fi un foarte eficient manifest impotriva tuturor lucrurilor criticate din societatea romaneasca, un gest ce poate polariza toate fortele din piata culturala romaneasca, un gest potrivit tuturor, indreptat insa mai ales catre copiii si tinerii Romaniei.»

Sari la conținut