Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Artist Talks „The Undisciplined Eye. Everyday life beyond narration” #1

1 septembrie 2016, ora 18 @ CEREFREA Villa Noël  – Strada Emile Zola nr. 6, București

 

Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale (CEREFREA Villa Noël) și Asociația P+4 vă invită la o întâlnire cu artistele Nicole Hewitt (Croația), Sonja Jankov (Serbia) și Romana  Schmalisch (Germania) și proiectele dezvoltate în cadrul rezidenței de cercetare artistică CEREFREA Villa Noël 2016.

Evenimentul constă în susținerea unor scurte prezentări de artist și în expunerea rezultatelor preliminare ale cercetărilor artistice. Proiectele Minor Speculations de Nicole Hewitt, Mythological Drawings of Residential Brutalism in Bucharest de Sonja Jankov și Mobile Cinema – A View into Space de Romana Schmalisch pot fi văzute de public între 01 și 10 septembrie, zilnic între orele 11.00 și 18.00.

 

Pe parcursul lunilor iulie și august la Villa Noël, cele trei artiste au explorat o serie de teme inspirate de contextul urban și arhitectural bucureștean, de siturile arheologice neolitice aflate în România și ilustrațiile revistei Colecția „Povestiri științifico-fantastice”, de dezbaterile născute din întâlnirea teoriei filmului cu astrofizica și astronomia.

 

Prin examinarea decalajelor/atingerilor între datele și interpretările arheologice și ficțiunea artistică (Nicole Hewitt), a asociațiilor complexe dintre imaginea arhitecturală și ambientul vegetal urban (Sonja Jankov), dintre diferitele concepte ale unui cinema cosmic și cunoașterea științifică în termenii unui experiment mental (Romana Schmalisch), cele trei artiste-rezidente au căutat în narațiunile lor fragmentare să coreleze gândirea vizuală cu o privire mai analitică asupra faptului istoric, repoziționând modul în care ne uităm la lucruri, la relațiile lor și la cotidian.

 

vila noel DSC_3799

 

Programul de rezidențe CEREFREA Villa Noël este dedicat artiștilor din Europa Centrală și de Sud-Est. Programul își propune să construiască rețele regionale în domeniul cercetării artistice și să consolideze schimburile între sfere culturale conexe precum științele sociale, științele umaniste, arhitectura.

 

Nicole Hewitt (Croația) lucrează în domeniul filmului, video art-ului, instalației și al performance art-ului. Hewitt a absolvit un Master în Noile Media la Slade School of Fine Art, Londra și a obținut Doctoratul în Arte Vizuale în cadrul aceleiași universități. Lucrările sale recente sunt dedicate intersecțiilor dintre memorie, istorie și narațiune și medierii acestora cu ajutorul tehnologiile de reprezentare și conservare. În prezent, Hewitt lucrează la un proiect performativ/textual în mai multe episoade intitulat This woman is called Jasna.

Hewitt este conferențiar și conduce din 2005 Departamentul de Animație și Noi Media al Academiei de Arte Frumoase, Universitatea din Zagreb. A fost conferențiar invitat la Goldsmiths College, Departamentul de Arte Vizuale între 2009 și 2011 și la London Metropolitan University în 2014. Trăiește și lucrează la Zagreb, Croația și Londra, UK.

 

Sonja Jankov (Serbia) este istoric independent și teoretician al artei, interesată de aspectele culturale ale arhitecturii moderniste, ce utilizează fotografia și instalațiile spațiale temporare în cadrul practicilor interpretative curatoriale. Ea a obținut un master la Facultatea de Științe Politice (Departamentul de Teorie Culturală), Belgrad și a lucrat timp de un an la Centrul de Teorie Critică și Culturală de la Universitatea Karlova din Praga. Lucrează la Muzeul de Artă Contemporană din Novi Sad între 2012 și 2015, și este directorul galeriei Institutului de Cultură din Vojvodina (2014), colaborator al revistei B92, secția cultură și artă. Publicațiile sale cuprind peste 50 de articole critice și recenzii, texte în cataloage și eseuri. Jankov a fost bursieră a Republic Foundation for Development of Scientific and Artistic Youth, Serbia.

 

Romana Schmalisch (Germania) a studiat Artele Vizuale la Universitatea din Berlin unde a obținut o diplomă MFA în 2002. A participat în cadrul mai multor programe de rezidență. A fost cercetător al Departamentului de Arte Vizuale al Academiei Jan Van Eyck, Maastricht și bursieră a programului Berlin Senat în colaborare cu Whitechapel Gallery și Studio Voltaire, Londra, și la Les Laboratoires d’Aubervilliers, lângă Paris. În 2009, artista a început proiectul Mobile Cinema, un aparat situat între modelul urban, cinematograf și camera foto care călătorește în diferite locații și constă într-o serie de prezentări performative. Romana Schmalisch a dezvoltat proiecte de film, la confluența între teorie și cinema, investigând reprezentările cinematice și reprezentările proceselor istorice și structurilor sociale. Artista a colaborat în cadrul mai multor proiecte de film cu Robert Schlicht.

 

Program conceput și organizat de: CEREFREA Villa Noël, Universitatea București și Asociația P+4
Cu sprijinul: Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), Goethe-Institut
Sponsori: Domeniul Coroanei Segarcea, Carrefour Colentina
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Sari la conținut