Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Arhitectură de buzunar. Pandapanda: Two Minutes Coffee Shop, București

Pare că Bucureștiul încearcă să recupereze cu frenezie decalajul de spații pentru cafea în raport cu metropolele lumii. E o chestie de modă, evident, dar și un răspuns la pretențiile crescute, pe care espresso-ul banal și la preț umflat nu le mai satisface. Cam toate aceste spații au patru lucruri în comun: dimensiunile mici, deschiderea către stradă, lemnul (panouri, de obicei) și o tablă neagră pe care se scriu tot felul de lucruri cu creta.

01_67

Designul pentru Two Minutes pornește de la aceste trei elemente, însă împinse la extrem și în același timp concentrate: e foarte mic (mai mic decât pare în poze); fereastra se confundă cu fațada; tabla cuprinde un întreg perete și conține o poveste și nu indicații comerciale; tejgheaua și masa se adună într-un singur element, iar panoul de lemn devine modul global de design.

Două minute la masă. Despre proiect
Text: Justin Baroncea
Foto: Radu Malaşincu

Ion. Ion e artizanul din spatele cafelei, pe str. Constantin Aricescu. Înainte de Bucureşti, a fost barman în Toronto, Berlin, Reykjavik, Barcelona. Toţi aceşti paşi s-au tradus în povestea B.O.B, desenată cu creta pe peretele interior de Ioana.

05_2-copy

Spaţiul este poziţionat perpendicular pe stradă, dezvoltat pe lungime. 90% din lăţime se deschide către stradă. Accesul pe o singură treaptă-bancă.

03_28

Soluţia a fost o urmare a aşezării şi geometriei spaţiului: interiorul complet deschis către trotuar – o „cameră” la care ai acces din stradă. 

02_32-copy

În procesul de design ne-am bazat pe interacţiunea cu omul care face cafeaua şi spune poveştile. Elementul care leagă toate informaţiile: masa comună.

04_40-copy

Barul de espressor se continuă cu masa care deserveşte clienţilor, cu locuri pe ambele părţi. Elementul-cheie lucrează în două planuri: o dată, oamenii interacţionează între ei stând la masă şi au posibilitatea să vadă „arhitectura” din spatele espressorului.

Placajul de lemn îmbracă pereţii, cu rol funcţional.

3-copy

În lungime, panourile se traduc în mese de bar şi filtre pentru radiatoare şi geamuri.

08_51-copy

Pe latura scurtă înglobează accesul în spaţiile de serviciu şi modulul de depozitare, chiuvetă, boiler, maşină de spălat vase. Masa comună conţine un modul funcţional, opac, în care sunt încorporate frigiderul, pompa de apă şi toate conexiunile şi scurgerile la reţeaua de apă.
Un singur material. BOB. Arhitectura de detaliu.

07_radu5949-copy

Spaţiul interior devine o „bucătărie” a străzii, deschisă două minute către trotuar.

0-copy

TWO MINUTES Coffee Shop
Adresă: str. Constantin D. Aricescu nr.50A, Bucureşti)
Autori: pandapanda – Ştefan Păvăluţă, Mihai Barbu, Ioana Truşcă, Justin Baroncea
Desene: Ioana Truşcă

 

radu6144-copy

Sari la conținut