revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

AREAL – un spațiu dedicat dezvoltării coregrafice la București

În continuarea Stagiunii CORP și a evenimentelor demarate în toamna anului 2020, colectivul de artiști care formează AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică anunță deschiderea propriului spațiu la București, parte a unui efort de relansare a scenei de dans contemporan, în prezent puternic afectată de situația sanitară și de efectele pandemiei de coronavirus.

Noul spațiu artistic este amplasat în centrul Bucureștiului, pe str. Anastasie Simu nr. 2, în spatele Ateneului Român, într-o clădire interbelică. Cu două studiouri de dans, o zonă deschisă de tip lounge și una de birou, AREAL va funcționa ca un spațiu dedicat dezvoltării sectorului coregrafic independent, cu un program lunar de ateliere și cursuri de dans contemporan pentru artiști și amatori, precum și o serie de laboratoare interdisciplinare și rezidențe artistice.

Spațiul AREAL este un studio deschis cercetării și colaborării, care susține creația artistică, formarea profesională și dialogul între artiști în interiorul scenei de dans contemporan și cu publicul interesat de acest fenomen artistic. Valorile AREAL sunt: cercetare artistică, procese creative în studio, mobilitate, interdisciplinaritate, introspecție, educație alternativă, conștientizare, stare de bine, timp pentru reflecție, zonă de întâlnire și dialog între coregrafi, profesori și publicul larg.

AREAL este o inițiativă colectivă lansată la începutul anului 2020 de Fundația Gabriela Tudor, Asociația Pentru Teatru și Carte – PETEC, Asociația Delazero, Indie Box și coregrafa Andreea Belu în cadrul „4 Corpuri | Colectiv pentru Dans (2020-2021)”, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Începând din 2021, Asociația PETEC s-a retras din programul „4 Corpuri”, acesta fiind continuat de ceilalți membrii fondatori, iar coordonarea activității artistice a studioului AREAL fiind susținută de un board artistic colectiv format din coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante.

Suntem artiști cu viziuni, limbaje și interese artistice diferite – de la improvizație, relație corp-sunet, practici somatice sau din zona artei participativă, preocupați însă cu toții de corp și de modul în care putem aduce dansul contemporan mai aproape de viața oamenilor. Credem că artiștii și arta dansului au capacitatea de a declanșa noi procese cognitive, emoționale și motrice, cu un rol important în transformarea oamenilor și a societății, în special în acest context pandemic extrem de dificil. Deschiderea acestui spațiu coregrafic independent vine organic, din simpla nevoie de a asigura o continuitate a lucrului și de a avea un spațiu dedicat și adecvat în care să ne dezvoltăm proiectele noastre artistice și să lucrăm pentru consolidarea publicului de dans.” –  Cosmin Manolescu, co-fondator AREAL.

Activitatea spațiului AREAL demarează în luna martie cu repetițiile la „Spring Tides”, o cercetare artistică despre bipolaritate, psihoze și experiența spitalizării în instituțiile psihiatrice din România, realizată de coregrafa Alexandra Bălășoiu. Numele proiectului este inspirat dintr-un fenomen natural declanșat de alinierea Pământului cu Luna și Soarele, care cauzează o maree puternică, un flux puternic și subit asemănător dereglarilor chimice și simptomelor specifice episoadelor maniacale sau depresive. Proiectul va avea ca rezultat un performance solo care urmează să fie prezentat în spațiul urban la București și în Câmpina, la finalul lunii aprilie, în conexiune cu Ziua Internațională a Dansului. O serie de interviuri, articole și materiale video, realizate în colaborare cu jurnalista Iulia Marin, regizorul iRonic Distors și dans-terapeutul Loredana Larionescu, vor fi lansate în mediul digital, pentru o apropiere multi-direcțională de sensibilitatea și specificitatea subiectului abordat. Proiectul face parte dintr-un demers mai amplu al coregrafei Alexandra Bălășoiu, care a pus în mișcare în acest an o serie de inițiative artistice menite să reducă distanța mentală dintre „nebunie” și „normalitate”.

De asemenea, în aceeași perioadă, coregrafii Mariana Gavriciuc, Simona Dabija, Filip Stoica și Camelia Neagoe (Delazero), alături de Adrian Ionescu (text) și Adrian Piciorea (muzică), continuă repetițiile la un nou spectacol de dans contemporan, „Lux”. Piesa tratează dezechilibrele aparent minore care ies la suprafață în momentul critic al unei probleme majore. Plasate într-o lume distopică, mici explozii interumane indică problemele profunde ale unei societăți în pericol de a colapsa. Într-o atmosferă de instabilitate și pericol constat, dansatorii se găsesc în situații absurde, în căutarea unui echilibru individual greu de gestionat. Noua creație coregrafică va avea premiera, în funcție de condițiile impuse de pandemie, în luna aprilie, la sala Stere Popescu a Centrului Național al Dansului București, ținând cont de restricțiile și limitările în vigoare. În paralel, artista Camelia Neagoe conduce în perioada 13 februarie – 24 aprilie un atelier săptămânal de mișcare în mediul online pentru copiii instituționalizați, proiect realizat în parteneriat cu Asociația Lindenfeld (programul „Ajungem Mari”).

Seria atelierelor intensive AREAL deschise amatorilor de dans debutează cu un atelier-laborator de creație artistică pornind de la emoțiile acumulate pe parcursul pandemiei de coronavirus. „Dansul sufletelor” va fi condus de coregraful Cosmin Manolescu și se va derula în luna martie, în condițiile impuse de criza sanitară, sub forma unor exerciții de mișcare și relaxare, sesiuni de creație și compoziție coregrafică care vor include dans, desen și text, dar și vizionări de filme de dans. „Vom face exerciții de relaxare, vom lucra cu respirația, sistemul osos, musculatura, cu emoțiile și întrebările noastre. Ne vom hrănim sufletele și corpul cu hormonii fericirii, serotinina și endorfinele, pe care îi vom elibera în timpul sesiunilor de dans. Vom dedica timp pentru a desena și lucra cu creativitatea noastră și vom fi pe rând performeri și proprii spectatori. Timp de 20 de ore vom dansa cu inima și sufletul larg deschise și ne vom (re)împrieteni cu dansul contemporan”. Detalii și înscrieri la cosmin@arealcolectiv.ro.

De asemenea, în funcție de condițiile impuse de pandemie, colectivul Indie Box va organiza la AREAL în perioada 23-31 martie o serie FLOWPRINTS DROP-IN: 5 ateliere de dans contemporan independente, care împreună construiesc un drum spre descoperirea unui alt tip de comunicare și expresie. Întâlnirile vor fi conduse de artistul Denis Bolborea și se adresează deopotrivă începătorilor, cât și avansaților, creând un context care deschide noi perspective asupra mișcării, în care fiecare este încurajat să își asculte propriul corpul. „Privim, alergăm, sărim, ne rostogolim și îndrăznim să visăm. Încărcăm spațiul cu energia noastră, negociem teritorii și ne lăsăm cuprinși de plăcerea mișcării. Ne provocăm corpurile și ne testăm limitele, țintind curajoși către libertate și nu către virtuozitate. Încercăm să ne extindem receptivitatea față de propriile noastre emoții, față de spațiu și parteneri, căutând mereu un raport onest între impresie și expresie.” Detalii și înscrieri la contact@indiebox.ro.

Coregrafa Cristina Lilienfeld va susține în luna aprilie un modul de 7 ședințe de dans contemporan experimentat dintr-o perspectivă a științelor somaticii intitulat „Sistem viu”. Cursul își propune să creeze un format de explorare a anatomiei umane și a nenumăratelor moduri prin care corpul își poate găsi libertatea de mișcare. „Plecând de la imagini din anatomia umană, completate cu imaginația noastră, vom lucra pentru a ne lărgi sfera percepției și a fi într-un contact mai real cu mesajele corpului nostru. Pentru mine acest spațiu în care descopăr mecanismele interne care uneori par magice sau măcar surprinzătoare a fost întotdeauna o sursă de revelație și o casă. Ceea ce îmi doresc este să împărtășesc cu voi această senzație de a locui în propriul corp, senzație care mi se pare una dintre singurele resurse accesibile de împământare și, de ce nu, de bucurie, în vremurile agitate în care trăim.” Detalii și înscrieri la cristina@arealcolectiv.ro.

Tot în luna aprilie, Indie Box continuă colaborarea cu Loredana Larionescu, care propune o serie de ateliere informate de psihoterapia prin dans și mișcare, axate pe tema intersubiectivității: „Ce spune felul în care ne mișcăm despre tendințele noastre în raporturile cu ceilalți? Cum putem folosi spațiul sigur al atelierului ca un laborator pentru a testa practic moduri noi de relaționare, mai adecvate și mai congruente cu nevoile noastre? Vom explora polarități precum ‘a vedea/ a fi văzut’, ‘a oglindi/ a fi oglindit’, ‘a conduce/a urma’, vom concretiza gânduri și emoții folosind obiecte, vom reflecta grafic și verbal, totul într-un cadru confidențial și non-judicativ.” Detalii și înscrieri la contact@indiebox.ro.

Odată cu deschiderea spațiului AREAL, colectivul de artiști lansează iubitorilor dansului cardul de fidelitate AREAL+, pentru a putea contribui în acest fel la crearea unui cadru sustenabil pentru AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică. Pentru suma de 700 lei (2 luni) sau 900 lei (3 luni), cei interesați pot beneficia de:
– acces timp de 2, respectiv 3 luni la toate atelierele intensive precum și cursurile drop-in care vor fi organizate la studioul AREAL de coregrafii Cristina Lilienfeld, Alexandra Bălășoiu, Valentina de Piante, Cosmin Manolescu, Denis Bolborea, în limita locurilor disponibile și în condițiile impuse de pandemie.
– participare la anumite evenimente deschise doar membrilor AREAL, precum sesiuni de improvizație, ateliere conduse de coregrafi străini invitați la prețuri speciale, prezentări de filme și alte activități dedicate.

Primii 10 participanți care vor achiziționa un card de fidelitate vor primi o sacoșă AREAL.

Toate activitățile AREAL sunt adaptate condițiilor impuse de criza sanitară, iar artiștii și participanții vor putea mască pe toată durata activităților derulate, repetiții, cursuri și ateliere de dans contemporan și a prezenței în spațiu. Mai multe informații despre colectivul AREAL sunt disponibile la www.arealcolectiv, iar un film despre Stagiunea CORP realizată în 2020 poate fi vizionat aici:

 

 

Deschiderea spațiului AREAL are loc în cadrul „4 Corpuri | Colectiv pentru Dans, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, co-organizat de Fundația Gabriela Tudor, Indie Box și Asociația Delazero.

Contact

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică
Cosmin Manolescu, 0722 322 366, cosmin@arealcolectiv.ro
Alexandra Bălășoiu, 0766 276 705, alexandra@arealcolectiv.ro
arealcolectiv.ro

 

Sari la conținut