10-24 iulie 2022 @ Complexul Geologic din localitatea Racoș, judeţul Braşov – unde se află Vulcanul stins, Lacul de smarald şi Cariera de bazalt.
- 10-20 iulie – program de rezidențe şi mentorat artistic
- 22-24 iulie – showcase de arte vizuale şi performative
maGma e un context artistic de mentorat, creaţie, cercetare şi prezentare în care artiştii sunt încurajaţi să experimenteze, să colaboreze, să lucreze interdisciplinar să pună accentul pe procesul de lucru, fără presiunea unui rezultat.
Apelul pentru programul de rezidenţe artistice maGma este internaţional şi se adresează artiştilor din orice domeniu. Aplicaţiile se fac pentru o singură persoană. Fiecare mentor va alege 2 artişti care vor crea împreună în perioada 10-20 iulie şi vor prezenta creaţiile realizate în cadrul showcase-ului în perioada 22-24 iulie. Artiştii trebuie să fie disponibili în perioada 10-24 iulie pentru a lucra în satul Racoş. Nu este nevoie de un proiect prestabilit. Sunt căutați artişti care au interes pentru creaţii interdisciplinare, interactive, de tip site-specific şi disponibilitate de a lucra în colaborare, de a lucra cu necunoscutul, de a se adapta la spaţiu, de a experimenta.
Pentru a candida trebuie să completați acest formular în limba engleză până pe 25 iunie, ora 00:00 (EET) cu următoarele date:
• Nume, prenume, adresă de e-mail, număr de telefon;
• O fotografie reprezentativă a candidatului;
• Biografie (max. 1 pagină);
• Portofoliu artistic cu link-uri către lucrări;
• Scrisoare de intenţie care să conţină motivaţia ta de a participa în acest cadru (max. 1 pagină);
• Un răspuns scris sau video la următoarele întrebări (max. 20 de rânduri/ 2 min. fiecare):
1. Ce înseamnă pentru tine să lucrezi cu pământul?
2. Te-ai confruntat cu necunoscutul în procesul de creaţie? Cum ai gestionat această situaţie?
Condițiile oferite:
• Onorariu şi buget de producţie în valoare de 700 euro sub forma unui contract de drepturi de autor;
• Transport în valoare de 60 euro;
• Cazare în satul Racoş;
• O masă pe zi;
• Un dosar media de prezentare a lucrărilor realizate în rezidenţă;
• Prezentarea şi promovarea lucrărilor în cadrul showcase-ului maGma în perioada 22-24 iulie.
*Artiştii selectaţi sunt liberi să prezinte şi să dezvolte proiectele realizate în cadrul maGma şi în alte contexte cu condiţia să crediteze colaboratorii şi programul.
Povestea locului:
Racoş este un sat cu un pic peste 2500 de locuitori care aparţin mai multor minorităţi etnice. În inima acestui sat, aflat la 60 de km de municipiul Braşov, există un complex geologic care, nu de multă vreme, a devenit arie protejată. Aici se află Vulcanul stins, Lacul de smarald şi Coloanele de bazalt. Tot aici a fost şi cariera de exploatare a rocilor bazaltice Brazi care a lăsat în urma ei un bazin cu un diametru de 400 de metri şi o adâncime de 10 metri în care s-a format Lacul de smarald. Un lac artificial cu o culoare deosebită şi multe poveşti vii şi recente despre formarea şi transformarea lui din anul 2000 până acum.
Acest loc provoacă imaginaţia. De la vechiul vulcan de mii de ani care a transformat culorile şi pietrele pământului din jur, fiind ultimul vulcan activ al Munţilor Carpaţi, până la noul format lac de culoarea smaraldului. De la cariera industrială de exploatare a rocilor bazaltice, până la accidentul care a creat, cu ajutorul sătenilor, o minune a naturii postindustrială cu o culoare şi un sunet magice. De la pereţii imenşi cu roci bazaltice care te invită să pătrunzi şi să te scufunzi în formele şi culorile straturilor istorice ale unei bucăţi de pământ, până la multitudinea de etnii şi culturi care conviețuiesc într-un mic şi sărac sat din inima Transilvaniei. Foc. Pământ. Apă. Piatră. Cultură. Un loc magic în care educarea simţurilor şi atât de necesara transformare a relaţiei pe care o avem cu natura se pot întâmpla cu grijă şi respect faţă de elementele naturii şi comunităţi.
Mentori:
Performance – Vania Rovisco (PT)
Interpretă și dansatoare, creatoare de instalații și piese duraționale prin care explorează și actualizează procesele relaționale. Creaţiile ei sunt puternic ancorate în cercetare, modelând spaţiul, timpul şi perspectiva publicului. Folosește articularea simplă a dispozitivelor de sens, cum ar fi enunţarea cuvintelor, hibriditatea formală, cadența și articularea timpului, utilizarea geometriilor moștenite de utilizare a coregrafiei pentru afirmarea sau perturbarea standardizării sociale. Aduce limbajul performativ înspre geografia afectelor și relațiilor (încadrarea, accelerarea, intensificarea corpurilor). Îşi poziţionează creaţiile în spațiul de galerie reformează convenţiile, așteptările și interacţiunea cu publicul. Transformă publicul în co-creator al procesului ca document viu.
Voce și ritual – Zeyla Tomlyn (RO)
Zeyla Tomlyn aka Petra Acker este cântăreață, compozitoare, producătoare și songwriter, în paralel activează ca și coach energetic. S-a născut în Brașov și locuiește în prezent pe plaiurile natale de unde lucrează cu artiști din toată lumea. Provenind dintr-o familie muzicală de origine germană (săsească) a învățat devreme să se exprime prin muzică. De-al lungul anilor a fost activă în stilurile muzicii clasice, trecând apoi la gospel, jazz, rock, funk, hip hop, soul, electro, world music, house, și africane, iar dragostea pentru diversitatea genurilor este în continuare un laitmotiv în viața ei. Fiind conștientă de aspectele nevăzute ale lumii, folosește vocea în scop terapeutic și ajuta oameni frumoși la conștientizarea și realizarea potențialului propriu.
Sunet – Vlaicu Golcea (RO)
Compozitor, sound designer, performer și producător, Vlaicu Golcea a absolvit Academia de Muzică București (secția Jazz) în 1998. A concertat în afara țării în Franța, Elveția, Ungaria, Belgia, Bulgaria, Olanda, Spania, Germania, Cehia, Austria și Polonia. Poliinstrumentist și pionier al integrării instrumentelor electronice în Underground-ul anilor 2000, Vlaicu își desfășoară activitatea și în diverse domenii ale artelor sincretice, ca muzica de teatru, de dans contemporan, de film (lung și scurt metraj, animație, documentar), instalații multimedia și intervenții in-situ. În prezent se focusează pe artele sonore și audiovizuale și își dedică spațiul creativ platformei www.interfonic.ro pe care a fondat-o anul trecut împreună cu cei mai apropiați prieteni artiști și personalități ale tinerei generații.
Sculptură interactivă – Janis Dellarte (PT)
Janis s-a născut în 1989 la Lisabona, unde locuiește și lucrează. Janis creează hibrizi sculpturali, piese textile performative, obiecte ritualice și instalații interactive, prin croșetat, tricotat și prin investigarea ei asupra tradițiilor textile pe cale de dispariție lucrarea manuală aproape pierdută. După ce a studiat la Universitatea de Arte din Madrid și a obținut un master în textile tricotate la Royal College of Art din Londra, Janis a călătorit prin Portugalia, Nepal, India, Peru, Mexic și Brazilia, în căutarea tehnicilor textile tradiționale pe cale de dispariţie. Janis a expus la Londra, New York, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto și Lisabona. Ea colaborează cu designeri, muzicieni, dansatori și interpreți. Participă la inițiative artiviste precum Linha Vermelha și Zero Waste Lab – pentru un viitor mai conștient și mai puțin plastic! În acest moment, Janis locuiește și lucrează în Portugalia, unde ridică zilnic deșeuri de plastic de pe plajă, pe care le transformă în piese de artă.
New media – Mihai Păcurar (RO)
După ce a absolvit Universitatea Națională de Arte din București ca scenograf, principalul lui domeniu de activitate până în prezent a fost teatrul. Lucrările lui video s-au dezvoltat și în afara teatrului, în principal ca parte a instalațiilor pe care le-a creat împreună cu artiști din diferite domenii. Lucr[rile lui se dezvoltă pe mai multe medii interconectate, cum ar fi design scenic, artă video, animație și sunet. Pe parcursul acestora, a explorat teme precum percepția, impactul virtualului asupra analogului sau posibilitățile creative ale întâmplării. A fost întotdeauna interesat de politica locației ca spațiu de întâlniri, așa că, într-un fel, lucrările lui din această categorie pot fi considerate site specific. Tema principală a artei lui poate fi urmărită din perspectiva relației dintre om și mediu. A terminat recent un master în regie teatrală și intenționează să exploreze posibilitățile de încrucișare ale teatrului și artelor performative, instalații, video și sunet.
maGma este un proiect al Asociaţiei Amural şi co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Consiliul Judeţean Braşov.
Pentru mai multe detalii:
*e-mail: magma.residency@gmail.com
*Fb Magma Residency