Amenajare +. Apartament în clădirea Ertler din Oradea

Amenajarea locuinței e așa, un fel de job constant al arhitecților: de cele mai multe ori, cu asta îți începi cariera, dar – și asta inclusiv în cazul unor arhitecți foarte faimoși – proiecte de amenajare continuă să apară și mult după anii de început. Aproape fel ca și locuința individuală, amenajarea unui apartament permite explorări și experimente, care pot să influențeze proiecte la scară mai mare. Mai importantă însă este plusvaloarea unui astfel de proiect: ce poți face/influența/genera, dincolo de tema în sine ?

Unul dintre motivele pentru care care juriul de la Romanian Design Week 2019 a premiat proiectul lui Alexandru Szüz Pop a fost atitudinea față de un exemplu minunat de Sezession transilvănean. Proiectul se inspiră din principiile arhitecturii blocului și reconstituie în mod simbolic compartimentarea originală pierdută, suprapusă noilor limite spațiale. În plus, dă și un exemplu de bună practică, prin refacerea respectuoasă a tâmplăriilor originale. Toate acestea fără niciun pic de pastișă sau reinterpretare stilistică. (Ș.G.)

Proiect, text: Alexandru Szüz Pop
Foto : Kinga Tomos

Apartamentul este situat la primul etaj al blocului Ertler din centrul istoric al orașului Oradea. Proiectată de arhitectul Mende Valer, clădirea este un important exemplu de arhitectură de început de secol, mai ales prin magnifică sa fațadă cu ornamente incizate.

 

*Fațada clădirii Ertler cu marcarea apartamentului amenajat

 

Proprietarii anteriori împărțiseră primul nivel, cândva o singură unitate, în mai multe apartamente, iar cel de care vorbim era incompatibil cu modul de locuire și cu nevoile noului proprietar. Principala preocupare a fost redefinirea arhitecturală a apartamentului, bazată pe regândirea circulațiilor, conexiunile spațiale dintre zone și calitatea luminii naturale.

 

*Blocul Ertler. Plan din 1909 al etajului 1 (1909 (publicat în Magyar Épitőművészet, nr. 3 / 1912) și evoluția apartamentului

*Înainte și după. Axonometrie explodată

 

*Plan

 

După înlăturarea tencuielii de la interior, împărțirea originală a fost dezvăluită de urmele lăsate de cablurile electrice inițiale. Lăsând tavanul de beton expus și aliniind vertical sursele de lumină cu vechile urme, s-a creat un soi de capsulă a timpului discretă, ce coexistă cu noua ordine spațială.*plan plafon

 

A fost creat unui interior atemporal și confortabil, în care principalele funcțiuni (sufragerie/bucătărie – salon/dormitor) sunt amplasate în jurul unei mobile centrale, care adăpostește baia, toate spațiile de depozitare necesare, precum și sistemul de aer condiționat al apartamentului.

 

 

Legătura dintre noul volum central și pereții perimetrali este rezolvată printr-un rost de umbră inspirat din gravurile decorative ale fațadei. Același detaliu ce înconjoară tavanul și este utilizat și pentru plinta ce nu depășește planul peretului. La finisarea pereților perimetrali s-a folosit o tencuială texturată, creând astfel o coajă interioară, vopsită și ea în alb pentru a crește aportul de lumina naturală. Pardoseala din mozaic și din lemn de stejar creează un fundal de tip clasic pentru volumul central complet alb.

 

 

Ușile și ferestrele originale au fost restaurate pentru a păstra cât mai mult din elementele de patrimoniu ale apartamentului. O ușă de sticlă culisantă, făcută la comandă, inspirată de designul vechilor uși de lemn, separă sufrageria de bucătărie și îmbunătățește lumina și continuitatea spațială. Atmosfera generală este definită de texturi brute și tonuri naturale, echilibrate cu mobilier de la începutul secolului XX.

 

 

Info & credite

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

 

Proiect premiat în cadrul Romanian Design Week 2019

alexszuz.com

Partener proiect:

Albora Concept – corpuri de iluminat, întrerupătoare & prize

Osmyum– placi terrazzo

1