Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Aglomerări de volume locuite

Expoziție de Lucian Sandu-Milea, din 21 martie, ora 19 @ Carol 53 (Bd. Carol I, nr. 53, București)

O serie de exerciții de reprezentare a unor  idei, texte, relatări ori experiențe personale cu orașe.  Desenele sunt o căutare a unui limbaj grafic la granița dintre axonometrie și perspectivă ce descompune spațiul în secvențe temporale.

afis aglomerari

Tema expoziției o constituie relația dintre prezența umană, mediul construit si cadrul natural.

Omul apare în ipostaze precum mulțime dinamică și difuză în marile metropole, societate dominată de spritualitate, comunitate creativă, arhitect în raport cu tranformările politice, economice și sociale, distrugător al cadrului natural, creator de reguli/organisme de control și oprimare socială.
Volumul îl urmarește în masă difuză dezvoltată spontan, inveliș spiritual, țesut fară început și sfarșit, materie frămantată stilistic sub căutări arhitecturale timp de 100 de ani sau oraș împărțit în cartiere de steril, aur și argint .
Între forma geometrică și om se desfășoară locuirea ca proces dinamic de continuă locare și dislocare în timp, de căutare a reperelor identitare.

În expozitia găzduită de Carol 53 sunt prezentate câteva imagini care sintetizează această relație pintr-un pacurs în spațiul casei, și două spectacole de teatru.
O parte a expoziției prezintă tendințe de densificare, verticalitate și multiplicitate în metropole din sud-estul Asiei.
O altă dimensiune a relației om-natură-construcție este cea spirituală, evidențiată prinr-o animație ce dorește reprezentarea „sufletului“ unui oraș precum Bangkok.    
Un alt exercițiu de imagine urmărește relația dintre condiția arhitectului în România și transformările de natură economică, politică și sociale în ultimul secol.

Alcătuirea orașelor este și un rezultat al unor decizii politice. Acestea pot deveni adevărate acte de agresivitate față de mediul construit ori cadrul natural.  Un exemplu în acest sens este poziția clasei politice din România în favoarea Exploatării Miniere de la Roșia Montană , fenomen prezentat în această expoziție prin alegoria unui oraș împărțit în 3 zone – Cartierul Steril, Cartierul de Argint, Cartierul de Aur – generate de o „bară de forare“ cu rol de segregare socială.

Lucian Sandu-Milea ( n. 1986, Sînnicolau-Mare ) este absolvent al Facultații de Arhitectură din cadrul UAUIM, activează ca artist (street-art, ilustrator și grafician 3D), arhitect și organizator de evenimente culturale, membru fondator al proiectului Carol53.

FB event – link
    

 

Sari la conținut