Între 12 și 31 mai 2019, o echipă de 60 de liceeni organizează proiecții de filme documentare și evenimente conexe în 30 de licee din 22 localități din țară în cadrul celei de-a treia ediție a festivalului de film documentar AdDOC. Elevii au selectat filmele, au dezvoltat conceptul festivalului și vor organiza în săptămânile care urmează proiecții și discuții.
Tema acestei ediții – Migrație și Mobilitate Sub motto-ul „De (ne)voie”, adolescenții și-au propus să descopere, fără judecăți pripite și etichete, fenomenul complex al migrației și mobilității umane. Documentarele selectate pun într-o perspectivă mai amplă aceste subiecte actuale, complexe și încă sensibile.
Documentarul care deschide festivalul în toate liceele spune povestea unui tânăr care sfidează limitele care pe alții i-ar descuraja să pornescă la drum. Nici banii, nici reținerile părinților și nici faptul că trăiește în scaunul cu rotile nu îl împiedică pe Albert să călătorească până în punctul cel mai îndepărtat de pe planetă.
Filmul e un bun punct de plecare și pentru o discuție pe tema accesibilității orașelor din România pentru persoanele cu dizabilități.
MÓN PETIT / CE MICĂ-I LUMEA – Marcel Barrena, Spania, 2012
”Nu i-am spus niciodată: <Ești în scaun cu rotile, nu poți face asta>. Nu i-am spus, deși recunosc că am gândit-o.”
Dacă am fi filmat tot, multe lucruri nu s-ar fi întâmplat spune, zâmbind, Albert, un tânăr de douăzeci de ani în scaun cu rotile. Însoțit de iubita sa și doar cu o cameră video și douăzeci de euro în buzunar, el pornește la drum înspre East Cape, Noua Zeelandă. Acesta este cel mai ambițios proiect de globe-trotting al său. Materialul filmat de Albert, un ciné-verité complet dezinhibat, arată curajul și perseverența tânărului. Însă miza adevărată a călătoriei ni se dezvăluie de abia la final.
MOTIVAȚIA REGIZORALĂ:
”Albert a scris o carte în Catalonia cu câțiva ani în urmă despre modul în care călătorește în jurul lumii, așa că am citit cartea și am spus WOW! trebuie să facem un film cu această poveste. Producătorii l-au contactat pe Albert și toți am încercat să-l convingem că aventura lui merita știută de restul. Aşa am început proiectul, aşa ne-am cunoscut, de la o carte de aventură pe care a scris-o. În documentar tratăm în special trecutul, familia sa sau filosofia lui de viaţă, ceea ce este o noutate pentru că el nu vorbește despre ele în carte. Prima întâlnire cu Albert a fost acum mult timp, era foarte tânăr, dar era atât de expresiv, curajos, fericit și obișnuit să vorbească cu oamenii noi, încât ideea de a face un film despre el era o idee firească, atâta timp cât el poate continua să călătorească şi îşi poate continua viaţa la fel. În timpul proiectului, care a durat aproximativ 4 ani, l-am învăţat pe Albert şi pe prietena lui cum să filmeze şi care sunt conceptele cinematografiei, astfel încât să facă un film.” Marcel Barrena
Festivalul AdDoc este organizat de: One World Romania la Școală, cofinanțat de: AFCN în parteneriat cu: Romanian American Foundation. Partener de mobilitate: Autonom. Cu sprijinul: CEZ Group, Fundația Mircea Dinescu.
Fb. event CineHub Tonitza, București: 27 – 31 mai 2019 – aici.