Între 10 octombrie și 4 decembrie 2019, în opt orașe din țară va fi organzată o expoziție itinerantă de fotografii din colecția Costică Acsinte, în cadrul proiectului ACSINTE.100.
La Pitești, Slobozia, Iași, Constanța, Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, și, în final, la Bucureșt vor fi expuse 100 de fotografii semnate de Costică Acsinte cu scene de război, portrete de militari români și frânturi din viața de zi cu zi a orașului Slobozia de la începutul secolului 20.
Fotograful Costică Acsinte din Slobozia, sergent al Armatei Române și fotograf de război, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front. A fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte. Fotografiile sale au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița.
Expoziția de fotografie ACSINTE.100 va avea o durată de câteva zile în fiecare oraș și va acoperi trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968.
Prin vizitarea spațiului expozițional multimedia cuprinzând fotografii din Primul Război Mondial și portrete ale militarilor însoțite de lectura unor fragmente de scrisori, cărți poștale, jurnale și note de front, publicul va putea să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia nu numai la nivelul istoriei mari, cât și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.
Una dintre camerele spațiului expozițional imaginat oferă vizitatorilor posibilitatea întoarcerii în timp, în perioada 1930 – 1968, devenind martorii unor scene din viața socială a orașului Slobozia. Fotografiile din această secțiune a expoziției vor fi însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în Slobozia, în 1950, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreuna cu mama lui în vremea copilăriei.
Mircea Dinescu își amintește cum a fost pentru un copil ahtiat după cultură, fiu al unui lacătuș mecanic cu patru clase, să crească într-un oraș în care accesul la cărti, piese de teatru sau filme era mai mult decât complicat și ce influență au avut toate acestea asupra vieții sale de mai târziu.
Proiectul va debuta la Pitești, unde fotografiile vor putea fi văzute între 10 și 13 octombrie la sediul Fundației Culturale Ilfoveanu (Strada Armand Călinescu nr. 2).
Calendarul complet al expoziției ACSINTE.100
Pitești – Fundația Culturală Ilfoveanu – 10 – 13 octombrie 2018
Slobozia – Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – 23 – 26 octombrie 2018
Iași – Galeriile Dana – 28 – 30 octombrie 2018
Constanța – Muzeul de Artă Constanța – 1- 3 noiembrie 2018
Timișoara – Miscellaneous Art Center – 12 – 15 noiembrie 2018
Alba Iulia – Casa Forum – 22 – 25 noiembrie 2018
Cluj – Napoca – Turnul Croitorilor – 27 – 29 noiembrie 2018
București – Casa Löwendal – 1 – 4 decembrie 2018
ACSINTE. 100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.
În parteneriat cu: Asociația Culturală Atelierele Albe
Cu sprijinul: Muzeului Județean Ialomița
Găzduit de: Fundația Culturală Ilfoveanu (Pitești), Galeria Dana (Iași), Muzeul de Artă Constanța, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” Ialomița, Miscelaneous Arts Center (Timișoara), Casa Forum (Alba Iulia), Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană (Cluj-Napoca), Fundația Löwendal
***
Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.
De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.
În ultimii 3 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii, Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself) și o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România.
Experiența de 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.