Geberit

a-platz : Pavilion de schi, Piricica/Piricske, Harghita

Situat la 10 km de Miercurea Ciuc, în inima munților Harghita, acest proiect răspunde la o temă precisă: conceperea unui pavilion destinat familiilor și copiilor.

Text: a-platz
Foto : a-platz, Szigeti Vajk István (clădire), Antoine Séguin (machetă)

Răspunsul nostru se înscrie într-un registru al simplității. Am imaginat un pavilion utilizabil de-a lungul anotimpurilor, cu o terasă periferică ce permite o ocupare liberă și spontană.

P3_Pavillion_Elevation*fațadă

Pavilionul răspunde de o manieră subtilă contextului apropriat prin orientarea spațiului principal și a terasei către soare și pârtie.

Elementele fundamentale ale acestei arhitecturi sunt forma clară, planul simetric, un aranjament de spații concentric, o bancă continuă de-a lungul peretelui exterior și o terasă definită de o colonadă.

P1_Pavillion_Plan*plan

 

 

*machetă

Am privilegiat folosirea lemnului, pentru a onora meșteșugul local, dar și din dorința de a utiliza un material unic de la structură la finisaje. Abordarea noastră se inspiră din exemplele arhitecturilor vernaculare. Această formă autonomă și sensibilă se integrează în mod natural în mediul său prin volumul recognoscibil și prin îmbătrânirea naturală a învelitorii.

 

Pavillion_Vue depuis la piste

 

Materialitate

Alegerea lemnului ca material principal s-a făcut de o manieră naturală. Acesta reprezintă o moștenire și o resursă importantă a regiunii. Utilizat în mod sensibil și responsabil, susține identitatea locală.

Structura, șarpanta, finisajele, mobilierul sunt fabricate din lemn de pin aprovizionat și prelucrat local.

 

03_A_Pavillion_Vue detail_

 

Vopsirea suprafețelor de lemn a fost o alegere conștientă, o trimitere subtilă la o tradiție mai largă și internațională a pavilionului din lemn, unde suprafețele vopsite sunt des întâlnite.

 

01_A_SZVI0843

 

Sistem structural

Elementele structurale sunt concepute în corespondență cu accesibilitatea redusă a locului și cu sezonul de șantier relativ scurt.

Folosirea fundațiilor izolate din beton, prin care clădirea este ridicată față de teren, are o semnificație atât conceptuală, cât și tehnică. Astfel se asigură reducerea cantității de beton – totodată amprenta clădirii atât ca suprafață ocupată, cât și din punct de vedere ecologic – la minimum necesar, dar se asigură și o durată de viață lungă a structurii de lemn.

Aceasta din urmă este un hibrid, care combină îmbinări tradiționale și soluții contemporane. Pereții perimetrali sunt realizați din panouri structurale, într-o combinație de plăci și rigle de lemn. Sistemul asigură rigiditatea necesară în toate direcțiile, dar în același timp permite secțiuni reduse ale elementelor structurale de lemn, plăcile fiind elemente esențiale ale sistemului constructiv.
Șarpanta este susținută de grinzi cu zăbrele care permit deschiderea mare a spațiului central.

P3_Pavillion_Detail*detalii secțiune

 

Interior

Utilizarea lemnului se înscrie într-o strategie simplă, folosirea unui material unic, declinat în diferitele părți ce alcătuiesc clădirea, de la învelitoare la mobilier.

Mobilierul personalizat pentru acest interior răspunde necesităților restaurantului. Pârtia este folosită predominant de copii, ceea ce a fost un detaliu important la dimensionarea mobilierului.

 

05_A_Pavillion_Interior

 

Banca exterioară periferică se prelungește în camera principală, unde capătă noi utilizări.

 

04_A_Pavillion_Vue terasse_

 

Acest gest întărește continuitatea între interior și exterior și contribuie la coerența globală a proiectului.

 

02_B_SZVI0080

 

Info & credite

 

BIBLIOTECA
DE PROIECTE

 

Loc: Piricske (Piricica), România
Prrogam: Restaurant
Suprafață (mp): 155
Client: Mountain Rest Guesthouse
Echipă: a-platz – Mihai Bușe, Jérôme Couatarmanac’h, Márton Tövissi
Arhitecrură de interior: Emőke Forró
Structură: Milimetric
Instalații electrice: Tigra Will
Instalații sanitare: Hidrotran
Constructor: Impex Aurora
Execuție: 2020

 

Sari la conținut