Liga Studenților Români din Străinătate, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni , lansează Colocviul C.A.E.S.A.R. „Antreprenoriatul Cultural Românesc în Țară și în Diaspora“.
Evenimentul va avea loc în perioada 24-26 octombrie 2013, la București. Colocviul își propune să promoveze o colaborare mai strânsă între tinerii români creatori, producători și distribuitori de cultură și antreprenorii culturali autohtoni cu experiență bogată în acest domeniu. Scopul colocviului C.A.E.S.A.R „Antreprenoriatul Cultural Românesc” este de a identifica soluții practice la piedicile pe care le întâmpină tinerii artiști și de a sustine munca antreprenorilor culturali care caută să creeze un impact dincolo de granițele tradiționale ale artei.
Colocviul va reuni antreprenori români de succes din sectorul culturii și tineri români care doresc să își construiască o carieră în acest domeniu. În egală măsură, vor fi invitați înalți reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniul culturii, patrimoniului național, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri românesc.
Colocviul C.A.E.S.A.R. „Antreprenoriatul Cultural Românesc în Țară și în Diaspora“ oferă antreprenorilor si tinerilor pasionați de artă oportunitatea de a se implica în dezvoltarea antreprenoriatului cultural în România și peste hotare. Evenimentul va include dezbateri, prezentări și propuneri în cadrul unor grupuri de expertiză, care vor reuni cei mai buni studenți și absolvenți din țară și din străinătate, cu experiență relevantă în domeniul cultural și, respectiv, al antreprenoriatului, precum și experți consacrați din domeniul antreprenoriatului cultural românesc.
Colocviul se va desfășura pe parcursul a trei zile, după cum urmează:
Ziua 1 – evaluarea critică punctuală a pieței culturale românești din țară și de peste hotare din perspectiva tânărului creator român de cultură, pe de-o parte, și a antreprenorului cultural pe de alta;
Ziua 2 – propunerea unor soluții realiste care să contribuie la depășirea obstacolelor identificate anterior și care să poată fi promovate de către participanții la colocviu;
Ziua 3 – stabilirea unor proiecte de colaborare între tinerii români creatori de cultură și antreprenorii autohtoni, proiecte cu rezultate tangibile imediate, ce vor putea fi replicate și extinse.
Înscrieri. Tinerii interesați să participe la colocviu se pot înscrie până la data de 10 octombrie 2013, prin completarea formularului de înscriere disponibil aici [link].
Candidaturile vor fi analizate de un juriu restrâns format din experți în domeniul cultural. De asemenea, cei care cunosc tineri cu experiență relevantă în domeniu sunt rugați să îi recomande prin următorul formular [link]
Colocviul C.A.E.S.A.R. „Antreprenoriatul Cultural Românesc în Țară și în Diaspora“ este primul pas în conceperea unei strategii de dezvoltare pe termen lung a antreprenoriatului cultural. Valoarea adăugată este cu atât mai mare cu cât majoritatea inițiativelor de promovare a creațiilor culturale românești aduc, în momentul de față, un capital cel mult simbolic creatorilor de cultură. Cultura și produsele culturale românești, de factură tradițională sau contemporană, reprezintă o resursă insuficient exploatată în spațiul autohton, dar și în dispora.
Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune.
LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară.
Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.
LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.