revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Finalistii Concursului #12 Zeppelin / Locuri de stat impreuna

Juriul Zeppelin a desemnat 5 finalisti ai Concursul #12 Zeppelin / Locuri de stat împreuna, organizat împreuna cu prietenii de la Sensio Mobili, care vor oferi si marele premiu, adus de la Milano Design Week 2013: setul JO, compus din doua fotolii si o masa, de la Alma Design, opera a designerului italian Mario Mazzer.
Tema:  “Daca în ultimele 12 luni ati amenajat un loc public interior – bar, cafenea, restaurant, lounge – sau exterior – terasa, piata sau scuar, parc etc- trimiteti-ne informatii despre el. Nu conteaza daca locul e mare sau mic, important e sa fie public si finalizat sau aproape de finalizare. “


Am retinut in competitie 14, din cele 17 proiecte inscrise, restul nefiind eligibile pentru ca nu aveau dosarul complet – cu imagini care sa ateste stadiul actual al executiei (finalizat sau aproape de finalizare)

Pentru ca ne place suspansul, si juriul inca delibereaza, prelungim cu cateva zile anuntul privind castigatorul marelui premiu, al carui proiect va fi publicat pe larg in curand, in urmatoarea editie a revistei Zeppelin. Deocamdata, iata-I pe cei 5 finalisti, pe care-i felicitam din toata inima:
 

  • Loc de stat împreuna @ PZP ARHITECTURA / By PZP ARHITECTURA

Credite: PZP ARHIECTURA
Arh. Alexandra Nicolau
Arh. Liviu Zagan
Beneficiar: PZP ARHITECTURA
Adresa: Calea Dorobanti 127-129 – ETAJ 1
Perioada de realizare: februarie 2013

Descriere:
“Spatiul de birou este locul in care „stam impreuna” cea mai mare a timpului. Frecvent, mai ales in birourile companiilor mici, se petrec multe dintre momentele sociale obisnuite: petreceri, luatul mesei, intalniri, prezentari si diverse evenimente social-culturale.

Gandit pentru a fi un loc de asteptare pentru diversi vizitatori, obiectul prezentat s-a dovedit a fi mai mult decat atat: loc de joaca pentru copii, loc de adunare si discutii in timpul petrecerilor, spatiu de lucru, dar si de relaxare.
Placa din beton si scaunele special confectionate pentru tribunele exterioare ale stadioanelor amintesc de acest loc familiar, special creat pentru adunare, pentru statul laolalta al oamenilor cu aceeasi pasiune, sustinatori ai aceleasi cauze.
Fiind confectionata din materiale facute special pentru a rezista in spatii exterioare, banca este un prototip valabil pentru orice spatiu public interior sau exterior.”
 

* mai multe imagini aici

 

  • Gradina din rîpa [vs. groapa de gunoi], Sf. Gheorghe / by arh. Attila Zakarias, dr.arh. Kazmer Kovacs, arh. Pal Zsigmond

Proiect: 2009 (parte a PIDU Sf. Gheorghe)
Punere în opera: 2012-2013

Sef de proiect: arh. Attila Zakarits
Arhitectura: dr.arh. Ktzmer Kovtcs, arh. Ptl Zsigmond
Peisagistica: ing. Carmil Bejan, ing. Radu Matei
Instalatii de alimentare cu apa si canalizare: ing. Peter Vekony
Instalatii electrice: ing. Trptd Biro
Devize: Andrts Gtbor

Descriere:
“Gradina din rîpa a fost amenanjata pe locul unei gropi de gunoi, pe un teren rezidual aparut în anii 1970, în urma amenajarii pietei Mihai Viteazul. Suprafata noii gradini publice este de 5.800 de metri patrati.”

* mai multe imagini aici
 

  • Cafenea GAVROCHE, Alba Iulia / by MANADELUCRU:

Beneficiar: Alin Ignat
Proiectant: MANADELUCRU
Design: Madalina Iftimi, Dorin Stefan Adam
Executie Confectii Mobilier Lemn: Artbar _ Tamas Oliver
Instalatii: Ventilclima Instal _ Daniel Albert Mateiu
Corpuri Iluminat: Showroom Domicilio, Bucuresti
Foto: Manadelucru

Descriere:
„Numele cafenelei a aparut dupa terminarea proiectului, insa proprietarii stiau dinainte ca vor ceva din aerul frantuzesc si atmosfera usor intunecata a bistrourilor frantuzesti.
Drept pentru care atentia a fost indreptata spre un set de elemente caracteristice: pardoseala alb-negru cu placi de mici dimensiuni, piramidele din lemn d epe bar (ce pastreaza modulul placilor de pardoseala), mobilierul din lemn si piele si peretii placati cu lemn. Elementele din afara acestei familii sunt cele din metal auriu (confectionate la comanda), biblioteca si retro-barul, precum si elementele de mobilier ce “gazduiesc” carti, bauturi, diverse alte obiecte.
Biblioteca a fost confectionata cu scopul depozitarii cartilor despre Franta, (îndeosebi cele de cultura gastronomica), insa probabil va gazdui, intr-un final, diverse obiecte, ca un fel de avizier al clientilor; avantajul este ca acest “avizier” este expus in imediata proximitate a fatadei, astfel poti sa vezi din exterior daca exista vreun “mesaj” pentru tine.
Din punct de vedere al organizarii spatiale, limitarile au fost impuse de structura existenta, spatiul de 110 metri patrati aflandu-se la parterul unui bloc tipic de axa socialista (bulevardul Alba Iulia), avand ca element principal si central (fizic vorbind), un stalp-cruce din betonbeton. Acesta a determinat, de altfel, modul de-a lucra cu tavanul.
Pentru a profita la maxim de suprafata, am asezat o bancheta lunga, ocupând aproape tot perimetrul (mai putin fatada lasata libera si zona barului). Restul spatiul este organizat cat se poate de eficient, cu mese de 4 persoane.
Usi-armonica leaga cafeneaua cu terasa ce se întinde pe toata lungimea spatiului. „
 

* mai multe imagini aici
 

  • Reamenajarea bufetului teatrului din Sfântu Gheorghe / de Wegroszta Ltszló:

Adresa: Piata Libertatii, nr.1, Sfântu Gheorghe, Jud. Covasna.
Perioada de realizare: primavara 2012.
Buget aproximativ: 18000 Euro.
Beneficiar si coautor: Dalnaki Csanad.
Constructor si coautor: Vajda Tibor.
Arhitect: Wegroszta Laszló

Descriere:
„Cladirea teatrului din Sfântu Gheorghe poate fi considerata centrul geografic dar si artistic al orasului. În acest ansamblu de cladiri functioneaza patru institutii teatrale diferite: Teatrul „Tamasi Aron”, Teatrul „Andrei Muresanu”, Ansamblul de Dansuri „Haromszék” si Compania de teatru-dans Studio M.

Cladirea gazduieste înca din secolul XIX evenimentele culturale si teatrale ale orasului. Aici a functionat o sala de spectacole si baluri, o perioada scurta birourile primariei, un han (bordel) dar si una dintre primele cafenele din oras.

În 1948 ia fiinta prima institutie teatrala profesionista din oras: Teatrul Popular Maghiar de Stat, care în mod evident avea nevoie de un sediu adecvat.

Cu zece ani mai târziu în 1958 încep lucrarile de reconstructie aproape integrala a cladirii. Atunci se mareste sala de spectacole, se construieste scena si turnul scenei si se reamenajeaza spatiile auxiliare necesare: cabine, birouri, ateliere, depozite si bufetul.

Anul trecut cu ocazia organizarii celei de a doua editii a Festivalului de Teatru Reflex organizat de Teatrul „Tamasi Aron”, a aparut nevoia si oportunitatea de reamenajare a bufetului teatrului, moment ce a coincis si cu schimbarea administratorului spatiului.
Lucrarile de reamenajare au fost radicale, schimbând total spatiul amenajat cu 60 de ani în urma si în continuu de atunci.
Lipsa planurilor din aceasta aplicatie de concurs este cauzata de faptul ca în ziua începerii lucrarilor, ne-am dat seama ca vrem sa facem total altceva. Astfel proiectul a devenit inutilizabil si reamenajarea a fost facuta improvizând pe santier.
Lucrarile principale au fost de trei feluri: descoperirea unor elemente ascunse existente în spatiu, refolosirea unor elemente exterioare si propunerile noi.

In urma demolarii tavanului fals de ipsos armat din 1958 am gasit urmatoarele: grinzile tavanului original de dinainte de reconstructie, o portiune de tencuiala cu o friza florala secesion de inceput de secol XX, intradosul nefinisat al planseului de beton din 1958 si o multime de tevi de înclazire si hidranti. Cea mai mare „descoperire” însa a fost spatiul care ne-a permis amenajrea galeriei deasupra tejghelei barului. Sub un lambriu montat în anii 60-70 am regasit pictura murala din 1958 care depicteaza o balada populara ungureasca, (de fapt reprezentatia teatrala a baladei cu titlul, în traducere libera „Fata dansata pâna la moarte”. În scena vedem chiar ultimul ei moment de viata. Decopertarea acestei picturi a starnit singura controversa legata de reamenajare, deoarece scena tipica artei populare din anii 50 nicicum nu se potrivea cu directia artistica actuala (de factura contemporana) a teatrelor din aceasta cladire. Mi-sa cerut ulterior „punerea cumva în ghilimele a picturii” (sic !) (realizate de pictorul-scenograf din Târgu Mures Piskolti György) dar mai târziu vocile s-au linistit si pictura a redevenit elementul vizual cel mai puternic al spatiului.

Elementul principal gasit în alta parte si refolosit în spatiul nostru a fost scara metalica pe care beneficarul a demontat-o de la propria casa de vacanta, spunând ca daca tot nu si-a amenajat mansarda în aceea casa atunci nici de scara nu mai are nevoie.

Astfel elementele noi propuse au venit doar ca o completare a ansamblului eclectic deja existent în spatiu: acestea sunt structura metalica a galeriei, tejgheaua de beton a barului, canapeaua, luminile, sonorizare si mobilierul cu mesele de stejar facute si refacute de un „tâmplar” local, lânga care am pus, zic eu, „mama” tuturor scaunelor de cafenea: acele scaune Thonet de la… Caras-Severin.”

* mai multe imagini aici

 

  • ORIGO Coffee Shop, Bucuresti / by LAMA ARHITECTURA

Echipa de proiectare: arh. Dan Enache, arh. Calin Radu, arh. Radu Nenita
Client: Barmania
Anul proiectarii: 2012
Anul executiei / finalizarii: 2013
Suprafata construita: 65 mp
Suprafata desfasurata: 65 mp
Suprafata utila: 65 mp
Foto: Radu Malasincu

Descriere:
„ORIGO este raspunsul nostru la solicitarea unui grup de barista si barmani de top care doreau sa-si amenajeze un loc care sa exprime pasiunea lor pentru cafea si tot ceea ce inseamna cultura cafelei. Totodata, Origo trebuia sa functioneze ca o cafenea-concept in timpul zilei si un cocktail bar dupa ora 20:00.
Data fiind suprafata relativ mica a spatiului ce urma sa fie amenajat, de doar 65 mp cu tot cu zona de toalete si cea de prajire a cafelei, abordarea temei a fost aceea de realizare a unui living urban in care pasionatii de cafea sa se poata intalnii ca intre prieteni, acasa la un prieten foarte priceput in arta prajirii, prepararii si servirii cafelei.
Pornind de la intelegerea punctului de vedere al unui client expert pe domeniul sau, am incercat sa transpunem in amenajare ceea ce pentru acesta inseamna un moment perfect in fata unei cesti de cafea.
Origo este situat intr-o cladire veche cu regim de inaltime parter, amplasata intr-o zona cu rezonanta istorica: strada Lipscani nr. 9 din Bucuresti, dar departe de haosul mai mult sau mai putin deranjant ce a pus stapanire pe aceasta zona (nr. 9 se afla in portiunea strazii Lipscani ce este separata de Centrul Vechi de catre Calea Victoriei).
O surpriza placuta a fost descoperirea grinzilor de lemn in urma desfacerii tavanului de gips carton gasit la fata locului la inceperea lucrarilor. Acestea au devenit un element autentic , care pastrat si pus in valoare prin contrast cu fundalul gri inchis, face legatura cu istoria locului.
Am incercat sa obtinem o atmosfera relaxata, prin utilizarea excluvisa a materialelor naturale: tabla otel 4mm finisaj natur si Corten (o trimitere directa la culoarea cafelei) pentru bar, blaturi de lemn masiv finisaj mat pentru mese si bar, furnir pentru bancheta ce imbraca peretele opus barului.
Dualitatea cafenea-cocktail bar este potentata de sistemul de ridicare-coborare al blatului de bar. Astfel, cu ajutorul uni cric cu cremaliera, inaltimea se poate regla intre 80 si 110 cm, permitand transformarea intre cele doua functiuni.
Sistemul de iluminat este gandit astfel incat sa permita la randul sau elasticitate maxima si este compus dintr-un sir de reflectoare orientabile (barul devenind o scena) si o serie de lampi utilizate pentru iluminat local. Designul lampilor este tot cu trimitere directa la cafea, acestea fiind realizate din infuzoare V60 dripper; si picioarele meselor au fost desenate special pentru acest proiect si sunt realizate din tabla de otel si armatura fier beton.
Instalatia formata din 276 de cesti de cafea ce pluteste deasupra barului si contrasteaza prin imaterialitate cu masivitatea acestuia a fost gandita pentru a oferii personalitate si individualitate conceptului Origo. Aceasta este o reinterpretare a modului clasic de pozitionare a paharelor de bar, transpus in limbajul cafelei.”

* mai multe imagini aici

Albumul complet cu toate propunerile inscrise poate fi vizionat pe pagina noastra de Facebook, aici. Multumim si felicitari tuturor, ati fost la inaltime! Tineti aproape!

Sari la conținut