Expoziția SENSITIVE DATA intră în ultima săptămână de vizitare la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Parcul Carol. Până duminică 16 iunie vizitatorii sunt invitați să exploreze conexiunea emoțională dintre oraș și locuitorii săi prin interpretarea artistică a datelor despre teme vitale pentru București. Cele șase instalații de artă digitală din expoziție sunt o punte între informație și public într-o experiență care apelează la toate simțurile principale: văz, auz, miros, gust și atingere. Expoziția este produsă de ofnow și RIZI iar lucrările au fost realizate în urma unui proces colaborativ între Dorin Cucicov, Bogdan Ștefănescu, Alina Rizescu și Denis Flueraru.
Text: arh. Alina Rizescu
foto: Laura Mihaila, RIZI, Mihai Ciobanu, Dorin Cucicov
SENSITIVE DATA încearcă să medieze relația cu realitățile orașului și să restructureze datele disponibile într-un fir narativ afectiv despre București.
Din punct de vedere scenografic expoziția propune o experiența ludică multisenzorială, de descoperire etapizată a fiecărei teme, în care informația este redată într-un context bogat în interacțiuni și detalii jucăușe
Bogdan Ștefănescu vorbește despre contextul care a determinat alegerea temei: “Bucureștiul este unul dintre orașele europene cu cele mai mari carențe în colectarea datelor și interpretarea lor în folosul cetățenilor. La nivel individual, această lipsă a informațiilor precise contribuie la o detașare față de temele relevante pentru oraș și, implicit, față de o participare activă la viața comunității. Prin aducerea în același context a datelor științifice și a experiențelor senzoriale expoziția își propune crearea unui nou univers de coexistență, oferind o perspectivă profundă asupra diversității și dinamicii orașului.”
„Tema datelor deschise oferă oportunități de creativitate și explorare a semnificațiilor mai profunde, care transcend semnificația strict statistică. Utilizarea datelor ca mijloc de comunicare artistică și instrument de chestionare a proceselor invizibile ne permite să explorăm nu doar informații obiective, ci și stări emoționale și perspective subiective ale comunității orașului.” completează Dorin Cucicov.
Cercetarea
Pentru crearea lucrărilor au fost folosite două tipuri de surse de date: date statistice disponibile public și date colectate prin metode proprii.
Juxtapunerea informațiilor științifice cu interpretările artistice are ca scop sublinierea faptului că în spatele fiecărei cifre statistice este un context și o experiență personală. Metodologia de tip „guerilla” de colectare a datelor transcende simpla analiză statistică, devenind în sine o expresie artistică, consideră inițiatorii proiectului.
Datele statistice pot fi sterile fără transformarea lor în informație, iar procesul de interpretare implică uneori prejudecăți umane, subiectivitate și posibilitatea unei interpretări eronate. Expoziția vorbește despre faptul că interpretările pot fi influențate de perspectiva și contextul personal.
Lucrări
Instalațiile mizează pe asocierea unei teme a orașului cu unul sau mai multe simțuri pentru a compune o experiență unică și personală pentru fiecare vizitator.
Lucrarea ESTIMATED ARRIVAL TIME (ETA) vorbește despre experiența mobilității în București prin monitorizarea a trei moduri de transport (bicicletă, mașina personală, transport public) pe trei scenarii de deplasare în oraș: cartier-muncă, cartier-centru, cartier-expoziția Sensitive Data, pornind din fiecare sector al orașului.
Instalația adresează timpul de așteptare ca o ocazie de explorare ludică a informației, prin joc și tactilitate. În același timp propune un exercițiu de empatie cu ceilalți locuitori ai orașului prin vizualizarea diferitelor scenarii de mobilitate.
Instalatia COLOURS WE BREATHE folosește date despre calitatea aerului monitorizate prin platforma aerlive.ro și puse la dispoziție printr-un parteneriat cu Asociația Ecopolis.
Lucrarea transpune indicatorii de calitate a aerului în valori cromatice temporale, permițând o analiză comparativă simultană a lunilor din anul 2023. Această compoziție kinectică de lumină creează un tablou complet al mediului în care se regăsește fiecare locuitor al orașului București.
TACTILE SOUNDSCAPE vorbește despre peisajul sonor divers și contrastant al Bucureștiului printr-o experiență în care se pune accent pe auz în relație cu simțul tactil.
Sunete distincte din spațiul public, colectate în cadrul procesului de cercetare, sunt conectate cu texturi reprezentative care stimulează procesul de asociere și contribuie la construcția unei percepții nonvizuale alternative. Prin excluderea simțului vizual se accentuează percepția auditivă și se facilitează conștientizarea unor noi conexiuni senzoriale.
Lucrarea HOME SWEET HOME prezintă o analiză comparativă a experienței de locuire prin reconstituirea unor elemente familiare ale diferitelor tipologii de spații locative.
Imersiunea în aceste micro spații este amplificată prin activarea simțului olfactiv în fiecare dintre cele patru locuințe.
FAR MOVING CONSUMER GOODS (FMCG) este o instalație interactivă care chestionează traseul pe care îl parcurge mâncarea pînă ajunge în farfuriile noastre. Vizitatorii sunt invitați să își scaneze propria farfurie cu mâncare pentru a vedea numărul exact de kilometri din farfurie. Prin combinarea simțului gustativ și al informațiilor despre parcursul alimentelor, lucrarea propune o reflecție atentă asupra acestui fenomen.
FIRST PERSON CITY propune o oglindă imaginară în care devenim una cu orașul, în perpetuă schimbare – o metamorfoză activată cu ajutorul inteligenței artificiale.
Proiectul urmărește să creeze un canal de comunicare emoțional între București și locuitorii săi cu scopul de a sublinia importanța înțelegerii orașului ca entitate vie colectivă cu care avem un schimb continuu și personal de informație.
Expoziția mai poate fi vizitată de miercuri 12 iunie până duminică 16 iunie în intervalul 12:00 – 18:00.
DE PROIECTE