Serpentine House (finlandeză: Käärmetalo) este una dintre cele mai cunoscute dezvoltări imobiliare în Helsinkiul de după război – printre altele, a fost listată de DoCoMoMo ca exemplu semnificativ al arhitecturii moderne finlandeze. Complexul a trecut prin renovări majore încă din 2016, iar prima fază a fost finalizată în 2018 și a constat în intervenția asupra a 45 de apartamente care au servit ca laborator de experimentare pentru cele 144 de unități care au fost terminate în 2020.
Proiect inițial: Yrjö Lindegren
Text: Mona Shalin
Foto: Andres Portman
Arhitectul Yrjö Lindegren a proiectat Serpentine House pe Mäkelänkatu pentru a fi un bloc de locuințe de închiriat. Lanțul de clădiri care se unduiesc pe valurile de pământ de pe lot, care e asemănător cu un parc, formează o compoziție impresionantă.
Complexul e format din două clădiri de patru etaje, terminate în 1951, și o clădire de serviciu cu centru de zi pentru copii și piscină, terminat în 1952.
*Plan etaj 2
Ultimele îmbunătățiri aduse atât apartamentelor, cât și subsolurilor și zonei tehnice din Serpentine au fost aduse în 1980. Pregătirile pentru renovare majoră au fost începute mult înainte ca proiectul să fie lansat, în noiembrie 2016. Helsingin kaupungin asunnot Oy, compania care se ocupă cu gestionarea și îngrijirea unităților locative de închiriat ale orașului Helsinki, a făcut o expertiză tehnică a condiției clădirilor cu șase ani înainte și a ajuns la concluzia că plinta, tencuiala, balcoanele, structura acoperișului și ferestrele aveau nevoie de reparații majore.
Tehnologie și estetică
Starea clădirilor era mai rea decât ne așteptam – acest lucru a ieșit la iveală în timpul proiectului –, existau probleme structurale majore. După investigații și inspecții adiționale, a apărut în discuție introducerea ventilației mecanice și adăugarea unei tencuieli izolante pe peretele slab de exterior, cu blocuri de beton ușor Betocel; autoritățile însă au cerut respectarea valorii arhitecturale și au dispus să se păstreze aspectul exterior.
Departamentul de planificare urbană a comisionat un studiu istoric aprofundat în urma căruia s-a elaborat un plan zonal prin care se dispunea păstrarea complexului de locuințe. Aceste reguli de protecție extrem de detaliate s-au aplicat nu numai lotului și clădirilor, dar și elementelor constructive, interioarelor și finisajelor din apartamente. După noile reguli, elementele care fuseseră alterate anterior trebuiau să fie refăcute întocmai cum fuseseră concepute în proiectul inițial.
Clientul, autoritățile și echipa de proiectare și-au stabilit ca obiectiv comun o intervenție care să respecte caracteristicile arhitecturale ale complexului, iar interpretarea regulilor de protecție a făcut obiectul multor discuții și negocieri cu departamentul de planificare urbană și cu Muzeul Orașului.
Renovarea a fost un proiect vast. Zonele tehnice au fost recondiționate, iar dala acoperișului și pereții au fost refăcuți cu totul. Tencuiala exterioară, streașina, balcoanele au fost și ele refăcute. Ferestrele și ușile de balcon care au putut fi recondiționate și îmbunătățite termic au fost păstrate, iar unde nu s-a putut face acest lucru s-au înlocuit elemente cu altele noi, dar identice.
Toate suprafețele interioare din apartamente au fost recondiționate cu atenție specială pentru băi, finisaje și dulapuri de bucătărie. Ideea de a adăuga ventilație mecanică a fost abandonată în favoarea îmbunătățirii ventilației naturale prin înlocuirea ventilatoarelor de aer. În spațiile comune s-a intervenit prin zugrăvirea zonei scărilor și renovarea spălătoriilor și a saunelor.
Detaliile
Pregătirea documentației a fost o provocare: fiecare element care trebuia înlocuit sau reparat trebuia să apară listat în documente. Geometria complexă a întregului ansamblu a presupus mai mult timp decât proiectele curente de renovare. Spre exemplu, pentru a instala cablurile electrice fără a interveni prea mult pe pereții deja foarte subțiri, am lucrat cu inginerul electric pentru a proiecta un nou sistem de dispunere a cablurilor electrice special pentru Serpentine House, care poate fi folosit în paralel cu cel deja existent.
Prima fază a proiectului a fost terminată în 2018 și a constat în intervenția asupra a 45 de apartamente care au servit ca laborator de experimentare pentru cele 144 de unități care au fost terminate în 2020.
Scările
Schemele cromatice pentru Serpentine House au fost gândite de Eino Kauria. Studiul culorilor a relevat faptul că pe fiecare casă a scării unul dintre pereți și mâna curentă erau aceeași culoare. Aceste tonuri de galben, roșu, albastru și verde au fost punctul de pornire pentru zugrăvire, făcută cu vopsea cu ulei de in. O restaurare completă a zugrăvelii din apartamente a fost considerată nejustificată, însă rezultatele din studiul cromatic au fost folosite pentru a decide culorile ferestrelor și ale ușilor.
Exteriorul
Tencuiala manuală este considerată una dintre caracteristicile importante ale Serpentine House, iar scopul intervenției a fost refacerea ei. De această dată, clădirea a fost tencuită cu vopsea cu silicat, din două componente, care oferea mai multă protecție pereților exteriori decât văruirea. Specialistul în cromatică a găsit rămășițe din văruirea inițială, pe baza căreia echipa a decis să folosească un ton mai deschis decât tonul de galben aplicat în anii ’80.
Apartamentele
Ușile originale din interior, ferestrele, stucaturile și mobila încastrată au fost făcute de dulgheri și tâmplari. Repararea și înlocuirea lor a presupus imitarea a ceea ce atunci se considerau soluții standard prin metode asemănătoare cu cele folosite atunci. De exemplu, structura de panouri cu căptușeală din fibră de lemn folosită în dulapurile de bucătărie nu mai este utilizată în producția standard de dulapuri. Detaliile armăturilor pentru uși, cum ar fi mânerele-corn de capră și încuietorile ușilor dulapului cu chei, sunt de obicei disponibile fără o comandă specială, dar mânerul dulapului de bucătărie din lemn este un articol reprodus special pentru Serpentine House.
Info & Credite
I – Clădirea originală
Nume: Käärmetalo
Funcțiune: Clădire de apartamente (locuințe sociale)
Dată: 1951
Arhitectâ: Yrjö Lindegren
II – Intervenția
Funcțiune: Clădire de apartamente (locuințe sociale)/Apartment Building (social housing)
Dată: 2020
Arhitect: Kati Salonen & Mona Schalin Architects
Client: Helsingin kaupungin asunnot Oy
Echipa de proiectare: Mona Schalin, Marica Schalin, Sakari Mentu, Kristina Karlsson, Varvara Protassova, Liisi Wartiainen
Consultanți: Helsinki Housing Production
Peisagistică: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy
Inginer de structură: SitoWise Oy
Inginer servicii: Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy
Contractant: YIT Rakennus Oy
Expert în vopseluri speciale folosite în arhitectură: Konservointi T.Sonninen Oy
Studiu istoric: Arkkitehtitoimisto Koskinen & Schalin Oy
Inventar peisagism: LOCI maisema-arkkitehdit Oy
DE PROIECTE