Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Casa Ienăchiță – proiect educațional model pentru renovarea caselor vechi

Asociația De-a Arhitectura a lansat proiectul educațional „Casa Ienăchiță” care își propune să aducă în atenția publicului larg un set de principii și informații utile despre renovarea caselor vechi, care nu fac parte din categoria clădirilor de patrimoniu.

Orașul se transformă zilnic, odată cu arhitectura valoroasă și aspectul istoric. Acest fenomen afectează estetica, dar și identitatea orașului sau a țări. Tehnicile de construcție care depind de meșteșug și pricepere se pierd. Pierdem ca societate un fond construit purtător de cultură și istorie. În prezent, intervenția pe clădirile existente, fie ele istorice sau nu, se face în cele mai multe cazuri fără cunoașterea principiilor, materialelor sau a legislației în vigoare, ducând la clădiri distruse iremediabil pe parcursul acestui proces.

Pe strada Ienăchiță Văcărescu există un imobil care trece prin procesul de renovare, consolidare și reabilitare specific clădirilor vechi și este folosit ca studiu de caz, ce are ca obiectiv punerea laolaltă a unui set de informații utile celor care vor să vândă, să cumpere sau să renoveze o casă veche.

Deși proiectul nu reprezintă o soluție universală, acesta ridică și tratează o serie de probleme des întâlnite în renovarea caselor existente, explicate pe un limbaj accesibil publicului larg. Înțelegerea corectă a problematicii, precum și oferirea de soluții corecte pentru intervenție, sunt esențiale pentru protejarea valorii atât a imobilelor, cât și a întregului oraș.

 

 

„Casa Ienăchiță” cuprinde 12 episoade video în care vor fi explicate atât principiile, cât și măsurile de intervenție posibile, contextul, legislația, constrângerile, materialele și tehnicile corecte pentru intervenții.

Cele 12 episoade vor avea o durată de 10-15 minute/episod și vor parcurge etapele de renovare ale unei case vechi, prin documentare pe șantier, resurse practice, dar și prin interviuri cu specialiști din domeniu.

Primul episod – “Cum abordăm o casă istorică – despre acțiuni și cunoaștere” – le-a avut ca invitate pe Daciana Petrov – casevechi.ro și Ana Rubelli – aiciastat.ro.

 

 

Gazda tuturor episoadelor este arhitecta Eliza Yokina, iar acestea vor putea fi vizionate integral pe www.de-a-arhitectura.ro/casa-ienachita.

Cu acest proiect ne dorim să atragem atenția societății și a autorităților pentru a acționa împotriva acestui abuz care se face asupra cea ce este, de fapt, o moștenire valoroasă și, mai mult de atât, cel mai vizibil element al identității unui oraș – orașul construit. Sperăm să reușim să inspirăm oamenii pentru o mai bună înțelegere și acționare adecvată și corectă asupra clădirilor.” – Eliza Yokina, Membru fondator al Asociației „De-a Arhitectura” și senior partner Cumulus

„Casa Ienăchiță” se aliniază demersului „Noul Bauhaus European” care se axează pe trei principii importante ce definesc mediul construit: frumos, durabil, inclusiv.

Pentru mai multe informații despre proiect și pentru a fi la curent cu ultimele actualizări, puteți urmări paginile de Instagram @casa_ienachita și @deaarhitectura și Facebook De-a Arhitectura.

Acest proiect este susținut de Ordinul Arhitecților din România care finanțează o parte a programelor Asociației din Timbrul de arhitectură.

Despre De-a Arhitectura

Asociația De-a Arhitectura este o comunitate de profesioniști ai mediului construit și profesori care modelează un viitor mai bun prin educație de arhitectură pentru copii, tineri și adulți. Programele De-a Arhitectura promovează creativitatea și inovația și îi ajută pe copii să se pregătească pentru lumea reală. Acestea se desfășoară cu precădere în școli sub forma cursurilor opționale, dar și în muzee și în cadrul evenimentelor de arhitectură și design. Până acum, proiectele De-a Arhitectura au implicat peste 30.000 de elevi din România, peste 1000 de profesori și mai mult de 1000 de arhitecți voluntari.

Sari la conținut