Expo: 19 – 28 octombrie 2023, 15:00-00:00 @ centrul MV sci-art ((Bd. Mihai Viteazul nr. 1, Timișoara)
Artiști: Dorian Bolca, Andrei Bucovanu, RIZI & Dorin Cucicov, Sergiu Doroftei, Calin Topa
Whispers of light in the silence | Sci-art your life! aprofundează relația complexă dintre spațiu, lumină și sunet și modurile prin care aceste elemente se intensifică reciproc pentru a construi narațiuni personale și colective intersectate. Prin instalații de lumini și sunet imersive, artiștii explorează moduri de interacțiune cu materialitatea luminii pentru a dezvălui profunzimea și complexitatea spațiului nostru comun.
Expoziția încearcă să creeze medii care să sporească gradul de conștientizare a experiențelor senzoriale ale indivizilor, provocându-i să exploreze materialitatea luminii și sunetului în relație cu spațiul pe care îl ocupă. Printr-o abordare interdisciplinară, expoziția este o invitație la a reconsidera modurile în care ascultăm și observăm, cum locuim în spațiu și cum ne implicăm în mediile sonore și luminoase care ne înconjoară.
Fără lumină ochii nu pot observa nicio formă, nicio culoare, niciun spațiu sau mișcare. Lumina nu este doar o forță iluminatoare, ci și o călăuză în percepția spațiului, fiind un agent transformator ce modelează și redefinește lumea din jurul nostru. Modul în care experimentăm un spațiu este transformat de întâlnirile noastre cu lumina și de capacitatea acesteia de a evoca emoții. „Lumina (…) e o calitate inerentă cerului, pământului și obiectelor care îl populează și luminozitatea lor e periodic ascunsă sau înăbușită de întuneric” – Rudolf Arnheim.
Instalația in situ „Digital glitch in the nature” a artistului Dorian Bolca este o continuare la o scară mult mai mare a proiectului „Despre copacii morți”, pe care artistul l-a inițiat în 2021, un demers care vorbește despre importanța copacilor „morți” în diferite medii naturale.
Instalația de lumini care fuzionează cu suprafața copacilor face referire la diferitele erori digitale ale secolului în care trăim, puse în relație cu mediul natural în care aceștia există. Inserția capătă un caracter subversiv, un „glitch” în matricea florei și a faunei: copaci care cresc în coroana altor copaci, râul de pe fundul lacului, locul de întâlnire a două mări cu două culori diferite ale apei.
Sculptura sonoră a lui Călin Țopa, intitulată Transcendent Renaissance, este o instalație audio care creează o experiență corală de 15 minute. La intrarea în sală, publicul va auzi o lucrare corală din secolul al XVI-lea și piese contemporane compuse de Călin Țopa și Radu Mihalache. Muzica piesei este deopotrivă „dureros de frumoasă” și „transcendentă”.
Societatea are o preconcepție conform căreia tehnologia este lipsită de emoții, rece și fără legătură cu practicile tradiționale. Putem găsi intimitatea în tehnologie? În prezent, lumea s-a familiarizat cu tehnologia și, prin urmare, publicul se simte confortabil să se apropie de fiecare vorbitor pentru a diseca sunetul și a digera întreaga experiență. În această instalație, imersiunea devine capacitatea de a-ți aminti cine ești, în locul uitării pe care o poți găsi în uitarea de tine însuți prin intermediul tehnologiei. În timp ce partitura în sine este o compoziție uimitoare, amplasarea difuzoarelor, combinată cu acustica sălii, creează o experiență de o frumusețe copleșitoare, în timp ce undele sonore creează o experiență senzorială stimulantă.
Suspyria, lucrarea artistului Andrei Bucovanu, sublimează ideea unui mecanism audio-vizual stimulat de interactivitate – o succesiune mixtă de medii care prelucrează mișcarea naturală a apei întreruptă de către vizitatori, cărora li se oferă posibilitatea de a o manipula în voie.
Rareori suntem atenți la mediul înconjurător, lucru care apare adesea în urma unui episod anormal, a unui eveniment ieșit din comun, ceva care ne atrage instinctiv atenția asupra naturii sale nefirești. Această experiență, care poate fi înțeleasă ca o perturbare a realității individuale, are ca reacție contemplarea acesteia și influența pe care o generăm asupra ei. O influență pe care nu reușim să o percepem la adevăratul ei potențial, acesta fiind într-un anumit sens un control deplin al aspectelor existenței.
Lucrarea Shorter a studioului RIZI și artistului Dorin Cucicov este o instalație care chestionează tiparele actuale de producție și consum de informație. Compusă din șapte ecrane din segmente supradimensionate, instalația livrează titluri de știri într-o succesiune rapidă de cuvinte de maximum șapte litere.
Creșterea popularității conținutului în format scurt a remodelat comunicarea digitală și ridică semne de întrebare asupra impactului social pe care acesta îl are. Proiectul este, deopotrivă un comentariu asupra fenomenului, cât și un experiment despre retenția atenției și percepția informației. Consumul rapid oferă iluzia accesibilității, însă adesea lipsa contextului și prioritizarea forțată a unor informații asupra altora poate duce la o percepție superficială însoțită de o senzație de suprasaturare prematură. Jocul de lumini abstract este o trimitere la apelul la divertisment în programele informative și folosirea lui ca tool de atragere a atenției.
Cogitationes Lucis este o instalație de artă realizată de artistul Sergiu Doroftei, concepută pentru a evoca introspecția și a încuraja reflecția emoțională în raport cu spațiul din jur. Instalația este alcătuită din 16 benzi verticale de oglinzi și benzi de LED-uri digitale RGB care creează animații luminoase, adăugând un element dinamic și transformator operei de artă.
Aceste animații, atent concepute pentru a evoca emoții și stări de spirit, creează un peisaj dinamic și o atmosferă în continuă schimbare în spațiul de vizionare. Interacțiunea dintre lumină și reflexie creează o iluzie de profunzime, invitându-i pe spectatori să își exploreze propriile peisaje emoționale.
Mai multe detalii puteți găsi accesând pagina evenimentului de pe Facebook.
Proiectul face parte din Programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Overborder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și artă al județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Evenimentul face parte din programul Sci-art your life!, parte din programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.
Program co-finanțat de AFCN.