Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

ZUVA. Proiect arhitectural susținut de Galeria Catinca Tabacaru în Harare

SCULPTURAL LIGHT / SPACE BY LUFTWERK

Proiect realizat în colaborare cu CTG Collective și Dzimbanhete Arts & Culture Interactions; susținut de Institutul Goethe-Zentrum Harare și Galeria Catinca Tabacaru

În august 2022, în Harare – capitala statului african Zimbabwe,  Galeria Catinca Tabacaru a inaugurat Zuva, un proiect site-specific care îmbină tradițiile locale de vindecare și meditație cu arta contemporană, explorând concepte precum: spațiu, lumină, culoare și sunet. Instalația arhitecturală de sunet și lumină este realizată în colaborare cu artist duo-ul LUFTWERK (US).

Inspirată de arhitectura tradițională africană, proiectul este realizat utilizând tehnici și materiale de construcție tradiționale din Zimbabwe în colaborare cu CTG Collective și partenerii locali Goethe Zentrum Harare și Dzimbanhete Arts & Culture Interactions. Proiectul include de asemenea, un program de conversații online între curatori, artiști și operatori culturali internaționali.

 

*construcția în etape

 

O realizare majoră a proiectului este instalarea unui sistem solar off-grid de 5KW pentru a furniza energie lucrării, către Dzimbanhete și CTG Harare, cât și comunității înconjurătoare. Situat la 20 de minute de centrul orașului, spațiul este înconjurat de terenuri agricole, munți sacri și sate mici.

Zuva, în cultura africană, înseamnă lumină sau mai bine spus trecerea luminii pe pământ de-a lungul unei zile. Prin urmare, a fost important ca structura să fie orientată perfect în raport cu dinamica fenomenelor naturale pentru a absorbi și reflecta lumina.

 

*inaugurare

 

CTG Collective este o organizatie non-profit fondată în 2015 de Rachel Monosov și Catinca Tabacaru. Colectivul este determinat de libertate, dragoste și creativitate. Studiourile de artiști și spațiile expoziționale sunt regândite în medii surprinzătoare, în timp ce comunitățile din întreaga lume conlucrează ca actori și colaboratori. Misiunea Colectivului este de a explora experiența umană prin configurațiile nemărginite ale artei.

Catinca Tabacaru a fondat galeria în 2014 în New York City, unde și-a construit o reputație internațională pentru a descoperi talente unice. În 2015, Tăbăcaru a început să lucreze în Harare, Zimbabwe, împreună cu Rachel Monosov, Raphael Guilbert și numeroși artiști ai galeriei din CTG Collective, iar în 2017, au construit și deschis a doua locație a galeriei în parteneriat cu organizația locală, Dzimbanhete Arts and Culture Interactions.

În 2020, Catinca Tabacaru a mutat sediul principal al Galeriei de la New York la București, România .
Experiența itinerantă a galeriei se reflectă în programul internațional care include reprezentarea artiștilor de pe 5 continente, în cadrul unor rezidențe și participări frecvente la bienale internaționale.
Lucrările artiștilor din portofoliul galeriei au fost expuse și achiziționate de muzee și instituții din întreaga lume, precum: Bienala de la Veneția, Dakar, Cairo și Bamako; Muzeul Whitney (New York), Institutul de Artă din Chicago, Muzeul de Artă al Județului Los Angeles (LACMA), Muzeul Block de la Universitatea Northwestern (Illinois), Albright Knox (Buffalo), Muzeul de Artă din New Orleans ( NOMA ), Galeria Națională a Zimbabwe (Harare), Muzeul Național de Artă (București), BOZAR (Bruxelles), Palazzo delle Esposizioni (Roma), Kunsthaus Hamburg și Bundeskunsthalle (Bonn).

 

 

 

 

 

Sari la conținut