(a) Cu fiecare clădire nouă care se construiește, tot mai mulți metri pătrați din spațiul verde dispar. Pe de o parte, noile investiții oferă locuri de muncă și locuințe, dar, pe de altă parte, au un impact negativ asupra mediului natural. Dezvoltarea infrastructurii urbane e necesară, dar adesea aceleași obiective pot fi atinse cu soluții mai bune. În plus, e tot mai puțin rentabil să se investească în clădiri noi. De ce? Există patru motive, prezentate mai jos, alături de alternativa la investițiile în clădiri cu emisii ridicate.
1. Cele mai bune locuri sunt deja ocupate
Clădirile noi sunt de obicei ridicate mai departe de centrul orașului dintr-un motiv simplu – restul parcelelor sunt de mult timp ocupate de alte clădiri. Investitorii se văd nevoiți să inventeze locuri atractive la periferie, ceea ce duce la o „expansiune urbană”, care este dăunătoare din mai multe puncte de vedere. De obicei, periferia are posibilități de transport mai reduse, nu dispune de infrastructură de sprijin (magazine, farmacii, restaurante ș.a.m.d.) și face necesar ca investitorii să aloce spațiu valoros pentru parcări suplimentare, precum și resurse pentru amenajarea unor puncte de servicii.
2. Construcția necesită timp
Crearea unui proiect, obținerea autorizațiilor, dezvoltarea și pregătirea terenului, achiziționarea materialelor de construcție, lucrările de construcție și finisare – fiecare dintre aceste elemente necesită mult timp prețios, care la investitori se măsoară în sume concrete de banii. Atunci când se ia decizia construirii unui nou obiectiv trebuie avută-n vedere durata tuturor activităților conexe, care pot afecta rentabilitatea investiției, mai ales în perioade critice precum pandemia și recentul război.
3. Costul materialelor e în continuă creștere
O clădire nouă necesită materiale de construcție adecvate care costă din ce în ce mai mult în fiecare lună, ca să nu mai vorbim de întreruperile din lanțurile de aprovizionare pe care le provoacă cererea crescută pentru astfel de produse. Prin urmare, proiectul unei construcții noi presupune fie capacitatea de a aduna toate elementele necesare înainte de începerea lucrărilor, fie un buget suficient de mare pentru a face față creșterii costurilor materiilor prime.
4. Crește impactul negativ asupra mediului natural
O nouă investiție înseamnă clar mai puțin spațiu verde. Necesitatea de a utiliza materiale de construcție implică utilizarea unor anumite resurse naturale și crearea unei amprente de carbon semnificative în timpul producției și transportului acestora. Lucrările de construcție reprezintă, de asemenea, costuri specifice de energie și pentru mediul înconjurător. Toate acestea au un impact direct asupra naturii care ne vor afecta și pe noi și vor afecta și generațiile viitoare
Construcția unui nou obiectiv este o activitate costisitoare, consumatoare de timp și resurse, și pentru care e mult mai dificil să fie găsit un loc atractiv, care să dispună de toate facilitățile așteptate de utilizatori. Din fericire, există o alternativă care permite pregătirea pentru utilizare a instalațiilor situate într-un loc atractiv. Ea e posibilă fără utilizarea unei cantități mari de resurse naturale și de energie pentru prelucrarea acestora.
În loc de clădiri noi – renovări
În ce constă această alternativă? Răspunsul e foarte simplu – este vorba de renovarea clădirilor care se află deja în spațiul urban. Clădirile create cu câțiva ani în urmă, o duzină sau chiar câteva zeci de ani mai devreme sunt adesea situate în locuri foarte atractive. Au o comunicație urbană optimă, acces la punctele de servicii și deseori o valoare istorică – fiind perfect integrate în spațiul urban și social.
Astfel de spații merită să fie renovate. Mai ales că pot fi adaptate cu ușurință la cerințele actuale ale construcțiilor – chiar și în ce privește construirea cu emisii reduse și ecologică.
Suntem ajutați de cele mai noi tehnologii și soluții, pe care industria construcțiilor ni le oferă acum. Un exemplu perfect este compania Aluprof care produce sisteme de ferestre, uși și fațade cu rame din aluminiu. Acest material este extrem de ușor, rezistent la condițiile meteorologice și ușor de reciclat, astfel încât poate fi utilizat practic la nesfârșit.
În oferta sa, compania Aluprof pune un mare accent pe construcțiile care generează o amprentă de carbon neglijabilă sau chiar la nivel zero. Aceasta are loc prin utilizarea în produsele sale a unor elemente de înaltă calitate, care influențează nivelul ridicat de izolație termică, garantând totodată un consum mai mic de energie necesară pentru încălzirea sau răcirea interiorului. Pentru renovarea clădirilor, compania dispune de mai multe serii speciale de sisteme:
• seria MB-Ferroline, este destinată clădirilor istorice și permite adaptarea formei ferestrelor și a ușilor la deschiderile deja existente în clădire,
• seria MB-Slimline, are un cadru cu profil redus pentru deschideri de ferestre și uși de orice formă,
• seria MB-60 Industrial, reproduce aspectul sistemelor de ferestre industriale.
Datorită soluțiilor de mai sus, fiecare obiect supus renovării poate fi restaurat la aspectul său original, menținând în același timp parametrii necesari pentru a deveni o clădire ecologică și cu emisii reduse.
Let’s build a better future
În strategia sa de dezvoltare, compania Aluprof consideră că preocuparea pentru mediul înconjurător este principalul său obiectiv. Din acest motiv, compania investește în tehnologii pentru a reduce amprenta de carbon a producției și transportului produselor sale.
„Firma Aluprof, ca orice altă companie, urmărește să atingă obiectivele de creștere economică” – spune Hubert Nuckowski de la Aluprof. „Totuși, acesta nu este singurul obiectiv al firmei. Aluprof urmează în mod conștient calea dezvoltării sustenabile prin implicarea în problemele sociale și de mediu. În fiecare dintre aceste domenii, reflectăm activitatea noastră și influența pozitivă asupra dezvoltării acestor zone prin modelarea culturii unei organizații responsabile din punct de vedere social”.
Utilizarea elementelor de construcție create cu grija pentru mediu și pentru a revitaliza clădirile existente este o modalitate simplă de a obține succesul investițiilor Clădirile vechi nu cer decât să primească o nouă viață. Mai mult, locația acestora și posibilitățile tehnologiei moderne de construcție fac posibilă transformarea eficientă a acestora în clădiri ecologice, cu emisii reduse. Pot deveni obiective care se vor comporta mult mai bine pe piață, atrăgând chiriași interesați de avantajele acestora, printre care se numără locația atractivă, costurile de întreținere reduse sau tehnologiile care influențează pozitiv confortul din interior, indiferent de condițiile de afară.
Renovarea este o tendință de viitor în industria construcțiilor, aducând soluții ecologice în centrele aglomerate ale orașelor noastre. Totodată, este o modalitate excelentă de a adăuga în portofoliul dumneavoastră o clădire interesantă care combină o structură din trecut cu soluțiile tehnologice de mâine.
*în fotografia din titlu: Hala Koszyki, Varșovia, Polonia. Sisteme aplicate: MB-Slimline
(a) Articol sponsorizat de Aluprof
+40 374 004 594
aluprof.com/ro