Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Prototipul EFdeN Vatra în finala Competiției Mondiale de Case Solare – Solar Decathlon 21/22

Echipa EFdeN s-a calificat în finala celei mai prestigioase competiții de case solare din lume, după ce a încheiat cu succes prima etapă, finalizarea prototipului de casă sustenabilă EFdeN VATRA pe situl din Germania în 15 zile. Echipa EFdeN, singura echipă care reprezintă România în această ediție a competiției, și-a asigura astfel un loc în finala care începe pe 10 iunie, la care participă 16 echipe din întreaga lume. .

Echipa EFdeN a avut la dispoziție 15 zile pentru a construi prototipul EFdeN Vatra și a-l face 100% funcțional, pe situl competiției din Wuppertal. Astfel, cea mai tânără echipă din competiție, formată din 28 studenți la universitățile de arhitectură (UAUIM), inginerie(UTCB și UPB), design (UNARTE) și comunicare (SNSPA) din București, a obținut prima performanță din competiție, reușind să intre în finală.

În toate edițiile aceasta a fost o echipă în adevăratul sens al cuvântului, nu doar un proiect, ci o comunitate. Suntem foarte mândri de voi și ar trebui să fiți mândri de munca voastră. Iubesc această casă, vă iubesc pe voi și felul în care munciți în echipă. Vârsta oamenilor din această echipă este mai mică decât în celelalte echipe, dar ați făcut o treabă grozavă. Cariera voastră începe chiar acum, lucrați deja ca arhitecți! O muncă grozavă, un proiect uimitor și ar trebui să continuați în același mod. Voi semna acum inspecțiile finale, dar vreau să vă felicit!” – Edwin Rodriguez, Manager al Competiției Solar Decathlon.

Finala competiției constă în monitorizare – unde vor fi măsurate performanțele caselor timp de o săptămână, și probe dedicate, în care juriul de specialitate evaluează construcția în baza unui set extins de criterii – arhitectură, inginerie, sustenabilitate, etc. Publicul general este invitat să viziteze casele în perioada 10-26 iunie 2022. Câștigătorii vor fi cei care îmbină cel mai bine arhitectura și ingineria cu inovația și sustenabilitatea.

Proiectul României la Solar Decathlon

Solar Decathlon 21/22 este prima ediție la scară urbană care abordează regenerarea fondului construit și infrastructurii existente – probleme mai actuale ca niciodată în Germania, dar și în Europa și alte părți alte lumii.

EFdeN VATRA, proiectul echipei EFdeN, vine ca răspuns la problema regenerării urbane și reprezintă cea mai mare provocare a echipei până în prezent.

VATRA este un nou model de locuință sustenabilă, inspirat de vatra românească pentru a facilita formarea de comunități. Prototipul are la bază trei module de unități de locuit și un modul de seră, ce pot fi aranjate și prefabricate, în funcție de numărul de locuitori, pentru a răspunde oricărui context. Conceptul este proiectat special pentru un public tânăr, pregătit pentru un nou stil de viață și prezintă noi principii despre modul în care tinerii văd viitorul locuirii și arhitecturii sustenabile.

 

 

Proiectul a fost conceput și implementat de studenții voluntari în asociația EFdeN, care și-au asumat toate rolurile, de la research, la proiectare, fundraising și organizare de șantier. Peste 40 de companii s-au alăturat proiectului, sprijinind cu fonduri dezvoltarea conceptului și participarea echipei în competiție, printre aceștia se numără Romstal, Tiab, Foerch, Bosch Home România, Lenovo și URBAN INCERC. De asemenea, 5 parteneri instituționali promovează și sprijină echipa EFdeN, respectiv Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea POLITEHNICA din București, SNSPA Facultatea de Comunicare și Relații Publice și Universitatea Națională de Arte București.

EFdeN Vatra, inspirație tradițională, contrucție sustenabilă

Proiectat pentru prefabricare și asamblare rapidă, VATRA reduce costurile de producție, transport, întreținere și utilități. Pentru a fi construit, au fost folosite materiale naturale și reciclate. Prototipul este realizat din pereți prefabricați, modulari, din cadre de lemn și izolație termică din paie și celuloză suflată.

Prototipul VATRA este echipat cu 8 panouri fotovoltaice bifaciale. Acestea produc energie folosind ambele fețe. Energia produsă este stocată în baterii reciclate ce provin de la mașinile electrice. Bateriile vehiculelor electrice care nu mai pot fi folosite în scopul lor inițial sunt reconfigurate și reutilizate pentru a crea un sistem de stocare durabil, parte a conceptului de circularitate EFdeN VATRA. Energia necesară pentru a menține un mediu interior confortabil este mult redusă prin integrarea inteligentă a materialelor cu schimbare de fază. La acesta se adaugă și alte tehnologii cum ar fi introducerea luminii naturale prin fibră optică sau controlul inteligent al casei.

Ce presupune competiția Solar Decathlon?

Timp de aproape 2 ani, echipele selecționate pentru a ajunge la faza de asamblare au proiectat, construit și testat casele în țările din care provin, ca apoi, pentru a intra în finala SDE 21/22 să le reasambleze în campusul solar din Wuppertal într-o perioadă de 15 zile. Urmează mai apoi monitorizarea caselor, participarea la jurizări și punctarea echipelor în funcție de 10 probe.

EFdeN concurează anul acesta cu alte 16 echipe foarte puternice din 8 țări și de pe 2 continente diferite, dar studenții români sunt mai motivați ca niciodată să facă față tuturor provocărilor.

Sari la conținut