Construcția cartierului Hipodrom din Brăila a început în 1965, sub coordonarea unei echipe mixte formate din arhitecți și artiști locali. Într-o perioadă marcată de tipizare și producție în masă, echipa a ales moduri expresive de a folosi betonul și mozaicul la scară largă, creând o imagine a Hipodromului ce îl plasează în seria exemplelor de arhitectură de bună calitate dar puțin cunoscute ale socialismului românesc.
O echipă formată din arhitecți, artiști, peisagiști și sociologi locali dorește să valorifice acest patrimoniu urban și cultural. Alături de autorități și locuitori va pune bazele unei strategii de reanimare a spațiului public bazată pe nevoile comunității și istoria locală.
Proiectul are două componente principale. Va începe cu o etapă de cercetare, pe trei direcții – arhitectura, peisajul și experiența cetățenilor de-a lungul vieții cartierului. Înțelegând aceste aspecte și cu ajutorul comunității va putea fi creată o imagine cât mai completă a condiției sale, în trecut și prezent. În cea de-a doua etapă e propus un proiect de intervenție urbană, bazat pe rezultatele cercetării, având ca unul dintre obiective reintroducerea în spațiul public a unui element iconic – unul dintre cele patru puncte C.E.T. locale, ce în momentul de față sunt părăsite.
Toate aceste etape vor fi desfășurate în strânsă legătură cu școala locală, implicând grupe de elevi și construind astfel un model de învățare alternativ.
Inițiatorul proiectului: fundația DALA
Echipa proiectului: Cristi Bădescu | Vlad Dumitrescu | Lea Rasovszky | Nicoleta Cruceanu | Carmen Țigău | Raluca Mihai
Proiectul este susținut prin finanțări de către Ordinul Arhitecților din România și Asociația Fondului Cultural Național.
Parteneri principali sunt Primăria Brăila, Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Școala „Mihai Eminescu” nr.23.
*foto titlu: ZIarul „Înainte”, 1967
APEL
Reconstruind istoricul cartierului Hipodrom, organizatorii au descoperit diverse povești, planuri și poze ale celor care au proiectat și construit în Brăila anilor 60′. Arhivele au însă limitele lor așa că sunteți solicitați să ajutați în extinderea cercetării.
Dacă ați lucrat în cadrul proiectării și construcției, sau aveți ca locatari diverse poze sau povești din șantier (sau poate povești ale părinților voștri), sunt așteptate cu nerăbdare mesajele voastre pe pagina proiectului.
*O parte din echipa D.S.A.P.C. Galați a anilor 60′. De la stânga la dreapta: Ștefan Cocioabă, necunoscut, Vlad Petri, Stere Bădescu, necunoscut. sursa foto: arhivă personală
*Imagine din șantier, sursa ziarul „Înainte” august 1966
*Privind către Scoala Mihai Eminescu. Sursă imagine: Ziarul „Înainte”, August 1968