Foto: ©Guardian Glass, LLC, imagini realizate de Gonzalo Botet
Deșertul Gorafe (Regiunea Granada, din Spania), unul dintre cele mai ostile și extreme medii din Europa. În deșert se așează o casă complet vitrată.
La prima vedere, simpla alăturare dintre un deșert torid și o casă din sticlă pare absurdă. Însă miza principală a proiectului inițiat de către Guardian Glass tocmai asta a fost: să fie gândită și executată o casă fără coloane, stâlpi, ziduri, ci doar cu pereți vitrați, în care să se poată trăi confortabil, chiar și în aceste condiții extreme.
De fapt, “La Casa del Desierto” nu este doar o casă cu multă sticlă, ci și o casă autonomă din punct de vedere energetic. Sticla Guardian SunGuard® SNX 60 asigură principalul suport în acest sens, demonstrând proprietățile sale de izolare, dar și cele structurale, fără a afecta designul exterior. Alimentarea se realizează strict cu panouri solare.
Cum a fost posibil așa ceva? Datorită unei strategii bazată pe două componente esențiale: proiectarea climatică inteligentă și materialele super-performante.
În proiectare, cei de la Ofis Arhitekti (o prezență frecventă în Zeppelin) au colaborat bineînțeles cu Guardian Glass, dar și cu inginerii și consultanții în energie de la AKT II și de la Transsolar.
În ceea ce privește materialele, casa are structură din lemn și este complet închisă cu unități vitrate compuse din sticlă cu control solar și izolare termică Guardian SunGuard® SNX 60 și ClimaGuard® Premium2. Cu un nivel ridicat de performanță, eficiență energetică și un aspect estetic îmbunătățit, acestea se potrivesc cerințelor „casei deșertului”. Aspectul transparent, neutru consistent, creează un spațiu deschis, cu o priveliște impresionantă din orice colț.
În plus, vitrajul oferă o transmisie a luminii naturale de 52% și un factor solar 25%, ceea ce înseamnă că blochează 75% din căldura solară, prezentând un nivel foarte ridicat de izolare termică, Ug de 0,5 W/m2K.
Suprafața este de doar 20 de mp, gândită pentru o locuire solitară și compactă, și este împărțită în trei zone: dormitor, baie și living room. Pe lângă sistemul de panouri fotovoltaice, construcția este dotată și cu un sistem de filtrare a apei și un generator de energie.
Așa cum spune, Tomás Kovács, Head of Technical Advice, Guardian Glass: „Țelul acestui proiect este de a demonstra că, utilizând tipul de sticlă corespunzător, spațiul interior perfect poate fi construit oriunde. (…) Va fi un adevărat test pentru sticlă.”
Viziunea este de a preîntâmpina actualele și viitoarele provocări în arhitectură și construcții, promovând structurile eficiente energetic și prietenoase mediului înconjurător. Proiectul în care tipul de sticlă folosit pentru a închide fiecare spațiu are un impact direct, demonstrează astfel că este posibil ca mediul interior al casei să fie transformat prin alegerea celui mai potrivit vitraj pentru fiecare situație.
Abundența ferestrelor cu sticle performante, într-o casă, ajută la economisirea energiei, îmbunătățind izolarea termică și acustică a spațiilor interioare, ajungând chiar să crească nive-lul rezistentei la efracție. În cele din urmă, dacă este aleasă corespunzător nevoilor specifice fiecărei case, sticla asigură calitatea unei construcții de a fi practică și confortabilă, indiferent de mediul în care este localizată.
Pe lângă portofoliul de produse atent alese, Guardian Glass are instrumentele corespunzătoare de a identifica ușor produsele, oferind, în același timp, sfaturi și consiliere pe tot parcursul construcției. Astfel, cu ajutorul sticlelor de înaltă performanță Guardian Glass, arhitecții și de-signerii de interior din toată lumea pot proiecta și îmbunătăți spațiile interioare.
·Descoperă totul despre La Casa del Desierto accesând lacasadeldesierto.es
Pentru mai multe detalii accesați guardian-possibilities.com.
Contact: information@guardian.com