13 decembrie 2018, ora 19 @ Cellini – str. Sofia nr. 5, București
Un vernisaj, în cadrul căruia se vor licita creații artistice ale tinerilor studenți la Universitatea Națională de Arte București, în beneficiul proiectului Grivița 53 – primul teatru construit împreună, de la zero, după anul 1946.
Evenimentul, organizat de Cellini în parteneriat cu UNARTE și Artmark, deschide seria de evenimente Cellini Art Society Affair dedicate mișcării artistice din România.
Din 1999, Cellini și-a asumat misiunea de a continua tradiția începută în perioada Renascentistă de celebrul artist-bijutier Benvenuto Cellini (1500 – 1571). Proiectul de responsabilitate sociala Cellini Art Society își propune să devină un important promotor al artei contemporane și să contribuie la o mai bună înțelegere a importanței acesteia. În plus, Cellini dorește să sprijine tinerii artiști români prin acordarea de burse de studiu în străinătate, prin susținerea de cursuri de pregătire, conferințe, seminare, întâlniri, mese rotunde și expoziții), în vederea educării creativității și a îmbogățirii nivelului cultural-artistic, prin organizarea de cursuri de inițiere a tinerilor amatori/pasionați de artă, prin promovarea artei contemporane în țară și străinătate, prin promovarea formelor de expresie artistică, prin conceperea și susținerea inițiativelor artistice/culturale și prin crearea de evenimente în scopul susținerii participării artelor la actul dialogului cultural-artistic.
Teatrul Grivița 53, în beneficiul căruia e organizat acest prim eveniment, este primul proiect românesc laureat LafargeHolcim Awards, poate cea mai importantă competiție de arhitectură și design sustenabil din lume, fiind distins pe 28 septembrie 2017 cu Acknowledgement Prize 2017 la Gala europeană, evidențiindu-se dintre aproape 5.100 de proiecte înscrise, doar 7 fiind premiate.
G53 – Primul teatru construit împreună este inițiativa regizoarei și scriitoarei Chris Simion- Mercurian, care a vândut casa bunicii sale pentru ca cumpăra terenul din Calea Griviței 53, unde va construi teatrul. Proiectul are și o puternică încărcătură simbolică, fiind situat la câteva sute de metri de locul în care s-a aflat primul teatru ridicat în capitală – Cișmeaua Roșie (fondat de domnița Ralu în 1817, teatrul se afla la intretăierea dintre Calea Victoriei și str. Fântânei – azi Str. General Berthelot).
Mai multe detalii, aici:
Grivița 53 – Primul teatru construit împreună, primul proiect românesc laureat LafargeHolcim Awards