Pentru prima dată în România, artiști multimedia, sound designeri recunoscuți la nivel internațional și cercetători din patru institute de cercetare își unesc forțele într-un proiect de rezidență artistică finanțat de Fundația9 – partener fondator BRD Groupe Société Générale – și co-produs de Rezidența BRD Scena9: FUSION.
Cei patru artiști implicați în proiect sunt SAINT MACHINE, Cătălin Crețu, Sillyconductor și Cosmin Haiaș, iar institutele partenere, Institutul pentru Fizica Materialelor, Institutul de Optoelectronică INOE 2000, Institutul de Știinte Spațiale și Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiațiilor – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser.
Rezidențele au însemnat patru săptămâni de întâlniri și discuții între creatori și cercetători din institute, fiind un program ce permite oamenilor de știință și artiștilor emergenți să lucreze, să comunice și să învețe împreună, să beneficieze atât de știință, cât și de artă, stimulând gândirea creativă care conduce la inovație.
Arta, la fel ca știința, lucrează cu aceleași unelte: observația, experimentul, cercetarea, tehnologia. Ambele își doresc să găsească și să ofere răspunsurile fundamentale ale omenirii: Cine suntem? De unde venim? Încotro ne îndreptăm? Doar limbajul de expresie este diferit, iar cei patru artiști, dar și cercetătorii vor dezvolta această idee în cea de-a doua etapă a proiectului, care se va concretiza în perioada 10-14 septembrie 2018, la Rezidența BRD Scena9, sub forma conferințelor FUSION. În cadrul acestora vor fi prezentate rezultatele rezidențelor artistice.
Atât artiștii, cât și cercetătorii vor discuta cu publicul despre ce înseamnă această colaborare inedită și despre ce lucrări vor prezenta în vernisajul final, ce va avea loc în luna martie 2019, tot la Rezidența BRD Scena9.
Ideea este să învățăm unii de la alții. În urma prezentărilor făcute de artiști, am redescoperit dimensiunea creativității în cercetare, am înțeles că tehnologia poate fi folosită într-o manieră pe care nu am bănuit-o până acum, e de părere Sorin Zgură, directorul Institutului de Științe Spațiale.
Proiectul este coordonat de Mihaela Ghiță, redactor al Redacției Științe din cadrul Radio România Cultural.
Pasiunea pentru arte, dar și activitatea mea în cadrul redacției Știință de la Radio România Cultural m-au determinat să propun proiectul FUSION, o fuziune între artă și știință, între creatori și cercetători. Ne-am dorit să implicăm 4 artiști care folosesc conceptele științifice și tehnologia ca limbaj de exprimare, și 4 institute de cercetare ce îi pot ajuta cu o bază teoretică. Propunerile artiștilor sunt foarte diferite: de la muzica cosmică, la efectul doppler aplicat în muzică, până la concepte de entanglement și inteligență artificială. Este fascinant să îi asculți și să vezi cum pun la cale toate aceste lucrări. Conceptul nu este unic în lume, însă această rezidență este o premieră pentru România și, sperăm noi, un început promițător pentru astfel de colaborări.
Programul conferințelor FUSION de la Rezidența BRD Scena9 (Strada Ion Luca Caragiale 32, București) este următorul:
LUNI, 10 SEPTEMBRIE, ORA 18:30
• Pianul Cosmic: Cătălin Crețu și dr. astrofizică Gina Isar la Institutul de Științe Spațiale;
• Cât de greu este să fii parte dintr-o misiune spațială? Harta găurilor negre realizată la ISS – dr. fiz. Sorin Zgură și dr. fiz. Laurențiu Caramete.
MARTI 11 SEPTEMBRIE, ORA 18:30
• I, human: Saint Machine și dr. fiz. Marian Zamfirescu, dr. ing. Adrian Dinculescu.
• Secretele luminii revelate la Centrul de Excelență pentru Tehnologii Avansate cu Laser – dr. fiz. Marian Zamfirescu.
JOI 13 SEPTEMBRIE, ORA 18:30
• I, robot: Cosmin Haiaș și dr. fiz. Ionuț Enculescu, Institutul Național pentru Fizica Materialelor;
• Mușchii artificiali, structuri nanofuncționale – dr. fiz Ionuț Enculescu, Institutul Național pentru Fizica Materialelor.
VINERI 14 SEPTEMBRIE, ORA 18:30
• Vibrometria doppler sau imaginea muzicii: Sillyconductor;
• Performance live cu Sillyconductor.
*în ilustrații, de sus în jos: Cătălin Crețu, SAINT MACHINE, Sillyconductor