Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Reabilitarea curtii „Johannes Honterus“ – solutia castigatoare

Ordinul Arhitectilor din Romania a facut publice rezultatele jurizarii Concursului de solutii pentru Reabilitarea si amenajarea Curtii „Johannes Honterus” (Curtea Bisericii Negre din Brasov). Au fost inscrise 49 de proiecte, din care 5 au fost eliminate. Jurizarea, care-a avut loc la Brasov in perioada 18-19 noiembrie 2011, a stabilit urmatoarele rezultate:

Premiul I
a fost acordat proiectului propus de SC Exhibit Arhitectura SRL in asociere cu SC ADN Birou de Arhitectura SRL, premiul II a fost castigat de solutia S.C. Studio Basar, iar premiul III nu s-a acordat.

Iata descrierea proiectului castigator:
SC Exhibit Arhitectura SRL (Johannes Bertleff, Dragos Oprea, Magda Vieriu, Carolina Comsa, Cristina Matei, Octavian Hrebenciuc) si
SC ADN Birou de Arhitectura SRL (Andrei Serbescu, Bogdan Bradateanu, Adrian Untaru, Irina Bancescu, Cristina Enuta, Oana Cucoranu, Bogdan Tanase Marinescu)

Curtea bisericii (parvis / paradisus)

Intr-un context general, cel al pietelor catedralelor medievale raspandite prin Europa, asa cum se infatiseaza astazi turistului, curtea Bisericii Negre este exceptia. Prin materialitatea ei frusta, cu ramasitele de la macadamizarea din 1884, cu amestecul permeabil de pietris si pamant, cu senzorialitatea straturilor lucrate de mana, suprafata curtii devine speciala, prin modestia ei, in contextul acestei tipologii (de obicei incinse de piatra cubica si mineralizate pana la saturare).

Alaturi de bogatele fronturi istorice care o delimiteaza, actuala neaducere in contemporaneitate a suprafetei pietonale, cu toate detaliile tehnice aferente, aproape ca te lasa, involuntar, sa percepi cu toate simturile aerul vechi al unui tesut care si-a pastrat in linii mari configuratia spatiala din perioada medievala si, printr-o neinterventie benefica, si atmosfera. Acestui spatiu cumpatat si sobru ii sunt evidentiate si mai tare trasaturile simple, prin contrast cu vecinatatea zgomotoasa si abundenta vizuala a pietei comerciale (Piata  Sfatului/Marktplatz). Din momentul surprinzator in care ai patruns in curte, te simti inclus intr-o lume veche care are o tacere plina de cuvinte, intr-un spatiu primar, in miez. In ciuda aparentei simplitati, nu mai este aproape nimic de adaugat, nu se mai poate adauga aproape nimic. Curtea Honterus este un spatiu aparte. “In jurul bisericii” alegem sa nu adaugam aproape nimic.

Perceptie
In mod neasteptat, anuntului monumental al siluetei bisericii ii corespunde un spatiu intim, aproape privat, de liniste fizica si spirituala. Suita de spatii ale curtii se ofera secvential ca o serie de surprize, pauze, momente. Biserica si curtea sunt percepute fragmentat si atunci privirea se opreste pe imagini locale: soclul bisericii, trunchiurile teilor, portalurile decorate, baza statuii, accente in paviment (placi descriptive in paviment, variatie a pietrisului etc.), detaliile si accentele locale ale mobilierului urban.

Linistea domina, chiar si atunci cand bat clopotele sau cand copiii umplu curtea. Este un loc al gesturilor primare, fruste si sincere.

Materialitate

Materialele din sit poarta amprenta timpului, sunt deformate in urma eroziunii si au capatat o plasticitate aparte. Gresia naturala, tencuiala, piatra de rau descriu forme fara a defini muchii vii, riguroase. Cromatica este dominata de culoarea calda a gresiei naturale, completate de culorile pamantii, deschise ale “macadamului” si ale rigolelor.

Granulatia pietrisului si forma concasata a agregatului sunt improprii circulatiei pietonale si par straine prin muchiile agresive ale pietrisului. Propunem inlocuirea macadamului existent cu un pietris calcaros, rotund, cu granulatia intre 5 si 15 mm in diametru. Stratul de pietris va avea o grosime redusa (3-4cm), pentru a inlesni circulatia pietonala. Stratul suport va fi alcatuit din pamant compactat (amestec de pamant, nisip si var), stropit succesiv in timpul lucrarilor si stabilizat la suprafata cu un pat de pietris tasat. Din acest strat se va da si panta catre rigole.

Geometria rigolelor va fi corectata acolo unde in prezent este afectata de deformari si tasari, iar zonele deteriorate vor fi completate cu material refolosit din desfacerea anumitor zone (inclusiv piatra de rau noua, similara celei existente). “Covoarele” care marcheaza portalurile bisericii vor utiliza piatra (gresie) alba de Ighiu, cu suprafata periata sau netezita. Dimensiunea lespezilor este la scara elementelor de pavaj existente, din zona portalului vestic sau al celui nordic (Studentenpforte).

Apa

Spatiul public medieval era strabatut de o retea extinsa de canale, partial acoperite cu scandura. Sistemul hidrografic era completat de cateva fantani. Primaria intretinea constant aceasta retea hidrografica urbana: reparatii, refaceri, curatire. 3-4 fantani erau mentinute din bani publici. Apa a fost inlaturata aproape complet din imaginea moderna a orasului.

Iluminatul public

In contrast cu intensitatea nivelului de iluminare din P-ta Sfatului, Curtea bisericii va fi iluminata la un nivel mai redus, pentru a sustine atmosfera unui spatiu intim, linistit, solemn. Sistemul de iluminat parietal cu lanterne montate pe fatadele caselor este completat de un sistem de iluminare difuza, asigurat de corpuri incastrate in stratul de pietris. Aceste lampi din sticla groasa ce rasar din pietris ilumineaza intradosul celor trei tei din partea sudica si perimetrul bisericii. Partea superioara a bisericii este iluminata printr-un sistem de iluminare arhitecturala, cu corpuri montate pe paramentul bisericii. Iluminatul accentueaza ritmul contrafortilor, pentru a evita o iluminare plata, constanta, a fatadelor bisericii.

Vegetatia

Cei trei tei de pe latura sudica a curtii atenueaza masivitatea volumetriei bisericii, asa cum se percepe aceasta din spatiul ingust al curtii. Spatiul dens, umbros si boltit, de sub coroana teilor, creeaza prilejul unor locuri de repaus si contemplare. Intradosul acestor tei este iluminat cu intensitate redusa pe timpul noptii. Teii de pe latura nordica completeaza frontul construit. Sanatatea lor pare afectata si propunem inlocuirea lor in 2 etape (in urma unei evaluari biologice). Propunem completarea sistemului de vegetatie cu 3 copaci (tei) care vor fi plantati in locurile indicate pe plan, menite sa completeze sau sa echilibreze perceptia asupra volumetria spatiului public.

Accesele in Biserica Neagra

Biserica Neagra e inzestrata cu un numar neobisnuit de mare de portaluri. Portalurile au istorii si identitati distincte si poarta denumiri proprii, ce evoca aceste deosebiri: Poarta vestica principala (Westportal), Poarta Sfintei Jertfe (Opfertor), Poarta de Aur (Goldene Pforte), Poarta Casniciei (Hochzeitstor), Poarta sudica, construita la sfarsitul sec. XV (fost acces principal),

Poarta studentilor (Studentenpforte) si accese din exterior in turn si cursiva de straja de la baza acoperisului (accese utilizate candva de paznicii orasului)

Pentru a onora si marca accesele, propunem inserarea in pietris a unor suprafete din lespezi de piatra cu suprafata periata (si alternativ lisa).

Etapizarea lucrarilor de restaurare / reamenajare
Ordinea etapelor:
1. Descarcarea arheologica (cel putin a zonelor cu trasee de instalatii subterane);
2. Pozarea si reconditionarea instalatiilor subterane: canalizare (menajera si pluviala, conducte,cablaje etc.);
3. Realizarea retelei pentru iluminat public;
4. Plantarea vegetatiei suplimentare;
5. Restaurarea / amenajarea pavimentului si a stratului suport;
6. Finalizarea sistemului de iluminat ambiental si arhitectural;
7. Amplasarea mobilierului urban;
8. Restaurarea imobilelor din perimetrul curtii;

Integrarea / amenajarea curtilor (P-ta Sfatului 18, Baritiu 3) poate fi executata independent.

Galeria virtuala a proiectelor premiate poate fi vizionata aici iar restul propunerilor pot fi vazute aici.

Sari la conținut