Vineri, 20 octombrie 2017, 19:00 – 21:00 @ Teatrul Apollo 111 – Palatul Universul – Corp B – Str. Ion Brezoianu 23-25, București
3 voci care vorbesc de istorie vocală, despre vocea interioară și despre vocea pentru alții. O nouă serie de voci feminine din radio și performance în cadrul proiectului Her Voice / Semi Silent.
HER VOICE invită artistele Maria Balabaș, Carmen Coțofană și Andra Chițimuș pe o scenă ce devine în aceeași seară studio de radio, scenă de teatru și club de dans.
MARIA BALABAȘ – LIVE RADIO SHOW, 2017, 50′
Un show conceput ca o emisiune de radio live, cu publicul alături. Tema aleasă este muzica pentru ansambluri vocale compusă şi interpretată în România. Este un teritoriu destul de ascuns, accesul fiind oprit de lipsa înregistrărilor şi a informaţiilor prea numeroase vizavi de activitatea compozitorilor, dar şi de o anumită percepţie nefavorabilă care include prezumţia de festivism sau un naţionalism prea explicit. Maria Balabaş face o selecţie personală şi propune spre ascultare piese emoţionale, care uimesc prin modernitatea limbajului sau a tematicii sau, care, dezvăluie pur şi simplu frumuseţea şi necesitatea cântului împreună.
CARMEN COȚOFANĂ – STAGE PSYCHOSIS, 2009, 30′
O scurtă analiză a conceptului de mască, privit atât din punct de vedere teatral, cât şi psiho-social, pornind de la ipoteza că omul foloseşte «masca» pentru a-şi ascunde intimitatea, dar şi ca instrument regulator, de adaptare.
ANDRA CHIȚIMUȘ – BAD DJ, 2014, 30′
„În perioada când studiam la Beaux Arts în Paris, am simțit nevoia de a face ceva disruptiv, indiscret, in your face și totodată comic. Concomitent, am început să mă implic în scena de clubbing, unde atitudinea punk a rave-urilor ilegale de la începutul anilor 90 atinsese nivel de industrie în sine. Bad DJ este un middle finger adresat ambelor, jucându-se cu confuzia dintre un public meltdown cu potențial viral și un performance de galerie” – Andra Chițimuș
MARIA BALABAȘ este jurnalistă și muziciană. Moderează emisiunea Dimineața crossover de la Radio România Cultural și a creat proiecte dedicate noilor forme de creație radiofonică (Generația sonoră). În 2014 a fost nominalizată la Prix Europa (Berlin) pentru documentarul Maria Tănase – Soundtrack urban pentru o divă. A inițiat grupuri muzicale precum Avant’n’Gard și Soare Staniol, inspirate de tehnicile de improzivație, muzica electronică, tehnici ale muzicii acustice. Crează instalații generate de interesul artistic pentru forma de memorie auditivă specifică înregistrărilor de teren.
CARMEN COȚOFANĂ este coregrafă. Din 1998 până în prezent își desfășoară activitatea în calitate de artist independent colaborând în diferite proiecte culturale, rezidențe, workshop-uri, festivaluri internaționale și realizând creații personale, cum ar fi : Fiinţe ale mâinilor, Take Five, Free M.E.S.H., Recycle me, Stage Psychosis, Back to zero. Direcția sa artistică s-a dezvoltat atât în domeniul dansului contemporan cât și a teatrului realizând mişcarea scenică pentru piese regizate de Gianina Cărbunariu, Andreea Vălean, Alexandru Dabija, Cris Simion, Radu Nica, Ioana Păun, Radu Apostol, Ana Mărgineanu.
ANDRA CHIȚIMUȘ locuiește în Rahova, coordonează seria de concerte de muzică experimentală ODD Nights alături de Cristiana Tăutu, și-și petrece timpul făcând și desfăcând valize între numeroasele sale călătorii la festivaluri europene ca jurnalist de muzică electronică. Cu toate astea, merge la muzeu ceva mai des ca la biserică.
* INTRARE LIBERĂ
Evenimentul CHOIRS & OTHER SOLOS a fost precedat de atelierul și prezentarea artistei belgiene Charo Calvo (18-23 septembrie, Palatul Universul) și de prezentarea performance-ului „Classified” de Lala Mișosniky și a proiectului vocal „Cântecul Sirenelor” la Festivalul Simultan din Timișoara (4-5 octombrie). HER VOICE pregătește pentru următoarele săptămâni premiera bucureșteană a lucrării „Cântecul Sirenelor”, o sesiune de ascultare și o seară de performance.
HER VOICE este organizat de asociația Jumătatea plină prin programul Sâmbăta sonoră.
Curatoare: Anamaria Pravicencu
Proiectul HER VOICE este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Delegația Vallonia-Bruxelles.
*Fb event