(a) Să locuiești într-o casă cu mucegai și umezeală implică o creștere a riscului de a dezvolta probleme respiratorii. Dar ce înseamnă de fapt, acest lucru? Un nou studiu dezvăluie cât de mulți cetățeni europeni suferă de astm – iar aceasta este o consecință directă a faptului că locuiesc în case cu nivel crescut de umezeală.
Bolile respiratorii costă guvernele europene 82 miliarde de euro anual.
Cele mai recente cercetări ale Fraunhofer Institut für Bauphysik IBP au relevat faptul că 84 milioane de europeni locuiesc în locuințe cu mult prea multă umezeală, fapt ce cauzează boli respiratorii precum astmul și COPD. Cheltuielile guvernelor europene pentru aceste boli totalizează suma de 82 de miliarde de euro anual. Grupul VELUX trage un semnal de alarmă în acest sens, cerând un focus mai mare pe renovarea locuințelor, pentru a deveni sănătoase.
Cercetarea făcută de Fraunhofer IBP dezvăluie care sunt costurile socio-economice ale bolilor precum astm și COPD, și care sunt efectele demonstrate ale locuirii în clădiri nesănătoase și pline de umezeală. Costurile. estimate la 82 miliarde de euro anual, reprezintă atât cheltuielile directe ale guvernelor europene pentru tratament medical și îngrijirea pacienților internați sau din afara spitalelor, cât și pierderile cauzate de lipsa productivității.
Studiul dezvăluie, de asemenea, că locuirea în case cu igrasie și umezeală duce la o creștere cu 40% a riscului de a dezvolta boli respiratorii și alergii. Acest fapt demonstrează că numărul mare de oameni care trăiesc în astfel de locuințe nesănătoase rămâne o problemă, în ciuda conștientizării legăturii dintre climatul interior și sănătatea oamenilor.
“Este o problemă majoră faptul că atât de mulți oameni își petrec viața de zi cu zi în locuințe cu umezeală și igrasie. Ceea ce aduce nou acest studiu este că, pentru prima oară, s-a demonstrat o legătură directă: 2.2 milioane de cetățeni suferă de astm din cauza faptului că locuiesc în case nesănătoase,” a declarat Profesor Dr. Gunnar Grün, șef al deparpamentului de eficiență energetică și climat interior la Fraunhofer IBP.
Studiul facut de Fraunhofer este unul transversal, unde s-au utilizat din chestionare și studii de caz aprofundate, și a fost realizat în 32 de țări europene, inclusiv în România. Studiul estimează că numărul europenilor care locuiesc în case cu umezeală, igrasie și un climat interior nesănătos, s-ar putea reduce cu până la 50% până în 2050, ceea ce ar putea determina o scădere a numărului de oameni cu boli respiratorii cu până la 25%. În cazul astmului, ar însemna un număr de 550,000 persoane.
Cum să previi umezeala din locuință
Conform Institutului Fraunhofer, umezeala este unul din principalele defecte întâlnite în locuințele din Europa, fiind determinată în primul rând de structurile de construcție necorespunzătoare, dar și de lipsa de atenție și interes a proprietarilor de a ventila suficient. Prin urmare, mucegaiul are condiții să se dezvolte; cu toate acestea riscul poate fi redus semnificativ prin alegerea materialelor de construcție potrivite în timpul renovării.
În aprilie 2016, Grupul VELUX a finalizat proiectul
RenovActive în Belgia – o renovare de locuință bazată pe principiile Casei Active, cu focus pe calitatea arhitecturii clădirii, sănătatea umană, confortul și starea de bine, eficiență energetică și mediul înconjurător.
Un element cheie în renovare îl reprezintă prevenirea unui climat interior cu umezeală și mucegai, prevenire care se poate face printr-o venitlație naturală și continuă a locuinței.