Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Catalogul Bienalei de Arhitectura Bucuresti 2010

A fost o surpriza pentru toata lumea numarul mare de proiecte participante la Bienala de Arhitectura Bucuresti 2010, mai mare ca oricand. Uimirea este data de perspectiva actuala din care privim lucrurile, din mijlocul crizei de toate felurile; arhitectii fac mai des concursuri sau isi dau singuri teme mai mult sau mai putin conceptuale, la care raspund ca si pana acum, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Sigur ca nu stim cum sa reactionam in fata unei situatii limita, cand investitiile se blocheaza si, de la o zi la alta, nu mai exista o piata de proiectare; toata lumea vorbeste de cativa ani despre avarie si asteapta sa treaca de la sine, sperand intr-o revenire a timpurilor bune, asa cum au fost, si a proiectelor. Dar este deja clar ca aceste timpuri nu au sa revina, ca schimbarile sunt pentru totdeauna si ca starea critica se va mentine pana va deveni cumva noul echilibru. E posibil ca pana la urma tocmai de aici sa vina solutii, un astfel de pas lateral sa schimbe idei, moduri de lucru, mecanisme de gandire. Aceasta este parerea celor optimisti, iar organizatorii BAB au ales sa fie de partea lor, stabilind tema editiei 2010: resurse pentru arhitectura. Sau ce e de facut cand se pare ca nu mai e nimic de facut.

Dar pana atunci, sa revenim la ce s-a petrecut in vremea din urma: cea mai mare parte dintre aceste 215 proiecte din expozitia-concurs au fost incepute in anii salbatici ai dezvoltarii in Romania, acei „bubble years” ai investitiilor si efervescentei economice care a adus si bune si rele, dar in mod cert a impins lucrurile inainte. Atunci, tot mediul de afaceri a crescut fortat, a fost obligat sa devina mai riguros si mai exigent, au fost stabilite noi proceduri care au devenit intre timp norme. Volumul mare de lucru si viteza au adus si eficienta, dar si retetele verificate in arhitectura. Nu este intamplator un nivel mediu al proiectelor, mai ridicat decat acum doi ani, dar si cu mult mai putine extreme (in ambele directii). Abordarea proiectelor din perspectiva formala este inca vizibila in mare masura; un exemplu in acest sens ar fi „casa mediteraneana”, cutia alba preluata necritic si aplicata indiferent de situatie, care pare sa fi devenit noul specific al arhitecturii romanesti. Cu atat mai mult intr-un astfel de moment, disputele stilistice ar trebui sa lase locul ideilor inteligente si solutiilor alternative, unei arhitecturi responsabile.

Acesta a fost criteriul principal pentru nominalizari si medalii, relevanta proiectelor fiind evaluata in mod prioritar in functie de urmatoarele aspecte: respectul fata de contextul urban sau natural, si modul in care interventiile reusesc sa activeze acest context; valoarea sociala si culturala adaugata; inovatia constructiva si structurala; gradul de sustenabilitate si de sincronizare cu evolutiile internationale. In calatoria de doua zile in tara, pentru vizitarea lucrarilor nominalizate, juriul a urmarit gradul in care proiectele au raspuns potentialului locului si temei, adecvarea spatiului interior la functiune, crearea de spatiu public si coagulare sociala, beneficiile pe care interventiile le ofera inapoi orasului.
    
Cosmina Goagea

Organizatorii si partenerii Bienalei de Arhitectura Bucuresti 2010:
Organizatori: UAR, revista Arhitectura, Asociatia Zeppelin; cu sprijinul: Ambasada Olandei; Institutul Polonez; MNAC; AFCN.
Partener: Roca;
Sponsori: Rockwool, Velux, Lafarge, FSB, Hafele, Knauf Insulation, Energobit Schreder, Egger, Fastius, Bang & Olufsen, BMW- masina oficiala a BAB 2010, Hunter Douglas, Jacuzzi, Sika, Ytong, Geze;
Parteneri media: Arhitectura, Arhitext, Igloo, Arhitekton, Oris, Era21, Metszet, Romania Libera,  Radio France International, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Observator Cultural, Elle Decoration, 24fun, 9am, Bicau, Metropotam.

www.bab.ro

Cartea Catalogul Bienalei de Athitectura Bucuresti 2010 este editata de: Asociatia Zeppelin
Numar de pagini: 264 / dimensiune: 240 x 200 x 20 mm
ISBN 978-973-0-09423-7

Publicatia este disponibila la pretul de 35 de lei in librariile Humanitas, Carturesti, INMEDIO si Relay si poate fi comandata online aici

Sari la conținut