IOANA NEMES
EXPENSIVE FIASCO / CHEAP SUCCESS
Deschidere joi, 2 septembrie, ora 19.00
02 septembrie – 02 Octombrie 2010
Curator: Alina Serban
Eveniment desfasurat in cadrul proiectului 1990-2010
Titlul expozitiei EXPENSIVE FIASCO / CHEAP SUCCESS este dat de lucrarea cu acelasi nume, reprezentand locul pe care Ioana Nemes il ocupa in momentul de fata in clasamentul Artfacts.Net™. Selectia internationala a artistilor pe acest cunoscut portal online se realizeaza potrivit indicelui de atentie, termen apartinand cercetatorului vienez Georg Franck.
EXPENSIVE FIASCO / CHEAP SUCCESS se angajeaza in examinarea campului artistic contemporan din perspectiva strategiilor care influenteaza succesul sau esecul artistului in cadrul sistemului de arta. Discutia deschisa de proiectul Ioanei Nemes vizeaza pe de o parte problema propriei pozitionari a artistului roman in contextul artistic international si a adaptarii artei sale la mecanismele de piata. Pe de alta parte, discursul se indreapta catre sfera publica romaneasca, identificand cateva din liniile de conflict care intervin in practicile institutionale si in politicile culturale locale.
1990-2010 reprezinta o suma de capitole expozitionale a caror abordare analitic-discursiva urmareste sa puna la dispozitia publicului o radiografie subiectiva a conditiei prezente a scenei de arta din Romania si a manierei in care aceasta s-a (re)prezentat in acest interval.
Lansat in luna aprilie prin capitolul Dan Perjovschi S.A.*, ciclul 1990-2010 investeste intr-o analiza a ansamblului de practici si discursuri articulate de scena de arta romaneasca in ultimii 20 de ani, intr-un exercitiu critic de reflectie asupra aparatului institutional-artistic, asupra logicii de functionare proprii sistemului artei. 1990-2010 se detaseaza de perspectiva totalizatoare a expozitiei de grup, optand pentru specificitatea unor proiecte individuale, grupate in jurul unor istorii si documente.
Proiectele, generate de actori/ jucatori activi pe scena de arta RO, artisti din generatii diferite, pun in evidenta liniile de continuitate si discontinuitate ale unui comportament cultural local si formuleaza contra-istorii la cele aflate deja in circulatie. Experienta subiectiva angajata de fiecare din aceste capitole descrie un proces necesar si deschis de re-examinare a parcursului si principiilor in jurul carora aglutineaza scena de arta RO, deschizand noi posibilitati de angajare si pozitionare, de filtrare a unor prioritati, urgente si necesitati.
Informatii presa:
Carla Albert
0747346924
0734413510