Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Învățând (prin) arhitectură. Școala din Miercurea-Ciuc

O conferință și expoziție despre cursurile de arhitectură de la Liceul de Arte din Miercurea Ciuc

Adăposturi, poduri și alte instalații din lemn; cum să împachetezi un ou astfel încât să nu se spargă după o căzătură de mai multe etaje; cum să faci machete cu monumente istorice pentru persoane cu dizabilități vizuale. Arhitectura poate fi și un joc (foarte) serios, și uneori devine mai puternică  atunci când e practicată și învățată de foarte devreme. 

Am publicat de mai multe ori în Zeppelin articole despre secția de arhitectură din cadrul Liceului Nagy István din Miercurea Ciuc. Acolo s-a construit în ultimii ani un proiect pedagogic care privilegiază sensibilitatea și responsabilitatea – față de oraș, de comunitate, de natură și de patrimoniu. Da, elevii învață (bine) și lucruri tehnice, și despre modele și principii în meserie, dar le învață și prin exercițiu, prin crearea de obiecte și lucrul cu un context.

Conferința și expoziția de la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București ne plimbă prin acest parcurs pedagogic, dar vorbesc și despre problemele învățământului liceal de arhitectură.  

Expoziția conține planuri, desene, machete, modele la scară care au fost făcute de liceeni la ore, dar și proiectele făcute pentru bacalaureat. Se pot vedea și lucrările realizate în cadrul taberelor specializate de vară.

 

15-ev-epiteszet-03_b

Program

Prezentarea învățământului de arhitectură din Miercurea Ciuc, prin activitățile desfășurate și analiza evoluției ei în cei 15 ani – MÁTHÉ Klára și KORODI Szabolcs, arhitecți și profesori la Liceul de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc

Discuții despre situația învățământului de arhitectură la nivel liceal în România – invitați din cadrul Ministerului Educației, Ordinul Arhitecților din România și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Tradi(nova)ție – comunicare prezentată de KÖLLŐ Miklós, arhitect, profesor la Liceul de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc

Deschiderea expoziției – Ștefan GHENCIULESCU, arhitect (Revista Zeppelin) și KÓSA András László, director

 

DSC_0172

Evenimentul este deschis publicului.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 8-19 aprilie 2016.

6 aprilie 2016, ora 19
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București (str. Gina Patrichi nr 8)

Sari la conținut