Mica clădire de birouri deservește o fabrică amplasată în fosta platformă industrială Tractorul din Braşov, pe locul fostei uzine Hidromecanica 2 și a devenit un exercițiu de adecvare eficientă și de reinterpetare a arhitecturii industriale.
Text: Dragoș Oprea
Foto: Teodor Popovici
Hala de producţie şi depozitare a celor de la Star East Pet, lider naţional în producţia de preforme, avea nevoie de o extensie nouă pentru birouri care să cuprindă zona administrativă, laboratorul şi vestiarele companiei.
Clădirea nou propusă trebuia să rezolve câteva constrângeri impuse de infrastructura reţelelor existente, geometria parcelei şi expunerea completă a zonei edificabile către nord (latura sudică fiind ocupată de hala de producţie existentă) şi de contextul urban-industrial destul de neprietenos. Toate acestea ne-au împins spre alegerea unei soluţii introvertite de amenajare dar care să asigure în acelaşi timp suficient de multă lumină pentru programul de birouri impus.
Materialele alese sunt extrase din ipostaza industrială a locului existent: sticlă de tip profilit, tablă vopsită, beton crud, structura metalică, instalaţii păstrate aparent.
Argumentele soluţíilor de structură, texturi şi instalaţii se leagă de analiza contextului, astfel am decis să optăm pentru o structură metalică filiformă foarte flexibilă, care ocupa cât mai puţin spaţiu util, constrângerile legate de aria edificabilă fiind destul de severe. Structura clădirii astfel construită ne-a permis modelarea liberă a spaţiului interior şi organizarea cât mai raţională a fluxurilor solicitate prin temă: acesul interconectat pe zone şi departamente, conexiunea laboratorului cu zona de producţie, vestiare cu acces separat conectate cu hala existentă, cafeteria de la etajul 2 şi sala de conferinţe de la etaj 1 legată cu restul spaţiilor în jurul unui nod vertical din beton aparent, care are înglobat liftul şi spaţiile anexe (grupuri sanitare, depozitări, oficiu etaj).
Citirea celor două volume ale construcţiei, casa scării şi structura birourilor, pe fundalul halei existente are propriile-i reguli: am vrut să sugerăm containere metalice, “cutii” pentru transport şi depozitare, aşezate lângă zona de producţie. Dar cum aceste cutii omogene trebuiau să fie foarte bine luminate, am ales să învelim cutia principală cu un material permeabil la lumină – sticla profilată, termoizolată cu bandouri interioare din vată translucidă. Soluţia este una introvertită în mod căutat, evitând alegerea unui perete cortină transparent tocmai pentru a nu avea contact vizual cu vecinătăţile (un peisaj rezidual, periferic, o fostă groapă de gunoi a oraşului ).
Structura casei scării, detaşată de volumul clădirii, realizată din profile metalice galvanizate cu prinderi mecanice şi un aspect brut industrial căutat, a primit o altfel de piele, prelată din tablă expandantă, colorată şi cu rol de semnal.
Sistemul de încălzire-răcire al construcţiei experimentează puţin o soluţie nouă de grinzi de răcire funcţională, soluţie care este lăsată aparent împreună cu restul de instalaţii.
Cu toate că tema impunea multe compartimente, soluţie ce ar fi dus implicit la mărunţirea spaţiului, am optat pentru multă transparenţă în interior prin folosirea de pereţi din sticlă şi am mizat pe punerea în valoare a materialelor folosite prin contrastul elementelor brute vs elemente super finite, beton şi tubulaturi din metal galvanizat pe deoparte şi sticlă, lemn prelucrat industrial de cealaltă parte.
CREDITE:
Arhitectură: EXHIBIT Arhitectura – Dragoş Oprea, Adrian Ianchiş, Johannes Bertleff , Ema Bozin, Cristina Matei, Răzvan Andrei
Rezistenţă: Plan Expert / ing. Petrică Brehuescu
Instalaţii Termice şi Ventilaţii: SIV Consult / ing. Ciprian Bobenchi
Instalaţii sanitare: ing. Paul Alboteanu
Instalaţii electrice: ing. Claudiu Rimboi
Execuţie: 2015
Contractor general: Tecton Trust
Tâmplărie și pereți cortină: Axa Plus
Mobilier: Acant Design şi COS ( Corporate Office Solution )
Sistem de ventilaţii: Lindab