Pe 20 și 21 februarie 2019 va avea loc, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), atelierul de educație sentimentală „7 Vallies” pentru copii de 9-13 ani susținut de artiști și traineri din Italia și Cehia. Atelierul face parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere, care se desfășoară în perioada ianuarie 2019 – iunie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – și își propune să îi ajute pe copii să descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează prin Asociația Da’DeCe, cu sprijinul MNAC, al Asociației MetruCub – resurse pentru cultură și al Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu.
„7 Vallies” este un atelier holistic adresat preadolescenților (9 – 13 ani) care își propune să îi ajute să se accepte pe ei înșiși și pe cei de o vârstă cu ei. Atelierul este conceput ca o căutare cu șapte provocări ce reprezintă șapte niveluri ale descoperirii de sine. Atelierul este susținut de doi artiști ai TPO Company, cu experiență de traineri și educatori culturali: Ambra Bartolomeo, dansatoare, și Marek Menšík, actor. În cele două zile se va desfășura și un training adresat educatorilor culturali care vor asista și participa la atelierul adresat copiilor și vor disemina apoi, împreună cu artiștii italieni și cehi, experiența artistică.
Pe 15 și 16 februarie, artiștii și educatorii culturali români au lucrat cu 4 grupe de copii de la Lieul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani. Copiii au fost încurajați să asculte, să comunice, să lucreze împreună și să își exprime emoțiile și sentimentele prin intermediul artei, în încercarea artiștilor de a afla de la ei cum se raportează la tema proiectului, educația sentimentală.
Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, se derulează în perioada ianuarie 2019 – iunie 2020 și reprezintă o călătorie artistică pentru preadolescenți prin care vor fi abordate teme precum emoțiile care apar la această vârstă, corp și schimbările prin care trece acesta și evoluția relațiilor interpersonale. Coordonatorii proiectului la nivel de țară sunt Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia.
*Fotografii de Andra Aron – Asociația Da’DeCe