Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

3 scene și peste 30 de artiști din întreaga lume la Gărâna Jazz Festival #22

Între 12 și 15 iulie 2018, Munții Semenic găzduiesc Gărâna Jazz Festival 22, o ediție care anunță 3 scene de concerte live și peste 30 de artiști din întreaga lume, cu world music, fusion, son cubano, jazz american și european – toate elementele unui retreat muzical în natură.

Legendarul basist Stanley Clarke se alătură lineup-ului împreună cu Caleb Sean Mccampbell la clape, Beka Gochiashvili la pian și clape și Shariq Tucker la tobe.

Câștigător a patru premii Grammy, compozitor, performer și producător, Clarke și-a format personalitatea inconfundabilă cântând alături de muzicieni ca Keith Richards, Paul McCartney și Miles Davis. E considerat artistul care a dat naștere stilului jazz fusion și cel care a eliberat chitara bas de rigurozitățile ritmice, dovedind că poate fi un instrument dinamic și exploziv, cu nimic mai prejos chitarei electrice. La asta se adaugă imaginația sa fără limite și curajul cu care a explorat de-a lungul timpului stilul rock, jazz, funk, R&B, pop și proto hip-hop, în așa fel încât muzica lui a devenit inspirație pentru 2Pac, Jay-Z, Mos Def sau DJ Shadow. O prezență specială care va încheia ultima seară de festival la Gărâna.

NORDUB, un proiect muzical cu totul neconvențional îi pune pe Sly & Robbie, super-eroii genului reggae, alături de nordicii Nils Petter Molvær (trompetă), Eivind Aarset (chitară electrică) și Vladislav Delay (muzică electronică).

*Sly & Robbie

De la reggae și muzică electronică, la dub, nu jazz și world music. Cei cinci muzicieni reușesc să depășească granițele genurilor care i-au consacrat pe fiecare, creând împreună sonorități unice, mixând o paletă largă de genuri muzicale, de la reggae și muzică electronică, la dub, nu jazz și world music.

*Nils Petter Molvær

 

Extravagant, liric, rebel și meditativ, versatilul trompetist israelian Avishai Cohen este de ani buni o figură remarcabilă pe scena de jazz mondială. Este considerat unul dintre cei mai buni trompetiști ai momentului. La Gărâna Jazz Festival va prezenta un proiect parcă anume creat pentru publicul  estivalului: o combinație armonioasă și incitantă de jazz, rock&roll, groove și muzică psihedelică. Big
Vicious este un proiect început de Avishai Cohen în urmă cu câțiva ani în New York, conceput ca un ansamblu non-standard, cu doi bateriști și doi chitariști alături de solist, lăsând muzicienilor o mare libertate de exprimare și interacțiune. Muzicienii care îl vor însoți pe Avishai Cohen sunt chitariștii Yonatan Albalak și Uzi Ramirez și bateriștii Ziv Ravitz si Aviv Cohen.

Proiectul 100% indian Ekalavya va reprezenta un eveniment inedit pe scena mare a festivalului.
Violonistul indian Abhijith PS Nair împreună cu tânăra voce a Indiei, basista Mohini Dey, vor aduce pe scenă culorile Indiei și poveștile sale. Vor mixa funk jazz, world music și muzică clasică carnatică, din sudul Indiei. Cei doi reprezentanți de seamă ai noului val indian în jazz vor fi însoțiți de muzicienii Sandeep Mohan, Joe Johnson și Arun Roop.

Pink Freud (Polonia) are în spate 20 de ani de activitate, fiind considerată una dintre cele mai originale voci în jazzul contemporan.

Muzica lor, caracterizată în principal de mixul dintre jazz, punk și rock, a cucerit mai ales publicul tânăr. Liderul formației, Wojtek Mazolewski, binecunoscut publicului gărânez după show-ul susținut cu propriul quartet în 2016, a contribuit la schimbarea unei generații în țara natală, readucând jazzul în atenția publicului polonez. Alături de Wojtek Mazolewski la chitară bas vor cânta Adam Milwiw-Baron la trompetă, Rafal Klimczuk la baterie și Karol Gola la saxofon bariton.

Violonistul polonez Adam Bałdych este invitatul special al Elenei Mîndru și al trupei cu care deja a fost present la Gărâna Jazz Festival în 2014 – Elena Mîndru Finnection. Prin acest nou proiect, cântăreața invită ascultătorul într-o călătorie muzicală exotică alături de un cvartet de jazz acustic care include și vioara, instrument ce aduce o caracteristică distinctă și specială muzicii lor. Muzica lor combină într-un mod original elemente din muzica tradițională românească și jazz.

Line-upul este completat de nume valoroase ale scenei românești și internaționale de jazz. Pianistul Mircea Tiberian va prezenta proiectul La Classe operaia va in Paradiso alături de Claudio Puntin, Daniel Erdmann, Chris Dahlgren și Tilo Weber. Pe scena de la Hanul La Răscruce vor fi prezente trupele moldovenești de etno-jazz Trigon și Alex Calancea Band. Vor mai concerta, de asemenea, Benny Rietveld Trio feat. Marcel Moldovan, muzicienii timișoreni de la Exit Oz, Horea Crișovan și Teodor Pop.

Concertele vor avea loc pe scena mare a festivalului din Poiana Lupului (seara, după ora 19), în curtea Hanului La Răscruce (în timpul zilei, după ora 14) și în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11).

Programul pe zile și scene urmează să fie anunțat după definitivarea line-up-ului. Mai multe detalii despre cazare, transport şi experienţa la Gărâna Jazz Festival sunt disponibile pe garana-jazz.ro.

Biletele şi abonamentele pot fi cumpărate pe garana-jazz.ro/bilete, bilete.ro, eventbook.ro sau eventim.ro.

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtașit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer, Jack Dejohnette, Kimmo Pohjonen și multi alții.

garana-jazz.ro

Sari la conținut