Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

200 de proiecte la expoziţia centrală Romanian Design Week 2017

Lucrările vor fi expuse în spațiul găzduit de viitorul Mega Image Concept Store din strada Grigore Cobălcescu, numărul 45.

The Institute și ING Bank prezintă ediția aniversară, a cincea, a Romanian Design Week, cel mai mare eveniment destinat promovării designului românesc. Expoziția centrală reunește anul acesta 200 din cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de 150 de designeri, graficieni și arhitecți români.

Romanian Design Week 2017 va putea fi vizitată între 20 și 28 mai. Întins pe o suprafață de 4000 de mp, spațiul principal al expozitiei, aflat în perimetrul Cartierului Creativ, cel mai nou proiect lansat de The Institute, se află la nr. 45 pe strada Grigore Cobălcescu. Designul spațiului central RDW 2017 e semnat, în continuare, de arhitectul Attila Kim, iar clădirea este pusă la dispoziția RDW de către Mega Image și va găzdui pe viitor un nou Concept Store.

RDW Main Venue găzduiește și anul acesta o serie de prezențe internaționale precum și expoziții satelit organizate de partenerii Romanian Design Week.

Ca în fiecare an, expoziția centrală Romanian Design Week aduce în atenţia publicului cele mai bune proiecte de design din ultimul an în domeniile: arhitectură, urbanism, design de obiect, design hibrid, design grafic şi ilustraţie, design vestimentar şi design de produs.

Selecția lucrărilor a fost făcută de către organizatori alături de un board de consultanți din care fac parte: Adrian Soare, arhitect partener SYAA, Domnica Mărgescu, director de modă și Maurice Munteanu, editor de modă Elle Romania, Mihai Gurei, Creative Director și owner Intro,  Ovidiu Hrin, Synopsis, Ștefan Ghenciulescu, arhitect, publicist şi cercetător în domeniul arhitecturii şi urbanismului, redactor-şef al revistei Zeppelin, conferenţiar universitar în cadrul UAUIM, Andreea Bădală, Fashion Designer-ul din spatele brandului MURMUR, Emilian Cartiș, Product Designer leading Product Design + Innovation pentru PepsiCo Europe, inițiatorul Design Council România și Ștefan Vasilachi, Group Creative Director, Geometry Global.

Arhitectură, Arhitectura de interior & Urbanism. 41 proiecte semnate de 32 studiouri

9 Opțiune, ADNBA, Atelier A2, Atelier Mass, ateliercetrei, Attila Kim, Beros Abdul Arhitecți Asociați (BA +), Bogdan Ciocodeică, Diana Roșu, Calup, Corvin Cristian, cumulus, Dico&Țigănaș, Filofi şi Trandafir Arhitectură, Grosu Art Studio, Internio +, Ioka Design, Iulian Ungureanu, Iungo Studio, Lama, MBSP, Someș Delivery, Miso Architects, pandapanda, POSTER, re-act now, Republic of Architects, Simona Pribeagu Schmid, STARH, Twins Studio, Vitamin A, Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe, Zeppelin.

arhitectura_adnba_londra1

*Londra Housing – proiect de ADNBA – Spațiul – structură conferă prezenței urbane a imobilului o greutate care contrabalansează amploarea suprațețelor vitrate. Panorame urbane spectaculoase devin parte a a spațiilor interioare, în vreme ce locuirea se lasă întrezarită din stradă prin ferestrele ample, îmbogățind experiența urbană. Sticla acționează ca un filtru între public și privat, prin care conținut și contenitor își schimbă neîncetat rolurile, îmbogățindu-se reciproc. Orașul este în casă și casa este în oraș. Foto: Cosmin Dragomir.

Biroul ADNBA a fost înfiinţat în 2003 în Bucureşti de către Andrei Şerbescu şi Adrian Untaru, cărora li s-a alăturat ulterior Bogdan Brădăţeanu. Regăsindu-se într-o gamă vastă de căutări, toate proiectele din cadrul biroului sunt orientate către o înţelegere cât mai largă şi mai profundă a oraşului şi a evoluţiei sale, ca fundament pentru gânduri, speranţe şi îndoieli. Mai departe, situaţia inedită creată în jurul fiecărui proiect în parte, împreună cu legăturile sale fragile cu oamenii, cu cartierele şi poveştile lor, sunt resurse esenţiale ce îmbogăţesc şi modelează fiecare demers.

Ștefan Ghenciulescu, curator al categoriei Arhitectură, Arhitectură de interior și Urbanism, despre propunerile primite în acest an: „Multe case vechi restaurate, reparate și mai ales reinventate dar și case noi de calitate. La această ediție sunt staruri locul, istoria, orașul și designul sincronizat cu Europa și cu restul lumii.  Am primit și am selectat proiecte hip și spații confortabile. Ne-au interesat mai ales lucrările care implică tot felul de oameni și într-un mod deștept, o arhitectură mai responsabilă, interiorul mai degrabă decât fațada

 

arhitectura_ba_ecochilia_1*Eco Chilia. Centru de reintegrare în Deltă– proiect Beros Abdul Architecţi Asociati. Ansamblul de cinci construcții face parte din proiectul Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare a deținuților prin care se urmărește dezvoltarea unei metodologii de reintegrare socială a detinutilor din mediu defavorizat și cu nivel scăzut de școlarizare, prin implicarea acestora in activităţi de instruire si calificare în meserii și meșteșuguri tradiționale (tâmplărie şi marangozerie, olărit, împletituri, agricultură ecologică şi construcţii).

Beros Abdul Architecţi Asociati (BA +) este un birou de Arhitectură și Planificare Urbană implicat in teme precum Spațiul Public, Peisagistică și Ecologie. Biroul îi are drept fondatori pe Esenghiul Abdul și Christian Beros, în proiectele de Arhitectură și Design Urban și Cristiano Del Toro, responsabil de Strategii Ecologice și intervenții Peisagistice. 

 

Design grafic şi ilustraţie. Peste 40 de designeri și studiouri de design prezintă peste 50 de lucrări
Cărți, ilustrații, branding, afișe, proiecte speciale, albume, reviste sunt doar cateva exemple de proiecte care intră în această categorie.

Andreea Chirică, Balamuc, Bianca Dumitrașcu & Alina Vârlănuță, Camellie, Carla Duschka – Atelierul de grafică, Creionetica, Cristina Mocan, Daniel & Andrew, Dragoș Dogaru, Gelu Florea, GRAPHO_MAT, Ioana Trușcă, Irina Neacșu, Kadna Anda, Kape Illustration, Kitra, Lea Rasovszky, Letinu Filip, Lia Bira, LOOT Studio, Loreta Isac, Maria Bălan, Măscărici, Mircea Moroianu, Mihai Mănescu, Oana Voicu, Paul Dersidan, Radu Manelici, Raymond Bobar, Rizi, Bianca Tămășan/George Roșu/ Ioana Șopov, Paula Rusu și Ioana Brăduleț pentru ROD Cărturești, Saddo&CAP, sandwich SHOP, Save or Cancel, The Orion, Victor Bartis.

graphic-design_raymond-bobar_fabrica_de_pensule

*Raymond Bobar – The Paintbrush Factory. Acest proiect grafic este un pachet de publicații concepute ca un pachet retrospectiv al Fabricii, alcăuită dintr-un album fotografic și caiete critice. Albumul, compus din material fotografic neîntrerupt, dispus în ordine cronologică, de la începutul activității Fabricii și până acum.
Raymond Bobar este un designer (tipo)grafic care trăiește și lucrează în București. A lucrat pentru diverse proiecte culturale, printre care: Festivalul de Film Transilvania, Galeria Plan B, Editura IDEA, Festivalul Animest, Fabrica de Pensule, Salonul de Proiecte, Galeria Nicodim, și altele.

Selecția din 2017 este una pestriță, care încearcă să facă loc pentru toată lumea care are ceva de spus într-un mod frumos sau inedit. Am găsit lucrări bine gândite, explorări curajoase și multă pasiune. Sunt vizualuri frumoase în fața cărora m-am bucurat ca un copil care primește o bomboană, dar și vizualuri care explorează direcții noi, pe care nu știu de unde să le iau, mă agresează, mă întreb dacă îmi plac sau nu și abia după ceva timp mi-am dat seama cât de frumoase sunt. Sper să vă încânte ochiul și să vă teleporteze într-o lume a frumosului. Viitorul arată bine” declară Ștefan Vasilachi, Group Creative Director, Geometry Global, curator al categoriei Design Grafic şi Ilustraţie.

Design de produs. Peste 35 de designeri și studiouri expun și lansează peste 55 de proiecte

201 Design Studio, Agnes Lukacs, Alex Pintea, Anca Fetcu Lupu, Atelier Mustață- Ciprian Andrei, ateliercetrei, Color, Constantin Alupoaei, coolwoolstudio, Cosânzeana, Coralevici Ana-Maria, CRESC, Daniela Gheorghiu, Dare to Rug, Cristina Enuta, Dizainăr Studio (Mihnea Ghildusș, Raul Cadar, Magda Traciu), Dragoș Costache, Elena Țara, Iungo Studio, IZZIDESIGNBOX, Kaptura de Aer (Veronica Olariu), Mădălina Andronic, Mădălina Teler, masSa, Meze Audio, MORMI, Octavian Gugu, OONA Studio, Prototip Studio, Radu Abraham, Radu Comșa, Radu Ungureanu & ROD Cărturești, studio mud., Twins Studio, UBIKUBI, Woodish, XYZ, Zsolt Szász.

design-de-obiect_radu-abraham_8minutes-1* 8 minutes old – de Radu Abraham.  Denumirea \”8 minutes old\” are la bază călătoria pe care lumina o face de la soare înspre Pământ și durata acesteia până a ajunge la noi în forma pe care o știm și este o metaforă care face referire la călătoria pe care fiecare dintre noi suntem nevoiți să o parcurgem în dorința noastră de cunoaștere, de iluminare. Pentru a simboliza valorile unei evoluții, lumina este pusă, de cele mai multe ori, în relație cu întunericul. Lumina urmează întunericului atât în ordinea manifestării cosmice, cât și în cea a iluminării artificiale. Acestea două constituie, în genere, o dualitate universală. Reprezentată prin materialele alese, această dualitate se regăsește și în obiectele realizate în seria \”8 minutes old\”. Elementul de la bază, realizat din lemn oferă un puternic contrast , atât prin proprietățile materialului cât și prin volum, în comparație cu sticla, un material rece și cu un volum considerabil redus. Prin forma pe care o are tubul de lumină și modul în care acesta străbate sticla, se face referire la reflexia și refracția luminii, acesta schimbâdu-și direcția de propagare la trecerea printr-un mediu transparent.

Emilian Cartiș, Product Designer leading Product Design + Innovation pentru PepsiCo Europe, inițiatorul Design Council România apreciază că ”Designul în România a crescut accelerat în ultimii ani, ajutat de mai mulți factori în paralel: festivaluri, centre de creație, co-working spaces, și în special dedicarea multor oameni care investesc timpul și efortul în a crea noi produse, care cu fiecare an ajung la o calitate mai ridicata. Am urmarit câteva aspecte: Concept (estetică + funcționalitate), relevanța și calitatea execuției. Pentru mine fiecare produs are o poveste, pe care o comunică prin efectul pe care îl crează în spațiul în care co-există, și emoția pe care o induce persoanei cu care interacționează. M-am bucurat să văd că aceasta ediție conține și produse de serie mică– un salt important la urmatorul nivel.

 

m

* Anca Fetcu – Brushed. Ca designer, Anca spune că trebuie să schimbăm perspectiva asupra modului în care vedem fericirea. Ea crede că nevoile pe ar trebui să le abordăm astăzi sunt în principal cele psihologice: nevoia de confort și bucurie, libertate, relaxare, etc.
Anca Fetcu Lupu schimbă paradigma clasicelor oglinzi geometrice înrămate, a acestei încadrări rigide care adesea ne delimiteaza și ne depersonalizează.  “Brushed” rupe monotonia. Pensulația detensionează și îi permite \”interlocutorului\” să se privească în oglindă fără teamă și prejudecăți. 

Design Vestimentar. 20 de designeri prezintă cele mai recente colecții

Adelina Ivan, Alexandru Floarea, Alexandru Simedru, Ana Alexe, Andra Handaric, Andreea Ciungan, Andreea Tincu, ARGO by Andreea Buga, Borbala Ferencz, Cactus the Brand, Carmen Secăreanu, Emese Bakó, Ioana Ciolacu, Ioana Grama, LANA, Lena Criveanu, Sabina Pop, Smaranda Almășan, SPOFF și  TRAȘKIN.

La nivel global, în modă, trăim un moment de competiție maximă”…. “Granițele sunt mai puțin rigide ca înainte, așa că faptul că un designer e din România poate deveni un avantaj. Depinde numai de el. Selecția de designeri pentru RDW arată căutarea identății și un potențial mare de coagulare a unui domeniu care la noi este abia la început” e de părere Andreea Bădala, designer și fondator Murmur, curator la categoria Design Vestimentar alături de Domnica Mărgescu, director de modă și Maurice Munteanu, editor de modă la Elle Romania.

fashion_traskin

*T R A Ş K I N – Hija De La Calle 1989 este o colecție manifest care propune o depășire a granițelor vestimentare și a barierelor stilistice impuse de societate și vorbesște despre câștigarea independenței generației actuale, prin identitate vizuală și o exprimare verbală nemijlocită. Photo Credits: Alex Yvan
T R A Ş K I N este un brand ce are la bază un concept antitetic: “uptown meets downtown”, reunind două zone diferite ale orașului, două personalități diferite, două stiluri de viată diferite, într-o singură viziune creativă. În spatele brandului se află două absolvente ale Facultăţii Naţionale de Art: Ana Spiridon și Alina Dragomir, fiecare venind cu o altfel de viziune, astfel brandul este dinamic şi într-o continuă dezvoltare şi transformare.
 

Multidisciplinar
Seriei de proiecte multidisciplinare li se adaugă expozițiile capsulă, realizate de partenerii Romanian Design Week, atât din țară, cât și din străinătate.
Lista completă a evenimentelor din locația centrală, precum și detalii despre conținutul expozițiilor-capsulă, vor fi disponibile după 5 mai, pe site-ul institute.ro, precum și în alte materiale de comunicare ale festivalului.
Proiectele The Institute se bucură de sprijinul Absolut, glo iFuse, Tastemakers și Ciuc.

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este evenimentul anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor, în fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul. În 2017, RDW are loc între 20 si 28 mai. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm vizitati institute.ro/romanian-design-week, fb.com/romaniandesignweek

Sari la conținut