Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

20% din impozitul pe profit al firmelor, direcţionat gratuit către cauze umanitare

Anul trecut, peste 150.000 de societăți comerciale din România au înregistrat profit, cu 12.600 mai multe ca în anul precedent, iar suma totată a impozitului pe profitul acestor companii a fost cu 2 miliarde de lei mai mare în 2015 față de 2014, depășind 14,2 de miliarde de lei. Mai puțin de un sfert însă din numărul firmelor cu profit au și direcționat până la 20% din impozitul pe profit către organizații neguvernamentale, așa cum le dă dreptul legislația fiscală.

Suma care ar fi putut ajunge la sectorul neguvernamental  în 2015 dacă toate societățile comerciale ar fi folosit facilitatea fiscală la potențialul maxim este de 1.668.245.921 de lei, echivalentul a peste 375 de milioane de euro, bani cu care ONG-uri din toată țara ar fi putut construi spitale, clinici, ar fi putut dezvolta programe pentru protecția mediului, pentru educație sau pentru ajutorul categoriilor sociale marginalizate. Însă doar 23% dintre companiile cu profit au înregistrat cheltuieli cu sponsorizarea, mecenatul și bursele private în 2015, un procent care este, totuși, în creștere față de anul anterior.

Suma a fost obținută din analiza datelor privind cifra de afaceri și impozitul pe profit pentru 129.000 de companii și extrapolarea acestora la datele furnizate de ANAF fundației HOSPICE Casa Speranței.

Legea Sponsorizării nr. 32/1994, care este în vigoare în România de 22 de ani, permite societăților comerciale să direcționeze fără niciun cost până la 20% din impozitul pe profit către organizații neguvernamentale, în limita a 0,5% din cifra de afaceri. Până anul trecut, această limită a fost de doar 0,3%, iar schimbarea din acest an va avea un impact pozitiv asupra fondurilor atrase de sectorul non-profit.

Peste 160.000 de persoane din România au nevoie anual de îngrijire paliativă în lupta lor cu o boală incurabilă, însă mai puţin de 8% dintre acestea primesc sprijin la momentul potrivit.

HOSPICE Casa Speranței este organizația care a introdus în România conceptul de îngrijire paliativă și este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. În cei 24 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 20.000 de copii și adulți cu boli incurabile.
HOSPICE crede în îngrijirea paliativă ca drept al omului, iar viziunea organizației este ca în România toți pacienții cu boli incurabile să beneficieze de servicii adecvate de îngrijire paliativă, la momentul potrivit.

Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.
Direcționând până la 20% din impozitul pe profit către HOSPICE Casa Speranței până la finalul anului, companiile care au înregistrat profit le pot oferi copiilor și adulților care se luptă cu o boală incurabilă îngrijirea de care au atâta nevoie pentru a le alina suferința și a trăi cu demnitate fiecare clipă, alături de cei dragi.

Informaţiile complete referitoare la procedură pot fi găsite pe site-ul de campanie, la adresa 20.hospice.ro

Sari la conținut