Geberit

142 metri pătrați și unsprezece uși. SPEED Architects: Casa 1

SPEED este un birou de arhitectură cu sediul în Oslo, fondat în 2020 de Espen Robstad Heggertveit și Eirik Stokke, după ce au primit premiul DOGA pentru debut. Cuvântul este un acronim pentru Secțiune, Plan, Elevație, Extruziune, Diagramă, dar „SPEED” (viteză) este mai rapid. Numele reflectă obiectivul biroului (sau lipsa acestuia), precum și un spirit de energie, cutezanță și un simț jucăuș al umorului. Lucrează cu o gamă foarte largă de proiecte, întotdeauna deschiși în a-și extinde viziunea, echilibrând comenzile arhitecturale private cu predatul și cercetarea artistică. În ceea ce privește noile abordări, metodele lor variază de la cercetare arhivistică până la plimbări urbane intuitive și realizarea de machete experimentale, și nu uită niciodată să se distreze în tot acest timp.

 

Text: Speed Architects, Silvia Diaconu
Foto: Simen Øvergaard

 

Clienta pentru Casa 1 a cumpărat un lot lângă plajă și o rezervație naturală unde să poată să alerge și să înoate cu prietenii în fiecare duminică, tot anul.

 

P1 House-1_Siteplan 1-500

 

Este proiectată pentru stilul ei de viață (locuiește singură), dar cu spațiu pentru copii, nepoți și prieteni.

P2 House-1_Plan 1-100 furnished

A fost prima comandă privată a biroului, care a declanșat traducerea practicilor artistice și proiectelor pe hârtie în materie construită. Construcția unei case a devenit construcția unui birou, iar proiectul a funcționat ca teren de testare pentru dezvoltarea unei poziții și unei abordări arhitecturale.

 

01_A_L1003820

 

Una dintre metodele folosite a fost practica artistică a plimbării, a analizei sitului și a vecinătăților sale, prin descoperire intuitivă. Priveliștea frumoasă dar statică spre mare a devenit astfel secundară experienței corporale a peisajului: tălpi goale care trec de la pietriș dur la petice de iarbă neagră moale, pini care scârțâie în vânt, senzațiile tari de înot în valurile reci.

 

02_B_L1003850

 

La final, casa, care șerpuiește de-a lungul a 26 de metri, a primit unsprezece uși, estompând granița dintre interior și exterior.

 

House-1_3

 

În același timp, oferă cotloane și colțișoare pe fiecare latură și vei găsi întotdeauna un spațiu însorit și la adăpost de vânt.

 

House-1_23

 

Toate camerele sunt pe același nivel, cu trei dormitoare, două băi, un dressing, o spălătorie și un hol spațios, precum și un spațiu continuu care include livingul, sufrageria și bucătăria.

 

04_AB_L1004229

05_A_L1004077

 

O mică anexă adăpostește un living minuscul, cu bucătărie și o baie, plus un pat la etaj. La anexă sunt conectate un duș exterior și o mică saună.

 

03_AB_L1004338

 

În zilele calde de vară, casa se deschide către împrejurimi, cu acces direct din fiecare dormitor, din living, din sufragerie și bucătărie, combinând spațiile interioare și exterioare.

 

06_AB_L1004195

 

Casa poate fi privită și ca parte dintr-o tradiție arhitecturală locală. Pe insulă sunt împrăștiate o groază de clădiri, majoritatea din lemn, de la vernacular tradițional și pragmatism postbelic, la minimalismul supradimensionat recent al cabanelor extravagante, precum și așa-numite „case de catalog”, care fac cumva referință la toate cele de mai sus. Împreună, formează un cadru arhitectural local, care i-a oferit proiectului o serie de elemente de la care să lucreze și pe care să le rafineze.

 

House-1_20

 

În fine, toate aceste ambiții nobile s-au confruntat cu bugete restrânse și limitări tehnice, care au adăugat precizie obiectivului proiectului. Prin reducerea suprafeței podelei și concentrarea în schimb pe volum, s-au creat unele dintre cele mai frumoase părți ale casei. Astfel, lățimea coridorului este redusă la doar 90 cm, fără spațiu suplimentar. Este în același timp strâmt și generos, înalt de trei metri, cu lumină care se revarsă pe ferestrele înalte și prin ușile în culori aprinse. Materiale de bază, aproape banale, precum pereții din lemn încleiat, armăturile din pin, plăcile de aluminiu și betonul, sunt lăsate netratate, făcând referire la limbajul arhitectural local.

 

 

Acestea se juxtapun cu anumite elemente rafinate, precum ușile culisante de la interior, pe care le-am vopsit cu spray în pastel neon la un atelier auto local. Se creează astfel încă o referință la contextul regional, însoțită de referințe la agricultura locală (plăci ondulate din policarbionat translucid translucide folosite la grajduri), drumuri și peisaje (gabioane umplute cu bolovani pe post de gard).

 

House-1_4

 

Casa devine intens referențială, absorbind elemente din contextul local și expunându-se la acesta în același timp.

 

Info & credite

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

 

Livrare: 2021
Arie desfășurată: 142 m2
Loc: Arendal, Norvegia
Arhitecți principali: Espen Robstad Heggertveit, Eirik Mikal Stokke

 

 

Sari la conținut